A+ R A-
16 Ιανουαρίου 2019

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στις 15 Ιανουαρίου 2019 συμπληρώνονται 165 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης  στην περιοχή του Ραδοβιζίου - Άρτας για την απελευθέρωσή της  αλλά και της  τουρκοκρατούμενης  ευρύτερα τότε  Ηπείρου. Η επανάσταση  ξεκίνησε  στο χωριό  Μεγαλόχαρη που βρίσκεται στην Κοιλάδα του Αχελώου. Για να γιορταστεί η μεγάλη και σημαντική αυτή επέτειος, καθώς και να τιμηθούν   αυτοί που αγωνίστηκαν κι έπεσαν για την ελευθερία αυτού του τόπου ο  Δήμος  Γ. Καραϊσκάκη,  σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Μεγαλόχαρης,  κάθε χρόνο πραγματοποιούν επιμνημόσυνη δέηση και μια λιτή εκδήλωση στον προαύλιο  χώρο  του Μοναστηριού  Γεννήσεως της Θεοτόκου, από όπου κηρύχτηκε η έναρξη της επανάστασης το 1854. Φέτος τον πανηγυρικό της ημέρας εκφωνεί η Φιλόλογος Κατερίνα Σχισμένου με θέμα: «Η Επανάσταση στα Ραδοβίζια το 1854».

Με δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς τονίζει: «Είναι χρέος μας να διατηρούμε τη μνήμη μας ζωντανή, όπως επίσης είναι χρέος μας να μεταδίδουμε την ιστορία στις νεότερες γενιές και η ιστορία αυτή είναι ότι από εδώ ξεκίνησε το 1854 η επανάσταση των Ηπειρωτών ενάντια στον Τουρκικό ζυγό. Επίσης χρέος της Πολιτείας, χρέος της αιρετής Περιφέρειας, χρέος των Αρτινών είναι να διατηρήσουμε το μνημείο αυτό ζωντανό. Γι αυτό και η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εγκρίνει ένα ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων  ευρώ προς μελέτη για την αναστήλωση και έργα των τοιχογραφιών, και γενικότερα έργα συντήρησης της Ιεράς Μονής Μεγαλόχαρης.»

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, επισημαίνει: «Το Μοναστήρι της Μεγαλόχαρης είναι ένα πολύ σημαντικό μνημείο της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας του Αχελώου. Είναι το σημείο από το οποίο ξεκίνησε το 1854 η περίφημη επανάσταση του Ραδοβιζίου, από όπου ξεκίνησε και ο αγώνας για την απελευθέρωση της Ηπείρου. Πολύ σημαντικό μνημείο το Μοναστήρι της Μεγαλόχαρης, το οποίο ανάγει την ίδρυσή του στη Βυζαντινή εποχή, ωστόσο όμως η σημερινή του μορφή χρονολογείται τον 17ο αιώνα. Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσουμε εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης τοιχογραφιών του Μοναστηριού και θεωρώ ότι αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.»

Ο φιλόλογος  Κώστας Χρήστος τονίζει: «Τα επαναστατικά κινήματα στην περιοχή Ραδοβιζίου Άρτας του 1854, 1866 και 1878  είχαν ως  στόχο την με οποιοδήποτε κόστος για τους επαναστάτες  απελευθέρωση της περιοχής τους. Γι αυτό και το σύνθημά τους στον όρκο που έδωσαν στις 15 Ιανουαρίου του 1854 στο Μοναστήρι «Γεννήσεως της Θεοτόκου», στο χωριό  Μεγαλόχαρη Άρτας, ήταν το «Ελευθερία ή θάνατος».

 Και το σύνθημα εκείνο  ακούστηκε τότε σ όλη την Κοιλάδα του Αχελώου, με  την αναμμένη πια επαναστατική φλόγα να  μεταδίδεται,  ταυτόχρονα και αστραπιαία, και στην απέναντι του Αχελώου θεσσαλική περιοχή, προς την Αργιθέα μεριά, όπου κι εκεί αγωνιστές ξεκίνησαν για τους ίδιους λόγους τη δική τους επανάσταση και με αλληλοβοήθεια μάλιστα, ένθεν καικείθεν του Αχελώου,  όταν το απαιτούσαν και το επέτρεπαν οι επικρατούσες πολεμικές συνθήκες .

 Και μπορεί τα τότε  διαδοχικά στην περιοχή επαναστατικά κινήματα να αποτύγχαναν επιχειρησιακά στο τέλος τους, παρά τις γενναίες μάχες των επαναστατών, καθότι οι Ραδοβιζινοί τότε επαναστάτες έμειναν αδικαιολόγητα αβοήθητοι  από το τότε υφιστάμενο ελληνικό κράτος και χωρίς αξιόλογο  πολεμικό εξοπλισμό και άλλα αναγκαία  εφόδια, πολεμώντας προπαντός   με  το πύρωμα της καρδιάς τους για την ελευθερία τους, όμως η έκβασή τους τελικά είχε αίσιο τέλος.

Και τούτο διότι στο Συνέδριο του Βερολίνου  που ακολούθησε το 1878 οι Μεγάλες Δυνάμεις που πρωτοστατούσαν σ΄αυτό κάτω από τον απόηχο του επαναστατικού  αγώνα στο Ραδοβίζι και τους πολλούς νεκρούς εκείνων των αιματοβαμμένων κινημάτων άλλαξαν στάση. Πιεζόμενοι δηλαδή από τα πολεμικά γεγονότα με τους πολλούς νεκρούς , αναγκάστηκαν κι αποφάσισαν την οριστική απελευθέρωση της Ραδοβιζινής περιοχής από την τουρκοκρατία, όπως και της απέναντι της Κοιλάδας του Αχελώου περιοχής της Θεσσαλίας.

 Κοντολογίς, εκείνα τα επαναστατικά κινήματα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις εκείνου του Συνεδρίου στο  Βερολίνο σχετικά με το Ηπειροθεσσαλικό Ζήτημα. Οι  Μεγάλες Δυνάμεις σφράγισαν την απελευθέρωση τόσο της Ραδοβιζινής περιοχής της Άρτας, όσο και των θεσσαλικών περιοχών απέναντι του Αχελώου ποταμού.

Απελευθέρωση   που στη συνέχεια  επισημοποιήθηκε οριστικάμε τη Συνθήκη της Κων/πολης του 1881 , στην οποία έπεσαν και οι τελικές υπογραφές. Και ειρήσθω εν παρόδω ότι τα βόρεια σύνορα του τότε ελεύθερου ελληνικού κράτους επεκτάθηκαν βορειότερα από την μέχρι τότε συνοριακή γραμμή Αμβρακικού – Παγασητικού κόλπου , με σύνορο πλέον τον Άραχθο ποταμό.

Και τα επαναστατικά κινήματα στο Ραδοβίζι Άρτας έδωσαν το έναυσμα και για την έκρηξη και άλλων επαναστατικών κινημάτων σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, τα οποία  κρατούσαν άσβεστη τη φλόγα του αγώνα μέχρι και στους Βαλκανικούς πολέμους.

Και δικαίως λοιπόν έχει καθιερωθεί η 15η Ιανουαρίου, κάθε χρόνο, ως ημέρα ιστορικής μνήμης με διάφορες  εκδηλώσεις στη Μεγαλόχαρη Άρτας , από όπου ξεκίνησε επισήμως η απελευθερωτική επανάσταση στο εκεί ιστορικό μοναστήρι «Γεννήσεως της Θεοτόκου». Κι αυτή η ιστορική μνήμη με τις διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο αφορά, όχι μόνο στη Μεγαλόχαρη αλλά και σε όλη τη Ραδοβιζινή περιοχή αλλά και τη χώρα μας γενικότερα. Και είναι ιστορική μνήμη επιβεβλημένη τόσο προς  τιμή και δόξα εκείνων  των επαναστατών  που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της εν λόγω  περιοχής αλλά και διότι, κατά τον Κωστή Παλαμά  , εμείς οι απόγονοί τους «έχουμε χρέος σε κείνους  που ήρθαν, πέρασαν,  θα ρθουν και θα περάσουν».

Παρακολουθείστε το βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/D_xf_pxPdX4

 

Το χρονικό της επανάστασης

Καθόλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας η περιοχή Ραδοβιζίου  ήταν ένα ισχυρό αρματολίκι ανάμεσα στα άλλα γύρω του αρματολίκια, αυτό των Τζουμέρκων από τα βόρεια, του Βάλτου από τα νότια και των Αγράφων από ανατολικά. Οι κάτοικοι της περιοχής υπέφεραν  τα πάνδεινα απ΄ τις φοβερές καταπιέσεις των Τούρκων, τους εξευτελισμούς τους  και τη βαριά τους φορολογία.. Και επιπλέον λήσταρχοι έμπαιναν στην περιοχή από το Βάλτο μεριά και λυμαίνονταν τα ραδοβιζινά χωριά.

Και προστέθηκε στα βάσανά τους λίγο πριν το 1854 η χολέρα και η ευλογιά που επανεμφανίστηκαν στην περιοχή και τα περίχωρα μειώνοντας  ψυχικά και σωματικά τους κατοίκους κι  αγωνιστές. Ο τότε Δερβέναγας της Άρτας Σουλεϊμάν Φράσσαρης για να ελέγχει καλύτερα την περιοχή έβαλε στην υπηρεσία του τους αρματολούς Σκαλτσογιάννη, Κοτσίλα, Κολιό, Κατσικογιάννη, Δερέκα, Τσιγαρίδα και μερικούς άλλους. Ο Ψαρογιάννης το 1850 ζήτησε από τους Τούρκους την απομάκρυνση του Φράσσαρη και των Σκαλτσογιανναίων, ζητώντας να γίνει αυτός αρχηγός της επαρχίας Άρτας. Οι διαμάχες αυτές είχαν ως επακόλουθο τις δολοφονίες του Κ.  Σκαλτσογιάννη το 1853 από τον Ιμπραήμ Καστρινό και του Ψαρογιάννη από τον Φράσσαρη. Αυτό ένωσε τους αρματολούς της περιοχής, δίδοντας τους την αφορμή να ξεσηκωθούν εναντίον των Τούρκων.

Έτσι ξεκίνησε το 1854 η επανάσταση, ανεπίσημα στην αρχή,  για την απελευθέρωση του Ραδοβιζίου και   της Ηπείρου γενικότερα  με δυο μεγάλες πρώτες  μάχες. Η μια έγινε στην «Παληοπαναγιά» Δημαριού και η άλλη στην Σκουληκαριά ‘Αρτας. Και στις δυο μάχες οι Τούρκοι έπαθαν συντριβή. Το εκστρατευτικό σώμα του Αλβανού Ζεϊνέλ που έστειλαν οι Τούρκοι στην περιοχή τον Ιανουάριο του 1854 διαλύθηκε στις μάχες του Διασέλλου και της Άνω Πέτρας. Ο Τσιγαρίδας ξεσήκωσε σε επανάσταση και τους κατοίκους των γειτονικών Τζουμέρκων.

Στις 15 Ιανουαρίου του 1854 στο μοναστήρι της «Γεννήσεως της Θεοτόκου» στη Μεγαλόχαρη Άρτας (Μπότση ονομαζόταν επί Τουρκοκρατίας) μαζεύτηκαν 450  άνδρες επαναστάτες και έδωσαν τον όρκο τους. Ορκίστηκαν στο Ιερό Ευαγγέλιο «ελευθερία ή θάνατος» και υπέγραψαν την παρακάτω προκήρυξη:

«Οι υποφαινόμενοι κάτοικοι Ραδοβιζίου της επαρχίας Άρτης. Βεβαρυμμένοι από τις καταπιέσεις και τους υπέρογκους φόρους, προς δε και τας ατιμώσεις των παρθένων μας από αγρίους και ανεπιδέκτους διορθώσεως  κατακτητάς Οσμανλίδας, επαναλαμβάνομεν τον κοινόν αγώνα του 1821 ομνύοντες εις το όνομα του Υψίστου και της ιεράς ημών πατρίδος, ότι δεν θέλομεν ρίψει τα όπλα εν ουδεμιά περιπτώσει, εάν δεν ανακτήσωμεν την ελευθερίαν μας. Αρχόμενοι ήδη του αγώνος, ελπίζομεν ότι θέλομεν εγείρει υπέρ ημών την συμπάθειαν όλων των συναδέλφων μας ελευθέρων Ελλήνων και των υπό ζυγόν του Οσμάνου στεναζόντων αδελφών μας χριστιανών και ότι θέλομεν λάβει τα όπλα προς εξακολούθησιν του κοινού αγώνος του 1821 μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδος και ανάκτησιν των αναλλοίωτων δικαιωμάτων μας. Ο αγώνας μας είναι ιερός είναι δίκαιος και κανείς αναλογιζόμενος το μέγεθος των καταπιέσεων και αισθανόμενος το δίκαιον των εθνών δεν θέλει κάν λέξιν κατ αυτού και υπέρ του αγρίου τυράννου και της εστημένης εις τους ιερούς ναούς μας ημισελήνου. Σπεύσατε λοιπόν αδελφοί εις τον κοινόν αγώνα, αποτινάξατε τον επαχθή ζυγόν της τυραννίας και κηρύξατε με ημάς ενώπιον του Θεού και όλου του κόσμου ότι μαχόμεθα υπέρ Πατρίδος και ότι ο θεός είναι προστάτης των Χριστιανών.» 15 Ιανουαρίου 1854.

Οι Πρόκριτοι του Ραδοβιζίου: Ιωάννης Κοσσυβάκης, Δημήτριος Κόκκας Κώστας Κοσμάς, Βασίλειος Νάκος, Ντούλας Βάσος, Κολιός Μαυρομμάτης, Κώστας Πάνου Στούμπος, Δημήτριος Σκαλτσογιάννης, Γεώργιος Κατσικογιάννης, Κώστας Ντερέκος, Καραγιάννης Κοτζίλας, Κωνσταντίνος Τσιγαρίδας».

 Στις 16 Ιανουαρίου οι Τούρκοι επιτίθενται στους επαναστάτες στη Μπότση(Μεγαλόχαρη) αλλά αναγκάστηκαν με μεγάλες απώλειες να οπισθοχωρήσουν προς το Αστροχώρι. Στις 17 Ιανουαρίου οι Τούρκοι ηττώνται από τον Δ. Σκαλτσογιάννη και τους μοναχούς της Μονής Ροβέλιστας στην τοποθεσία «Βρύση βακούφικη», ολίγο πιο πέρα από την Ιερά μονή, και τον Γ. Τσιγαρίδα στην Σέση – Άνω Καλεντίνη,  όπου ο ίδιος σκοτώνεται. Στις 18 Ιανουαρίου οι Σκουληκαρίτες διώχνουν  τους Τούρκους από το Κομπότι. Οι Τούρκοι νικήθηκαν και στις 20 Ιανουαρίου στις δυο μάχες στα Ρεκίστιανα του Κλειδιού και το Δημαριό. Στις αρχές Φεβρουαρίου του 1854 ο Σπύρος Γ. Καραϊσκάκης (ο γιος του Σκουληκαρίτη Γεωργίου Καραϊσκάκη) που υπηρετούσε ως αξιωματικός στην ελεύθερη Ελλάδα, πέρασε τα σύνορα και ενώθηκε με τον Δημήτριο Θεοδώρου Γρίβα. Στις 7 Φεβρουαρίου στο Κομπότι μετά από συμβούλιο ανέλαβε αρχηγός του αγώνα ο παλαίμαχος Θεόδωρος Γρίβας. Μετά από σκληρή μάχη οι Τούρκοι υποχώρησαν στην Άρτα αφήνοντας και το Πέτα στους επαναστάτες.

Η επανάσταση στη Μεγαλόχαρη Άρτας του 1854 δεν είχε αίσιο αποτέλεσμα, επειδή δεν στηρίχθηκε με δυναμισμό από την ελεύθερη Ελλάδα, καθώς αυτή δεν ήταν έτοιμη για έναν πόλεμο με την Τουρκία αλλά  και επειδή δεν είχε έναν καλό διαπραγματευτή να πείσει τις μεγάλες δυνάμεις την περίοδο εκείνη για το δίκαιο των επαναστατών.

Το Ραδοβίζι ήταν προσωρινά ελεύθερο έως στις 12 Μαΐου του 1854, όταν 6000  Τούρκοι νίκησαν τους επαναστάτες στο Πέτα κα το Κλειδί. Τόση ήταν η μανία τους που πυρπόλησαν όλα σχεδόν τα χωριά ακόμα και τα μοναστήρια. Δόθηκαν λυσσώδεις μάχες  από τους επαναστάτες ραδοβιζινούς σε αρκετές περιοχές, με νίκες και ήττες γι  αυτούς.

 Ακολούθησαν δυο άλλα  επαναστατικά κινήματα στην περιοχή του Ραδοβιζίου  του 1866 και 1878, για να απελευθερωθεί οριστικά  το Ραδοβίζι. Η  απελευθέρωση  αυτής της  περιοχής  επισφραγίστηκε από τις Μ. Δυνάμεις στο Συνέδριο του Βερολίνου το 1878 και επισημοποιήθηκε με τη Συνθήκη της Κων/πολης στις 2 Ιουλίου το 1881. Σύμφωνα με αυτή  η Θεσσαλία και με τμήμα  της επαρχίας ΄Αρτας συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών Ραδοβιζίου  και Τζουμέρκων παραχωρήθηκαν οριστικά στην Ελλάδα. Ως συνοριακή γραμμή της Ελλάδας ορίστηκε ο ΄Αραχθος ποταμός και τα ως τότε ελληνικά σύνορα μετακινήθηκαν από τη γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού βορειότερα.

Παρακολουθείστε το βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/D_xf_pxPdX4

Πληροφορίες : από το βιβλίο «Ζυγός – Ιστορία & Παράδοση» Αθήνα 2000, του Κώστα Λ. Χρήστος

Φωτογραφίες: Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2019 20:41

Δεν φάνηκε ακόμη, η ελπίδα…

Οι συνδυασμοί για τον Δήμο Αρταίων και οι πρώτες εκτιμήσεις… Τα πάντα… θυσία στους μικροϋπολογισμούς, για να βγει κερδισμένος ο ισχυρός και… τραυματισμένο το μέλλον της πόλης….

 

 

 

Είναι σα να κρύβεται πίσω απ’ το δάχτυλό του, όποιος ισχυριστεί τώρα που έχουν σχηματοποιηθεί τα πράγματα, σε σχέση με τις εκλογές στον Δήμο Αρταίων, πως φάνηκε η ελπίδα, πολύ δε περισσότερο το σοκ, που πρέπει να προκύψει για ν’ αλλάξουν τα πάντα, σ’ αυτόν τον τόπο. Και σε τέτοιες περιπτώσεις, έχει αποδειχτεί απ’ την ιστορία, ότι κερδισμένος βγαίνει πάντα ο ισχυρός…

 

ipopsifioi-2019-44-a

 

Μηχανισμός και ισχύς…

Ισχυρός στην αυτοδιοίκηση, απ’ τα παλιά χρόνια και περισσότερο στα χρόνια της μεταπολίτευσης, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, είναι αυτός που έχει μηχανισμό (σ.σ. καλύτερος απ’ τον δημοτικό, δεν υπάρχει…) και μπορεί να τον θέσει, διακριτικά βεβαίως, στην υπηρεσία του εκλογικού στόχου.

Όσο κι αν στεναχωρεί κάποιους, η αλήθεια είναι πως όπως έχουν παραταχθεί στο εκλογικό… γήπεδο οι συνδυασμοί, σε θέση οδηγού βρίσκεται ο εν ενεργεία δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος έχει φροντίσει τους τελευταίους μήνες, που οι αντίπαλοί του, τρέχουν και δεν φτάνουν να εμφανίζεται ψύχραιμος, άρα και αισιόδοξος. Έχει τα δικά του στελέχη που κάνουν τις παρεμβάσεις και αυτός δείχνει πρόθυμος, να διορθώσει λάθη και παραλείψεις.

Για παράδειγμα, πριν μερικούς μήνες, οι κινήσεις του έδειχναν κάποιο πανικό, που πάντα φέρνει εντάσεις… Δεν φαίνονται σήμερα, τα ίδια χαρακτηριστικά… Εμφανίζεται ήρεμος, σε βαθμό που μπορεί να προκαλεί τα νεύρα του συνομιλητή του, μιας και δείχνει να μοιάζει άνετος για την δική του πορεία και αγωνιών, για το αν θα καταφέρουν οι αντίπαλοί του, να έχουν καλούς συνδυασμούς. Σε πολλούς, το… κόλπο μπορεί να πιάνει…

 

Εσωκομματικός αντίπαλος

Λογικά, το πρόβλημα του εν ενεργεία δημάρχου, πρέπει να είναι η ειλημμένη απόφαση του πρώην συνεργάτη του και ισχυρού εκλογικά δημοτικού συμβούλου Γιώργου Μπαλάγκα, ο οποίος σχετικά πρόσφατα, ανεξαρτητοποιήθηκε απ’ τον συνδυασμό του… Είναι πάρα πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο εσωκομματικός αντίπαλος, είναι πάντα ο πλέον επικίνδυνος και στην περίπτωσή μας, αποτελεί την προσέγγιση.

Απ’ την πλευρά του, ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Μπαλάγκας, έχει πει σε τακτικούς συνομιλητές του, πως ξεκίνησε τον προεκλογικό του αγώνα με μέθοδο, η οποία του εξασφαλίζει ότι θα παρουσιαστεί ισχυρός. Που πρακτικά σημαίνει, ότι έχει εξασφαλίσει το επιτελείο των συνεργατών, που όταν ανακοινωθούν, θα εδραιώσουν την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια, έχουσα και προοπτική…

 

Με τον αέρα της υπεροχής

Με εμπειρία στις εκλογές, αλλά και διδαγμένος απ’ τα λάθη του, προσέρχεται στην εκλογική αναμέτρηση, ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, ο οποίος έλαβε και την στήριξη του ΚΙΝΑΛ, χωρίς κανένας να μπορεί να ισχυριστεί, αν αυτό είναι καλό ή κακό…

Μπορεί να έχει και τον αέρα της υπεροχής, γιατί δεν πέρασαν πολλά χρόνια, απ’ την τελευταία του… παράσταση στο Δημαρχείο, που σημαίνει ότι διατηρεί ακόμη μέσα σ’ αυτό, πυρήνες μηχανισμού. Αυτούς που μπορούν να προσθέσουν, το κάτι επί πλέον στην εκλογική προσπάθεια…

Αν παρατηρήσει κανένας τις κινήσεις του, θα διαπιστώσει πως είναι όλες προσεγμένες, με σημαντικότερη επιλογή το ότι δεν βιάζεται να προβεί σε ανακοινώσεις. Πρώτη ευεργετική επίδραση η ανακοίνωση των υποψηφίων της εκλεκτής του ΣΥΡΙΖΑ Τζένης Κοίλια –Ταπρατζή… Οι εκτιμήσεις που ήδη έχουν προκύψει και θ’ ακολουθήσουν, δίνουν την δυνατότητα στον πρώην δήμαρχο Γιάννη Παπαλέξη, να μπει αυτός σε θέση οδηγού, σε σχέση με την αναζήτηση του… εισιτηρίου, για τον δεύτερο γύρο. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν, πως αν οι πληροφορίες περί των ονομάτων των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, είναι ασφαλείς, τότε έχει κερδίσει το πρώτο βήμα της υπεροχής…

 

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν»

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν», ήταν το σχόλιο που έκαναν σοβαροί συμπολίτες μας, καθώς ενημερώθηκαν για τα ονόματα των υποψηφίων, που επικό(!) τρόπο ανακοίνωσε η επικεφαλής, σε μια εκδήλωση, όπου εκτός των άλλων ατύχησε να διεκδικήσει δάφνες πρωτοπορίας, σε σχέση με τα αυτοδιοικητικά πράγματα του τόπου μας.

Ακολουθούν και τα γνωστά μπερδέματα, όπου επιφανή (!) στελέχη του χώρου της κας Ταπρατζή, επέλεξαν φοβερή αριστερή(!) πρόταση, για να φέρουν το νέο στον Δήμο Αρταίων. Έναν εκ των τραγικών πρωταγωνιστών της πιο άθλιας δημοτικής περιόδου.

 

«Το άλλο με τον Τοτό»!

Γνωστά είναι τα πρόσωπα και οι ρόλοι και όλοι μπορούν να θυμηθούν τον υποστηριζόμενο και από… ατάκτους του ΣΥΡΙΖΑ, αντιδήμαρχο της περιόδου Οικονομίδη, κ. Αθανασούλα.

Ο άνθρωπος προσπαθεί να συγκροτήσει έναν συνδυασμό με βάση το γινάτι! Μπορεί το γινάτι να βγάζει μάτι, αλλά στην αυτοδιοίκηση, δεν οικοδομεί τίποτα. Τίποτα απολύτως. Άντε να πείσει τον ψηφοφόρο, ότι χωρίς πρόταση, αλλά με τον καημό του Παύλου Στασινού, να… πολεμήσει τον Παπαλέξη και τον καημό του Αντώνη και του Κουμπίλια, που κι αυτοί θέλουν να… κατασπαράξουν την Τζένη, μπορεί να καταγράψει θετικές απόψεις απ’ τους πολίτες… Απάντηση σ’ αυτά τα δεδομένα, μπορεί ν’ αποτελέσει «το άλλο με τον Τοτό»!

Βέβαια, για τον συγκεκριμένο υποψήφιο, ευρέως συζητείται και η δυνατότητα που έχει να συγκροτήσει τον συνδυασμό, αλλά αυτό είναι ένα θέμα, που θ’ απασχολήσει την κοινή γνώμη, σε μικρό διάστημα από τώρα…

 

Έχει τιμήσει την εντολή

Στον αντίποδα, των πολλαπλώς αμφισβητούμενων προτάσεων, που κάνουν πως κοιτάζουν προς τα’ αριστερά, ένας αυτοδιοικητικός συνδυασμός, που δικαιούται όχι να κοιτάζει προς τ’ αριστερά, να λειτουργεί με βάση τις αρχές της Αριστεράς. Ο λόγος για τον συνδυασμό «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή», επικεφαλής του οποίου είναι η κα Λίτσα Κιτσαντά. Βρίσκεται και στην επικαιρότητα, γιατί η επικεφαλής του εν λόγω συνδυασμού, έχει τιμήσει την εντολή που έλαβε απ’ τους πολίτες, για ν’ ασκήσει αυστηρή κριτική, στα δρώμενα της δημοτικής αρχής…

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι τον εν λόγω συνδυασμό, θα πλαισιώσουν και παράγοντες της αυτοδιοίκησης και από άλλους χώρους, ώστε η παρουσία του συνδυασμού στις εκλογές, να είναι πολύ καλύτερη απ’ αυτή που κάποιοι προδιαγράφουν. Κανένας πάντως δεν αποκλείει και την υπέρβαση… Για τα ποσοστά, γίνεται λόγος…

 

Το ΚΚΕ

Ο Στράτος Καλλώνης, λογιστής, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας, είναι ο υποψήφιος δήμαρχος που θα στηρίξει το ΚΚΕ σ’ αυτές τις εκλογές. Ο νεαρός συνδικαλιστής, διαδέχεται σ’ αυτή την διαδικασία τον επίσης συνδικαλιστή Κώστα Παπαϊωάννου, ο οποίος είχε μια πολύ καλή πορεία και στα αυτοδιοικητικά πράγματα. Το ΚΚΕ θα δώσει την μάχη, με τους δικούς του τρόπους και βεβαίως φιλοδοξεί να κάνει την υπέρβαση…

 

«Γρίφος»

«Γρίφο» αποτελεί το τι θα κάνει ο πρώην αντιδήμαρχος και διαγραφείς απ’ τον συνδυασμό του Χρήστου Τσιρογιάννη, δημοτικός σύμβουλος Χάρης Παπάζογλου ο οποίος ερωτηθείς πρόσφατα απ’ την «Γ», είπε ότι μετέχει σε αυτοδιοικητική κίνηση, η οποία ψηλά στις επιλογές της, τις συνεργασίες και πως το επόμενο διάστημα, θ’ ανακοινωθεί η απόφαση της κίνησης στην οποία μετέχει…

Ο Άι Βασίλης αποτελεί σήμερα μία διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους ανεξαιρέτως. Μια μάλλον παρανοημένη εκδοχή υποστηρίζει ότι τα δώρα του Άι Βασίλη τα δικαιούνται μόνο όσοι υπήρξαν «καλοί» κατά τη διάρκεια του χρόνου. Είναι κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων. Η γνωστή παρουσία του με κόκκινη στολή, λευκή γενειάδα, τα γυαλιά του, πάντα χαμογελαστός με το σάκο με τα δώρα, πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν ζωηρά ελάφια ή τάρανδοι αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα τον πλέον αγαπημένο ήρωα των παιδιών τις ημέρες των εορτών, ακόμη και σε χώρες μη χριστιανικές.

Είναι ακριβώς ο ίδιος ο «Σάντα Κλάους» ή «Father Christmas» των Άγγλων, ο «Περ Νοέλ» των Γάλλων, ο «Σίντερ-Κλάας» (Άγιος Νικόλαος) των Ολλανδών, ο «Βάιναχτσμαν» των Γερμανών, ο «Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ» (= «ο Καλός γερο-πατέρας») των Κινέζων, ο «Χοτέισο» των Ιαπώνων, «Babbo Natale» των Ιταλών και ο «Άγιος των Πάγων» των Ρώσων.

Προέλευση της μορφής

Η σημερινή μορφή του Άι Βασίλη έγινε δημοφιλής με το ποίημα «A Visit from St. Nicholas» (Μια επίσκεψη από τον Άγιο Νικόλαο) που δημοσιεύτηκε το 1823. Η οπτικοποιημένη εκδοχή πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό «Harper’s Weekly» το 1863. Συμμετοχή στην δημοφιλία είχε και το παιδικό βιβλίο «The Life and Adventures of Santa Claus» του 1902. Η White Rock Beverages ήταν μια εταιρία αναψυκτικών που τον χρησιμοποίησε το 1915 για να πουλήσει μεταλλικό νερό, και το 1923 τζίντζερ-έιλ. Το 1931 η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola παρουσίασε τον Άι-Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας στα χρώματα βεβαίως εκείνης. Υπεύθυνος για το σχεδιασμό του 'Αι Βασίλη με τη συγκεκριμένη μορφή ήταν ο Αμερικάνος σχεδιαστής Haddon Sundblom ο οποίος και συνεργάστηκε για δεκαετίες με την εταιρεία. Η διαφήμιση αυτή υπήρξε εμπορικά τόσο επιτυχής που έμελλε να γίνει σήμα δημοτικότητάς της ανά τον κόσμο. Η μακρόχρονη χρήση του σε διαφημίσεις της Coca-Cola παγίωσε την εμφάνισή του και ειδικά τα κόκκινα ρούχα, αλλά οπωσδήποτε δεν ήταν δική της εφεύρεση.

Ιστορικά στοιχεία

Για τους Ορθόδοξους χριστιανούς ο Άι Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος έζησε στη Καππαδοκία που αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και που θεωρείται στη παγκόσμια ιστορία ως ο εμπνευστής αλλά και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μέγας Βασίλειος ήταν ψηλόλιγνος, με μαύρα μάτια και γένια. Ακόμη και ο Άγιος Νικόλαος στην Ορθόδοξη παράδοση αγιογραφείται ως ισχνός ασπρογένης γέροντας. Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε στης 31 Δεκεμβρίου του 378. Τη 1 Ιανουαρίου του 379, ημέρα της κηδείας του, διατηρούμενη στη παράδοση, θεωρήθηκε (πρώτα) απ΄ όλους χριστιανικούς λαούς ότι φέρνει ευλογία και καλή τύχη στη νέα χρονιά. Τα κάλαντα Πρωτοχρονιάς πέρα από τα παινέματα κύριο πρόσωπο είναι ακριβώς ο Μέγας Βασίλειος για το έργο του οποίου γίνεται υπενθύμιση στον σπιτονοικοκύρη ώστε να επαναλάβει επ' ωφελεία βεβαίως των παιδιών που ψάλλουν εκείνα.

Στη Δύση το πρόσωπο του Santa Claus έχει ταυτιστεί με την ιστορία του Αγίου Νικολάου που φημιζόταν για τη γενναιοδωρία του. Στην ιστορία του Αγίου Νικολάου οι βόρειοι λαοί έχουν προσθέσει στοιχεία των δικών τους παραδόσεων (τάρανδοι, έλκηθρο, άστρο του Βορρά, μεγάλες κάλτσες κλπ), μια κουλτούρα που τον συνοδεύει μέχρι και σήμερα και δημιούργησε τη σημερινή φιγούρα του Santa Claus με όλα τα χαρακτηριστικά του. Στα ελληνικά δεδομένα η μετατροπή αυτή φαίνεται να πέρασε περίπου στη δεκαετία του 1950-1960, κυρίως στον αστικό πληθυσμό, από τους Έλληνες μετανάστες που με τις ευχετήριες κάρτες τους εισήγαγαν τον «Δυτικό» Άϊ-Βασίλη.

Ποιος ήταν ο Μέγας Βασίλειος

Ο Βασίλειος Καισαρείας (330 - 1 Ιανουαρίου 379), γνωστός και ως Μέγας Βασίλειος ή Άγιος Βασίλης, ήταν Έλληνας επίσκοπος της Καισαρείας στην Καππαδοκία, Μικρά Ασία (στη σημερινή Τουρκία). Ήταν σημαίνων θεολόγος που υποστήριξε το Σύμβολο της Πίστεως και αντιτάχθηκε στις αιρέσεις της πρωτοχριστιανικής εκκλησίας, μεταξύ των οποίων και του Αρειανισμού. Επίσης, ήταν Πατέρας της Εκκλησίας και ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, που θεωρούνται προστάτες της παιδείας.

Η ζωή του Βασίλειου της Καισαρείας

Γεννήθηκε από Άγιους γονείς το 330 μ.Χ. στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Ο πατέρας του Άγιου Βασίλειου ασκούσε το επάγγελμα του καθηγητή ρητορικής στη Καισάρεια της Καππαδοκίας και η μητέρα του Αγία Εμμέλεια ήταν απόγονος οικογένειας Ρωμαίων αξιωματούχων (ο πατέρας της είχε πεθάνει ως Χριστιανός μάρτυρας). Στην οικογένεια εκτός από το Βασίλειο υπήρχαν άλλα οκτώ ή εννέα παιδιά. Μεταξύ αυτών, ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, ο Ναυκράτιος που έγινε ασκητής και θαυματουργός Άγιος, η Μακρίνα (Οσία Μακρίνα) και ο Πέτρος, Επίσκοπος Σεβαστείας, ενώ κάποιο φαίνεται να πέθανε σε βρεφική ηλικία.

Ο Βασίλειος μεταφέρθηκε από τη γιαγιά του Μακρίνα στο κτήμα των Αννήσων κοντά στον ποταμό Ίρι της Μικράς Ασίας, όπου ανατράφηκε από αυτήν μέχρι το θάνατό της και μετέπειτα από την πρωτότοκη αδερφή του Μακρίνα η οποία επηρέασε καθοριστικά τον μικρό Βασίλειο να στραφεί στην Χριστιανική πίστη. Την εγκύκλια παιδεία έλαβε από τον πατέρα του ενώ μετά την εκδημία του (γύρω στα 345) μετέβη στην Καισάρεια. Κατόπιν η ανάγκη του για περαιτέρω μόρφωση τον έφερε στην Κωνσταντινούπολη, όπου φοίτησε κοντά στο γνωστό δάσκαλο της εποχής Λιβάνιο και επακόλουθα στην Αθήνα (352).

Στην Αθήνα γνωρίστηκε με το Γρηγόριο από την Καππαδοκία, αναπτύσσοντας μία μεγάλη φιλία, εγγράφηκε στη σχολή του Χριστιανού φιλοσόφου Προαιρεσίου και παρακολούθησε τη διδασκαλία του καθώς και τη διδασκαλία άλλων φιλοσόφων όπως ο Ιμέριος.

Επέστρεψε στην πατρίδα του το καλοκαίρι του 356, εγκαταστάθηκε στην Καισάρεια και, συνεχίζοντας την παράδοση του πατέρα του, έγινε καθηγητής της ρητορικής. Το 358, επηρεασμένος από το θάνατο του αδερφού του μοναχού Ναυκρατίου, βαπτίζεται Χριστιανός, πιθανόν από τον επίσκοπο Διάνιο, και αποφασίζει να αφιερώσει τον εαυτό του στην ασκητική πολιτεία. Το φθινόπωρο του ίδιου έτους ξεκινά ένα οδοιπορικό σε γνωστά κέντρα ασκητισμού της Ανατολής, επιθυμώντας την ανεύρεση κατάλληλου τόπου διαμονής. Επέστρεψε το 359 στον Πόντο και για μικρό χρονικό διάστημα διέμεινε στην Αριανζό, κοντά στο φίλο του Γρηγόριο.

Τον Ιανουάριο του 360 φαίνεται να συμμετείχε, ως παρατηρητής εντεταλμένος από τον επίσκοπο Διάνιο, στην αρειανική Σύνοδο, που συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη, για την έριδα μεταξύ Ομοουσιανών και Ομοιανών. Μετά την υπογραφή, από μέρους του Διανίου, του συμβόλου των Ομοιανών, ο Βασίλειος απογοητευμένος αποσύρθηκε στο ησυχαστήριο της αδερφής του εγκαινιάζοντας τη μνημειώδη αλληλογραφία του με το Γρηγόριο.

Το καλοκαίρι του 364 ο Ευσέβιος Καισαρείας τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Η μεγάλη δραστηριότητα και η μόρφωση του Βασιλείου προκάλεσαν τα ζηλόφθονα αισθήματα του Ευσεβίου γεγονός που οδήγησε τον πρώτο, για ακόμα μία φορά, να επιστρέψει στην πατρίδα του. Η μεσολάβηση, όμως, του Γρηγορίου επιφέρει εξομάλυνση των σχέσεων και την επιστροφή του Βασιλείου στην Καισάρεια. Μετά το θάνατο του Ευσεβίου, με τη συνδρομή του Ευσεβίου επισκόπου Σαμοσάτων και του Γρηγορίου επισκόπου Ναζιανζού, εκλέγεται διάδοχός του στην επισκοπική έδρα της Καισάρειας και αναλαμβάνει συν τω χρόνω, λόγω του κύρους της προσωπικότητάς του, την εξαρχία της Αρχιεπισκοπής του Πόντου.

Στον εκκλησιαστικό τομέα, ως επίσκοπος πλέον, ο Βασίλειος αντιμετώπισε την προσπάθεια του Αυτοκράτορα Ουάλη να επιβάλει τον Ομοιανισμό (ρεύμα του Αρειανισμού), όντας σε επιστολική επικοινωνία με το Μέγα Αθανάσιο, Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τον Πάπα Ρώμης Δάμασο. Στην περιφέρεια της ποιμαντικής του ευθύνης είχε να αντιμετωπίσει την έντονη παρουσία του αρειανικού στοιχείου και άλλων χριστιανικών, μη ορθόδοξων, ομολογιών. Σε αυτό τον τομέα έδρασε και ως επίσκοπος, δηλαδή οργανωτικά, αλλά και με την αντιρρητική του γραμματεία. Μέσα από τις επιστολές του φαίνονται οι προσπάθειες που κατέβαλε για την ανάδειξη άξιων κληρικών στο ιερατείο, την καταπολέμηση της σιμωνίας των επισκόπων, την πιστή εφαρμογή των ιερών κανόνων από τους πιστούς καθώς και η ποιμαντική μέριμνα, που επέδειξε έναντι των αποκομμένων και περιθωριοποιημένων μελών της Εκκλησίας. Η όλη του δραστηριότητα επιφέρει τη βαθμιαία αναγνώρισή του ως κοινού έξαρχου ολόκληρου του ασιατικού θέματος της Αυτοκρατορίας.

Στην οικουμενική Εκκλησία ο Βασίλειος αναλαμβάνει τα πνευματικά ηνία από το Μέγα Αθανάσιο, ο οποίος βαθμιαία αποσύρεται από την ενεργό δράση λόγω γήρατος. Εργάζεται για την επικράτηση των ορθόδοξων χριστιανικών αρχών και υπερασπίζεται το δογματικό προσανατολισμό της Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας. Προσπαθεί να βρίσκεται σε αλληλενέργεια με τα ορθόδοξα πατριαρχεία και ουσιαστικά υποκαθιστά και αντικαθιστά την αρειανίζουσα ιεραρχία του πολιτικού κέντρου της Αυτοκρατορίας. Σε αυτή την προσπάθεια συναντά την αδιάφορη ή προκατειλημμένη στάση των άλλων πατριαρχείων, γεγονός, που παρά την απογοήτευση που του επιφέρει δεν τον καταβάλει στη συνέχιση του αγώνα του.

Έργο ζωής και σημαντικό σταθμό στην πορεία του, αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία ενός κοινωνικού φιλανθρωπικού συστήματος, του Πτωχοκομείου ή Βασιλειάδας. Εκεί διοχετεύει όλη την ποιμαντική του ευαισθησία, καθιστώντας την πρότυπο κέντρου περίθαλψης και φροντίδας των ασθενέστερων κοινωνικά ατόμων. Ουσιαστικά η Βασιλειάδα υπήρξε ένας πρότυπος οίκος για τη φροντίδα των ξένων, την ιατρική περίθαλψη των φτωχών άρρωστων και την επαγγελματική κατάρτιση των ανειδίκευτων. Καθίσταται η μήτρα ομοειδών οργανισμών που δημιουργήθηκαν σε άλλες επισκοπές και στάθηκε η σταθερή υπενθύμιση στους πλουσίους του προνομίου τους να διαθέτουν τον πλούτο τους με έναν αληθινά χριστιανικό τρόπο.

Καταπονημένος από την ευρεία δράση που ανέπτυξε σε πολλούς τομείς της χριστιανικής μαρτυρίας καθώς και την ασκητική ζωή, την οποία ακολουθούσε, ο Βασίλειος πεθαίνει την 1 Ιανουαρίου του 379 σε ηλικία 49 ετών. Ο θάνατός του βυθίζει στο πένθος όχι μόνο το ποίμνιό του αλλά και όλο το χριστιανικό κόσμο της Ανατολής. Στην κηδεία του συμμετέχουν Ιουδαίοι, πιστοί της εθνικής θρησκείας και ένα πλήθος ανομοιογενούς θρησκευτικής και εθνικής απόχρωσης. Η παρακαταθήκη του υπήρξε το τεράστιο σε μέγεθος και σημασία θεολογικό – δογματικό του έργο μαζί με τη συμβολή του στη λειτουργική και την πρωτότυπη ανθρωπιστική του δράση.

Εορτή

Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την 1η Ιανουαρίου ενώ από το 1081 ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης Ιωάννης Μαυρόπους (ο από Ευχαΐτων) θέσπισε έναν κοινό εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Ιωάννη Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου, στις 30 Ιανουαρίου ως προστατών των γραμμάτων και της παιδείας. Η Αγγλικανική και η Καθολική εκκλησία τιμούν την μνήμη του στις 2 Ιανουαρίου, ενώ η Λουθηρανική και η Επισκοπελιανή, στις 14 Ιουνίου. Το έθιμο της βασιλόπιτας (γλυκό φούρνου που μέσα τοποθετείται ένα νόμισμα) συνδέεται με τον Άγιο Βασίλειο. Σερβίρεται στο γιορτινό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή την ημέρα που τιμάται η μνήμη του. Σύμφωνα με την παράδοση μπήκαν κάποτε εχθροί στην Καισάρεια και έκλεψαν όλα τα χρυσαφικά. Με ένα θαυματουργό τρόπο βρέθηκαν τα κοσμήματα και ο Επίσκοπος Άγιος Βασίλειος σκέφτηκε να κάνει μια τεράστια πίτα, όπου μέσα έβαλε τα κοσμήματα. Καθένας που έπαιρνε ένα κομμάτι αποκτούσε και το κόσμημα που περιείχε το κομμάτι του. Έτσι όλοι ήταν ευχαριστημένοι που είχαν πάλι χρυσά κοσμήματα.

To Έργο του Μεγάλου Βασιλείου

Ο Μέγας Βασίλειος είναι ένας από τους σημαντικότερους δογματικούς θεολόγους του Ορθοδόξου Χριστιανισμού με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του Τριαδικού δόγματος. Διακήρυξε την ενότητα της Αγίας Τριάδας ως μιας ουσίας και προχώρησε στον προσδιορισμό του υποστατικού διαχωρισμού των Προσώπων της. Κάθε υπόσταση διακρίνεται από ορισμένους τρόπους ύπαρξης και μεμονωμένα χαρακτηριστικά (ιδιώματα): ο Πατέρας είναι αγέννητος, ο Υιός γεννηθείς αχρόνως και το Άγιο Πνεύμα εκπορευτό διά του Πατρός. Η μόνη προτεραιότητα του Πατέρα είναι λογική, μη χρονική και δεν ενέχει καμία ανωτερότητα.

Στο έργο τόνισε επίσης τη σημασία της διάκρισης μεταξύ ουσίας και ενεργειών του Θεού. Μεταξύ του άκτιστου Θεού και του κτιστού κόσμου υπάρχει οντολογικό χάσμα, που αποκλείει την κατ’ ουσία κοινωνία και σχέση μεταξύ τους. Ο Θεός καθίσταται αντιληπτός στον κόσμο διά των ενεργειών του. Το ότι ο κόσμος διατηρείται στο "είναι" οφείλεται στη δημιουργική, συνεκτική και ζωοποιό ενέργεια του Θεού.

Ο Βασίλειος υπήρξε θαυμαστής του μεγάλου αλεξανδρινού φιλοσόφου Ωριγένη αλλά στο ερμηνευτικό του έργο απορρίπτει την αλληγορική μέθοδο και πλησιάζει προς την αντιοχειανή σχολή. Ερμηνεύει χρησιμοποιώντας το κείμενο ως αφορμή έκθεσης των προσωπικών του θέσεων.

Κεφαλαιώδης ήταν και η συμβολή του στην αξιολόγηση της θύραθεν παιδείας μέσα στη χριστιανική Εκκλησία. Μελετητής ο ίδιος και γνώστης της ελληνικής φιλοσοφίας, τη χρησιμοποιεί ως όργανο επεξεργασίας και διατύπωσης των θεολογικών του αντιλήψεων. Η φιλοσοφία, κατά το Βασίλειο, πρέπει να μελετάται υπό το νέο χριστιανικό πρίσμα. Δεν απορρίπτει τη μελέτη των κλασσικών γραμμάτων, αντίθετα προτρέπει στη χρήση τους ως ένδυμα της χριστιανικής θρησκευτικής διδασκαλίας.

Στον τομέα του μοναχισμού ανέλαβε δράση, θέτοντάς τον υπό τον έλεγχο της εκκλησιαστικής ηγεσίας και εισήγαγε την ομολογία της αφιέρωσης στο Θεό και της ένταξης στην αδελφότητα, η οποία προέβλεπε αγαμία, υπακοή και ακτημοσύνη. Επίσης, έθεσε την αυθαίρετη πνευματικότητα του μοναχισμού στη σταθερή βάση της Αγίας Γραφής και τοποθέτησε τους μοναχούς στη γραμμή του κοινού βίου και της οργανωμένης δράσης.

Στις ημέρες του υπήρξε μια σοβαρή αίρεση, ο Αρειανισμός και ο Άγιος αγωνίστηκε για την ενότητα της εκκλησίας, για αυτό έγραψε και σπουδαία θρησκευτικά συγγράμματα, όπως το "Περί Αγίου Πνεύματος" και εργαζόταν σκληρά, προς την επίλυση των διαφορών, δείχνοντας μόνο τον δρόμο της αγάπης.

Πλούσιο είναι και το νομικό του έργο το οποίο βρίσκουμε συγκεντρωμένο κυρίως στις επιστολές του προς τον Αμφιλόχιο Ικονίου, από τις οποίες προήλθαν οι 85 κανόνες που, αφού επικυρώθηκαν από τη Σύνοδο εν Τρούλω στα τέλη του 7ου αιώνα (691/2), αποτελούν ως σήμερα, ως συστατικό στοιχείο των νομοκανονικών συλλογών, βασικό βοήθημα του εκκλησιαστικού δικαίου. Το ίδιο ισχύει και για ένα άλλο νομικό του έργο, τους λεγόμενους «μοναχικούς κανόνες» διατάξεις που αφορούν την οργάνωση των μονών και τη διαβίωση των μοναχών. Οι κανόνες αυτοί δεν επικυρώθηκαν ποτε. Η έλλειψη ωστόσο συνοδικής επικύρωσης δεν επηρέασε, λόγω του κύρους του συντάκτη, την εφαρμογή τους στην πράξη. Ενδεικτικό της μεγάλης εκτίμησης στο έργο του Μ.Βασιλείου που έτρεφαν οι ερμηνευτές των δικαιϊκών πηγών όχι μόνο του χώρου της Εκκλησίας αλλά και της Πολιτείας, αποδεικνύεται από την συχνή παραπομπή των κανόνων του στα σχόλια των Βασιλικών, της τελευταίας δηλαδή επίσημης κωδικοποιήσεως που πραγματοποιήθηκε κατ΄εντολήν του Λέοντος ΣΤ' του Σοφού στα τέλη του 9ου αιώνα. Ιδιαίτερα αισθητή είναι η επίδραση του Μ. Βασιλείου στο Οικογενειακό Δίκαιο, όπου πρώτος έθεσε με κατηγορηματικότητα το όριο των τριών επιτρεπόμενων γάμων, που απετέλεσε μέχρι το 1982 πολιτειακό δίκαιο και εξακολουθεί ακόμη να ισχύει επί του θρησκευτικού Γάμου.

Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2018 11:32

Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα

Η ιστορία ξεκινά πριν από εκατοντάδες χρόνια

Η βασιλόπιτα είναι σήμερα στο επίκεντρο και ετοιμάζεται στα περισσότερα σπίτια, ενώ άλλοι θα την αγοράσουν έτοιμη.

Οι τιμές ξεκινούν από τα 10 ευρώ το κιλό και καταλήγουν στα 13 - 14 ευρώ με τις διαφορετικές εκδόσεις. Πέρα από την παραδοσιακή βασιλόπιτα υπάρχουν και οι νέες τάσεις που τη θέλουν με σοκολάτα, λευκή σοκολάτα ή κουβερτούρα.

Η ιστορία της βασιλόπιτας ξεκινά πριν από εκατοντάδες χρόνια, περίπου στο 1500, στη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας.

Κάποια μέρα όμως, ένας αχόρταγος στρατηγός - τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης της Καισαρείας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη για να την κατακτήσει και να τη λεηλατήσει.

Τελικά σώθηκε η πόλη της Καισαρείας και ο δεσπότης της, ο Μέγας Βασίλειος έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο.

Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά.

Όταν αυτά ετοιμάστηκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισαρείας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της. Ήταν λοιπόν ένα ξεχωριστό ψωμάκι, η βασιλόπιτα. Έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 20:10

ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΝΟΗΤΕ…

|

Ο ευτελισμός της δημόσιας ζωής και οι ζωές νέων παιδιών που χάνονται...

 

 

 

 

Μία ημέρα, μία εβδομάδα, ένας μήνας, ένας ολόκληρος χρόνος... Αυτός που μας αποχαιρετάει και οφείλουμε να δούμε αυτόν που έρχεται με περισσότερη αισιοδοξία, αλλά πάντα με βάση τον ρεαλισμό...

Η είδηση μία! Συλλήψεις διακινητών και εμπόρων ναρκωτικών, με απολογισμό κάποια θύματα που μένουν πίσω. Οι δε ποσότητες που κατάσχονται, τρομάζουν! Δεκάδες τόνοι χασίς, εκατοντάδες κιλά ηρωίνης και ανάλογα κοκαΐνης. Οι δε έμποροι και διακινητές, κάθε λογής. Από κυρίους και κυρίες υπεράνω κάθε υποψίας, ως τους γνωστούς τύπους που δείχνουν από μακριά, ότι ζουν για να κάνουν την δουλειά αυτή... Να μοιράζουν τον θάνατο, σε ανυποψίαστα παιδιά, κυρίως της λαϊκής οικογένειας.

Όμως έχουν όλοι, ένα κοινό σημείο. Ευρισκόμενοι μπροστά στην Δικαιοσύνη, έχουν -καλού ή κακού- μαζί τους, μία ιατρική γνωμάτευση, με την οποία βεβαιώνουν ότι είναι χρήστες, άρα ασθενείς, άρα χρήζουν ειδικής μεταχείρισης. Που σημαίνει, ότι και με την ιδιαίτερη εξειδίκευση που έχουν κάποιοι δικηγόροι στην περιοχή μας, μπορούν να είναι ελεύθεροι, αλλά χωρίς να γνωρίζει κανένας, το τι θα κάνουν στην συνέχεια...

Γνωστά πράγματα. Επαναλαμβάνονται στο πλαίσιο του απολογισμού του χρόνου που φεύγει, μιας και για τον χρόνο αυτό και ειδικά για την Ήπειρο, η διακίνηση ναρκωτικών κρίνεται ως το γεγονός, μαζί βεβαίως με τις θλιβερές συνέπειές του...

-Η συνέχεια;

Η ίδια επιμονή και αναζήτηση... Που σε δεκάδες άρθρα, έχει καταγράψει η «Γ» και ο υπογράφων...

-Γιατί απέναντι σ’ όσα τραγικά καταγράφονται, δεν προκύπτει η ελάχιστη αντίδραση απ’ την πλευρά των τοπικών κοινωνιών και των ταγών τους, οι οποίοι έχουν λόγο για όλα τ’ άλλα θέματα, πλην αυτού που αφορά την ζωή των παιδιών μας;

Πονεμένη ιστορία αυτή... Με την πιό θλιβερή εκδοχή της... Αυτοί που συνεισφέρουν στο να είναι ελεύθεροι οι κάθε λογής διακινητές και έμποροι ναρκωτικών, να ζητούν δημόσια τον λόγο, για να δείξουν πόσο επικίνδυνη είναι η ηρωίνη ή η κοκαΐνη. Ούτε κι αυτή η φοβερή πρόκληση, δεν μπορεί να συγκινήσει κάποιους ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες, να προκύψει η ελάχιστη αντίδραση.

Οι ήρωες του απολογισμού, είναι οι αστυνομικοί. Απ’ τον γενικό επιθεωρητή Ηπείρου Κ. Κώστα Σκούμα, ως τον διοικητή της Ασφάλειας Άρτας Θόδωρο Γούσια και τον τελευταίο αστυφύλακα, όπου κι αν υπηρετεί... Κάνουν τα αδύνατα δυνατά κι αυτό ως γεγονός, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναζήτηση, για να επιβεβαιωθεί. Μια ματιά στους αριθμούς των συλληφθέντων και τις ποσότητες ναρκωτικών που διακινούσαν, είναι αρκετή...

Αντέχουν παρά το γεγονός, ότι βλέπουν την δική τους προσπάθεια, η οποία είναι σημαντική και απ’ τους πολίτες μεμονωμένα, εκτιμάται ιδιαίτερα, να θεωρείται για κάποιες αρχές, ως λεπτομέρεια. Λεπτομέρεια μπορεί να χαρακτηριστεί ένα αδίκημα, για το οποίο συλλαμβάνεται κάποιος και ακολούθως αφήνεται ελεύθερος. Όλο και κάτι θυμίζει αυτή η εξέλιξη, ακόμη και για όσους δεν έχουν ασχοληθεί και τόσο επισταμένως με το θέμα αυτό...

Ας επαναληφθεί το ερώτημα:

-Γιατί αυτός που καμώνεται τον πολύξερο, άρα και ικανό να εκπροσωπήσει την κοινωνία, δεν ασχολείται με το θέμα αυτό;

Χαριτωμένη η εκδοχή, που ανέλυε συμπολίτης μας, αλλά μπορεί να περιέχει και ψήγματα αλήθειας... Και αυτοί που διακινούν ναρκωτικά, ακόμη και τα λεγόμενα «σκληρά», έχουν ψήφο. Και είναι πιθανόν, να επηρεάζουν και κάποιους άλλους, προφανώς εξαρτημένους. Αλλά η ψήφος, έχει την ίδια αξία...

Δίνεται η... πάσα, για να κλείσει αυτός ο τηλεγραφικός απολογισμός του χρόνου που φεύγει, με την παθογένεια στην οποία παραπέμπει η χαριτωμένη εκδοχή, που προαναφέρεται.

Ο ευτελισμός της δημόσιας ζωής... Όταν μπερδεύεται η αξία της ζωής κάποιων νέων ανθρώπων, με τον εκλογικό λογαριασμό του κάθε μπαγαπόντη! Η.. συνταγή του ευτελισμού πολύ απλή, γι’ αυτό και ιδιαίτερα επικίνδυνη. Να παρουσιαστεί ένα καλό προσωπείο, τάχα για τον εκλογικό λογαριασμό, αλλά στην ουσία αυτή η επιλογή και τακτική, έρχεται να κρύψει τα χαρακτηριστικά της κότας, που έχουν οι λεγόμενοι παράγοντες ή εκπρόσωποι του τόπου...

Δεν είναι δα και το ευκολότερο, να μπει κάποιος μπροστά και να... χαλάσει το παιχνίδι, αυτών που διακινούν τον θάνατο! Είναι δύσκολη υπόθεση και όσοι αποφασίσουν να μπουν μπροστά, δεν θα χρειαστεί να κρύψουν τα χαρακτηριστικά της κότας, αλλά να μην τα έχουν. Μεγάλη η διαφορά...

Η κατάληξη ακόμα πιό τραγική... Απ’ την διαπίστωση ότι το μείζον πρόβλημα του χρόνου που φεύγει, αλλά και αυτού που φεύγει, είναι η διακίνηση τω ναρκωτικών, οδηγεί στην απροθυμία των τοπικών κοινωνιών ν’ αντιδράσουν! Μπορεί οι απλοί πολίτες να έχουν το ελάχιστο δίκαιο... Δεν προκύπτουν οι φωτισμένες πρωτοπορίες, οι οποίες θα αναδείξουν το πρόβλημα. Και το γεγονός ότι δεν προκύπτουν, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί... Όσοι καμώνονται τους παράγοντες των τοπικών κοινωνιών της ευρύτερης περιοχής, έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο προσπαθούν ν’ αντιμετωπίσουν. Τα κρύψουν τα χαρακτηριστικά της κότας, τα οποία όμως προδίδει η συνολικότερη συμπεριφορά τους...

Αίσιον και ευτυχές το νέο έτος...

|

Ένας ανυπάκουος πρόεδρος, έμελλε να κάνει την ανατροπή!

 

 

 

 

 

 

Ήταν στα μέσα του Αυγούστου του 2017, που κάποιοι είχαν προεξοφλήσει τον... θάνατο του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας και κάποιοι άλλοι έσπευδαν, για την εκτύπωση των αγγελτηρίων του θανάτου, για ν’ ακολουθήσει η σεμνή νεκρώσιμος ακολουθία! Θα ήταν σεμνή, γιατί έτσι ήθελαν οι τεθλιμμένοι, που πριν είχαν φροντίσει να οδηγήσουν στον θάνατο, έναν οργανισμό απ’ τον οποίο τα μέλη του, αλλά και η τοπική οικονομία στο σύνολό της, περίμενε πολλά, μέσα στην ισοπέδωση που είχε επιφέρει η οικονομική κρίση.

Όσοι είχαν φροντίσει για τον θάνατο του συνεταιρισμού και είναι γνωστό πως προέρχονται απ’ τα σπλάχνα του. Στην διαδρομή, έκαναν και... κακές παρέες! Στον επιχειρηματικό κόσμο, ως κακή παρέα, μπορεί να χαρακτηριστεί επιχειρηματίας που καλοβλέπει την ομοειδή επιχείρηση και θέλει να την εξαγοράσει αντί πινακίου φακής, εκμεταλλευόμενος την όποια πρόσκαιρη δυσκολία, μπορεί να έχει προκύψει... Αν στον καθένα η ιστορία αυτή, φέρει στο νου του, τον κυρίαρχο στο ελληνικό κοτόπουλο Θόδωρο Νιτσιάκο, δεν θα έχει κάνει λάθος...

Όταν τα πράγματα έφτασαν στο μη παρά πέρα και έπρεπε το Διοικητικό Συμβούλιο της συνεταιριστικής οργάνωσης, να λάβει τις οριστικές αποφάσεις, όλοι γνώριζαν ή μπορούσαν να προβλέψουν πως «το ντέρμπι είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο» και ανέμεναν την τυπική διαδικασία, η οποία θα είχε ως τίτλο, πως ο δυνατός, καθαρίζει τα πάντα! Όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!

Συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο... Μπορεί να θεωρείται στημένο κατά τον καλύτερο τρόπο, ένα παιχνίδι, αλλά να πρόεκυψε και η παράλειψη! Ένας ποδοσφαιριστής, να μην έχει πιαστεί κι αυτός να κάνει την... ζημιά! Οπότε γυρίζουν τα πάνω κάτω και αποδεικνύεται πως στην ζωή, το απόλυτο έγκλημα, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη... Εκεί που οι πρώην ηγέτες του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, θεωρούν ότι επιτέλεσαν τον ρόλο τους απέναντι στον μπάρμπα Θόδωρο, είναι η κρίσιμη στιγμή, που αναλαμβάνει να χτυπήσει το πέναλτι, ένα ανυπάκουο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου...

Ο Δημήτρης Πετανίτης, έμελε να είναι ο πρωταγωνιστής, μιας τεράστιας προσπάθειας, η οποία δέκα τέσσερις μήνες μετά, στέφεται με απόλυτη επιτυχία και είναι θέμα ημερών, να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για να περάσει η συνεταιριστική οργάνωση σε περίοδο προόδου, η οποία θα έχει άμεση αντανάκλαση στην τοπική οικονομία. Κανένας δεν πρέπει να λησμονεί ότι σ’ αυτή την επιχείρηση απασχολούνται κάποιες εκατοντάδες εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους νέοι...

Στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2017, γίνεται ανακατανομή αξιωμάτων και πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, αναλαμβάνει ο ανυπάκουος Δημήτρης Πετανίτης, ο οποίος δεν δέχεται δεύτερη κουβέντα. Είχε μελετήσει τα πράγματα και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι η οργάνωση μπορεί να σωθεί. Και αυτή είναι η δέσμευσή του, για να... δεχτεί να καθίσει στην «ηλεκτρική καρέκλα» του προέδρου. Παράλληλα είχε αποφασίσει, ότι απ’ την επόμενη ημέρα, θα έπρεπε να μοιράσει τον χρόνο του, ανάμεσα στην Αθήνα και την Άρτα, με φόντο βέβαια την σκληρή δουλειά και την διάθεση να είναι παντού, όποια ώρα και στιγμή κι αν χρειαστεί...

Στην Αθήνα θα έπρεπε να πείσει τους κυβερνητικούς παράγοντες, ότι είναι εφικτή η σωτηρία του Συνεταιρισμού, αλλά και στην Άρτα για να δρομολογήσει τις άμεσες αλλαγές που είχε προγραμματίσει να γίνονται, για να μην χάνονται και την ύστατη στιγμή τα εκατομμύρια, έτσι για πλάκα! Όπως ακριβώς συνέβαινε, μέχρι που ανέλαβε την προεδρία...

Στη αρχή όλα φαντάζουν δύσκολα. Ενώ ο ίδιος είχε τον καημό του, να καταφέρει κάτι καλό για λογαριασμό όλων, είχε ν’ αντιμετωπίσει τις επαναλαμβανόμενες προβοκάτσιες, κυρίως όσων είχαν καθίσει στην θέση, που αυτός βρισκόταν εκείνη την εποχή...

Ο ένας εξ αυτών σχολίαζε την προσπάθεια που ανέλαβε ο νέος πρόεδρος και τόνιζε με νόημα, πως έχει «άγνοια κινδύνου», για να καταλήξει μεταξύ σοβαρού και αστείου, πως θα πρέπει να έχει κλείσει θέση, στις Φυλακές Σταυρακίου... Ο έτερος, ήταν σίγουρος πως ο Πετανίτης θα βρεθεί στην Βραζιλία... Ευσεβείς πόθοι...

 

Οι πρώτες συναντήσεις...

Φέρνουν αποτέλεσμα οι πρώτες προσπάθειες και η νέα διοίκηση του συνεταιρισμού, έχει την δυνατότητα να επισκεφτεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος τείνει ευήκοον ους, στα όσα έλεγε ο πρόεδρος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Γ», ο αντιπρόεδρος διέκρινε την πραγματική διάθεση για την σωτηρία της συνεταιριστικής οργάνωσης και ασχολήθηκε σοβαρά με το όλο θέμα.

Από τότε μέχρι σήμερα, οι συναντήσεις που έγιναν, δεν έχουν αριθμό. Κάθε προσπάθεια και απολογισμός... Κάθε ζητούμενο απ’ τις υπηρεσίες, έπρεπε να παρουσιαστεί σε συγκεκριμένο χρόνο, για να γίνει το ένα βήμα μπροστά. Βεβαίως τα βήματα, ήταν πάρα πολλά και με το τέλος του 2018, πρέπει να έχουν γίνει τα πάντα.

Των συναντήσεων αυτών, είχε προηγηθεί η παρέμβαση της αρτινής υπουργού Όλγας Γεροβασίλη, που κι αυτή έκανε προσωπική της υπόθεση την σωτηρία της οικονομικής μονάδας, που ήταν η τελευταία στην εκλογική της περιφέρεια. Συνεργάζεται άψογα με τον πρόεδρο και δείχνει η ίδια πως δεν βάζει τίποτα πάνω απ’ την λειτουργία επιχειρήσεων στην περιοχή, σε μια εποχή που τα πάντα είχαν ισοπεδωθεί.

Ανάλογη με την αγωνία των μελών της διοίκησης του Πτηνοτροφικού, είναι και αυτή της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη. Έχει τον τρόπο και «ανοίγει πόρτες», για να τροφοδοτήσει με περίσσεια αισιοδοξίας και όλους όσους αγωνιούν για το μέλλον της επιχείρησης...

Είναι λογικό ν’ ανοίξουν και οι πόρτες στο Υπουργείο Εργασίας, για να βρεθεί η καλύτερη λύση στο τεράστιο πρόβλημα των οφειλών (σ.σ. δεν τις είχε δημιουργήσει ο νυν πρόεδρος) προς το ΙΚΑ. Η συνεργασία και πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, είναι άψογη και τα αποτελέσματα αυτής, α γίνουν γνωστά σε λίγες ημέρες...

Μια πορεία 14 μηνών, με δεκάδες ταξίδια από την Άρτα στην Αθήνα... Μπορεί και να υπερβαίνουν τα εκατό... Ίσως και τρία ταξίδια την εβδομάδα.

Δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιγραφούν σ’ αυτή την χρονική συγκυρία, αλλά ο χρόνος είναι μπροστά μας και βεβαίως θα γίνουν οι περιγραφές... Εκτός των άλλων πρέπει να καταστεί σαφές και το μήνυμα. Όταν υπάρχει η πίστη σ’ αυτό που κάνεις και δεν φείδεσαι χρόνου και κόπου, το αποτέλεσμα είναι δεδομένο...

 

Αλλαγές στην λειτουργία...

Κι αν οι απαιτήσεις των συναντήσεων στην Αθήνα, ήταν ιδιαίτερα σκληρές, η αναγκαιότητα των αλλαγών στην λειτουργία του συνεταιρισμού, ήταν εκ των ων ουκ άνευ! Έπρεπε να γίνουν άμεσα, γιατί η νέα διοίκηση, έβλεπε τα εκατομμύρια των ευρώ να χάνονται και αυτό δεν ήταν θέμα, που μπορούσε να δεχτεί την ελάχιστη αναβολή...

Η πρώτη κίνηση αφορούσε την λειτουργία του Φυραματοποιείου, μετά από πολλά χρόνια. Το κρατούσαν κλειστό οι προηγούμενες διοικήσεις, χωρίς να έχουν εξηγήσει ποιοί λόγοι οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση... Τα χρόνια αυτά, όλα τα πτηνοτροφεία που ανήκαν στον Συνεταιρισμό, προμηθευόταν το φύραμα απ’ την εταιρεία του μπάρμπα Θόδωρου. Το κόστος τεράστιο και η ποιότητα συζητούμενη...

Η λειτουργία του φυραματοποιείου, πέρασε μέσα από συμπληγάδες. Και το αποτέλεσμα είχε καταγραφεί, σε ρεπορτάζ της «Γ», στις 21 Ιουνίου 2018, ως εξής:

«Καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία της εικόνας αυτής, έπαιξε η επαναλειτουργία του Φυραματοποιείου», θα πει ο διευθυντής Άλκης Μπανταλούκας, για να συμπληρώσει: «Βελτιώθηκαν οι αποδόσεις και η ανάπτυξη των πτηνών, όπως επίσης μειώθηκε και το κόστος εκτροφής γενικά». Αντιλαμβάνεται ο καθένας, ότι πλέον ο πτηνοτρόφος, λειτουργεί με πολύ καλύτερους όρους και να βλέπει τα οικονομικά αποτελέσματα να γίνονται καλύτερα, μέρα με την ημέρα. Εις επίρρωσιν της εκτίμησης του κ. Μπανταλούκα, ήρθε και η άποψη νεαρού πτηνοτρόφου, που σε γενόμενη συζήτηση, μιλούσε με τα καλύτερα λόγια, για την ποιότητα της τροφής που παράγει το φυραματοποιείο του Συνεταιρισμού και το πόσο η απόφαση της διοίκησης, να παράξει την δική της τροφή, βοήθησε όλα τα μέλη - πτηνοτρόφους.

Οι αλλαγές επεκτάθηκαν και σε άλλους τομείς της λειτουργίας της συνεταιριστικής οργάνωσης. Δεν χάνεται ούτε χρόνος, ούτε χρήμα... Ο καθένας βρίσκεται στην δουλειά του, γιατί πλέον όλοι έχουν συνειδητοποιήσει, ότι για όλους η σωτηρία και η σωστή λειτουργία του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, είναι μονόδρομος.

Πλέον και στην εσωτερική λειτουργία, παρατηρείς εικόνες σύγχρονης επιχείρησης, η οποία έχει ως σκοπό αρχικά την επιβίωση και ακολούθως την επέκταση, απ’ την οποία πολλαπλώς ωφελημένη θα βγει και η τοπική κοινωνία...

 

Λίγες ημέρες απομένουν

Είναι σίγουρο... Μέσα στον Ιανουάριο θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, για τη νέα πορεία του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, η οποία θα είναι απαλλαγμένη απ’ την αβεβαιότητα που δημιουργούσαν τα πολλά χρέη και η αλόγιστη διαχείριση των κεφαλαίων του, όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η έλλειψη της αβεβαιότητας, πρέπει να οδηγήσει σε πάρα πέρα αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα φέρουν και την οικονομική αισιοδοξία στην ευρύτερη περιοχή...

Ας περιμένουμε λοιπόν, ως τοπική κοινωνία, να ζήσουμε αυτές τις καλές στιγμές...

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο ανυπάκουος πρόεδρος Δημήτρης Πετανίτης στην γιγάντια προσπάθεια που έκανε, είχε πάντα δίπλα του, ακούραστο συνεργάτη τον διευθυντή Άλκη Μπανταλούκα, ο οποίος ήταν πάντα έτοιμος, να προσφέρει την γνώση του και την εμπειρία του, σε ότι απατούσε η προσπάθεια. Μια χρήσιμη συνεργασία, η οποία δείχνει δρόμους, συνολικότερα στο επιχειρείν...

|

- Στην υπηρεσία προστέθηκαν 68 επιπλέον δημοφιλείς προορισμοί σε όλες τις ηπείρους - Οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν στο εξωτερικό το πρόγραμμά τους σαν να βρίσκονται στην Ελλάδα

 

 

Σε 68 νέες χώρες σε όλο τον κόσμο είναι από σήμερα διαθέσιμη η υπηρεσία COSMOTETravelPass, μέσω της οποίας οι συνδρομητές κινητής COSMOTE μπορούν, ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό, να χρησιμοποιούν τον χρόνο ομιλίας, τα ενσωματωμένα MB και τα SMS του προγράμματός τους, αλλά και να δέχονται δωρεάν εισερχόμενες κλήσεις, σαν να βρίσκονται στην Ελλάδα.    

Με την προσθήκη των επιπλέον προορισμών, το COSMOTETravelPassδιατίθεται πλέον σε 108 χώρες του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και δημοφιλών εξωτικών προορισμών. Η χρήση της υπηρεσίας γίνεται με μια επιπλέον ημερήσια χρέωση, ανάλογα με την χώρα που επισκέπτονται οι συνδρομητές (PassA & B) και μόνο για τις ημέρες που κάνουν χρήση των υπηρεσιών περιαγωγής.

Η χρήση των υπηρεσιών roaming έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανάγκης των ταξιδιωτών να συνομιλούν και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους με τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή να επικοινωνούν με τους συνεργάτες τους, αξιοποιώντας τα mobile data και τις υπηρεσίες φωνής του προγράμματός τους όσο βρίσκονται στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, η χρήσηmobiledata στο roamingδιπλασιάζεται σταθερά κάθε χρόνο.

Η COSMOTE, έχοντας συνεργασία με πάνω από 450 δίκτυα παγκοσμίως, προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες περιαγωγής στους συνδρομητές της και στις πέντε ηπείρους. Για ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο κόστους, διατίθεται δωρεάν η υπηρεσία Roaming Data Limit, που -με βάση τις ανάγκες του κάθε συνδρομητή- θέτει ανώτατα όρια χρήσης δεδομένων στο εξωτερικό, στα συνεργαζόμενα δίκτυα,σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες για την υπηρεσία και τις τιμές ανά γεωγραφική ζώνη εδώ: https://www.cosmote.gr/cs/cosmote/gr/cosmote_travel_pass_roaming_res.html

 

 

Προτεινόμενα tags: #COSMOTE, #Roaming_COSMOTE, #COSMOTE_travel pass, #kalyteroskosmos

|

-Μία ομάδα, μία παρέα, μία απίθανη ιδέα!

-Με αφετηρία τα παιδιά, η COSMOTE επενδύει σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους

 

 

 

Την πρώτη ελληνική ταινία μυθοπλασίας “ROBOGIRL” για την εκπαιδευτική ρομποτική και την εμπειρία των παιδιών που ασχολούνται με αυτή, παρουσιάζει η COSMOTE, που διαχρονικά στηρίζει την εκπαιδευτική ρομποτική στη χώρα μας.

Μια οικογενειακή κωμωδία για τη δύναμη της ομάδας και τη δυνατότητα των παιδιών να πραγματοποιήσουν ακόμη και τις πιο απίθανες ιδέες, το "ROBOGIRL" είναι η ιστορία της Σοφίας, μίας νεαρής μαθήτριας, που αν και δεν έχει σχέση με τις θετικές επιστήμες, αποφασίζει να γραφτεί στο μάθημα της εκπαιδευτικής ρομποτικής, όταν κατά λάθος καταστρέφει το ρομπότ του αριστούχου αδερφού της.

Στόχος της Σοφίας είναι να ξαναφτιάξει το ρομπότ του αδελφού της πριν τα Χριστούγεννα, που εκείνος θα επιστρέψει στο σπίτι από τις σπουδές του. Σε αυτή την προσπάθειά της, ανακαλύπτει καινούρια πράγματα για την ίδια και τους φίλους της, για τις δυνατότητές της και για το πόσα πολλά μπορεί να καταφέρει έχοντας θέληση και επιμονή.

 

robogirl-11-b

 

Το «ROBOGIRL» προβάλλεται στο κανάλι της COSMOTE στο YouTube. Επίσης, η ταινία μετά την προβολή της στην COSMOTE TV, είναι διαθέσιμη και στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Το σενάριο του «ROBOGIRL» υπογράφει η Μυρτώ Κοντοβά («Υπέροχα Πλάσματα», «Μίλα μου Βρώμικα», «Από την Αρχή»), ενώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Βαρδής Μαρινάκης («Το Μαύρο Λιβάδι», «Από την Αρχή»). Πρωταγωνιστούν η Σοφία Σιμονί, η Μάγια Πιπερά και ο Αστέρης Ριμαγμός.

Η COSMOTE στηρίζει την εκπαιδευτική ρομποτική τα τελευταία πέντε χρόνια, ενισχύοντας δράσεις για τη διάδοση της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM, την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και τον τεχνολογικό προσανατολισμό των νέων στην Ελλάδα.

 

robogirl-11-c

 

Τα παιδιά που ασχολούνται με την εκπαιδευτική ρομποτική, χρησιμοποιούν συνδυαστικά την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία για τη δημιουργία ρομποτικών κατασκευών. Με τον τρόπο αυτό, αναπτύσσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, βελτιώνουν την ομαδικότητά τους, αλλά και την ικανότητά τους να επιλύουν σύνθετα προβλήματα.

Μέχρι σήμερα, οι συμμετοχές των μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου στους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διοργανώνει ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης, WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, έχουν ξεπεράσει τις 12.000. Σε εξέλιξη βρίσκεται ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019. Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ξεκινήσει στην ιστοσελίδα του WRO Hellas (www.wrohellas.gr) και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2019.

 

robogirl-11-d

 

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία και τα οφέλη της εκπαιδευτικής ρομποτικής στο www.robogirl.gr

 

|

Το Σεπτέμβριο 2018αναγκάστηκα να πάω εγώ ο ίδιος πόρτα-πόρτα για να πίσω τους συναδέλφους μου για τη σημαντικότητα του προγράμματος

 

 

 

 

 

 

 

Φτάνουμε στο τέλος μιας προσπάθειας, η οποία μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα, για τον εμπορικό κόσμο της Άρτας. Μιας προσπάθειας, για την οποία όταν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, την έκανε γνωστή, μπορεί και να λοιδορήθηκε... Όμως δεν το έβαλε κάτω και σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αποτέλεσμα, για το οποίο εκλήθη να μιλήσει στην «Γ»...

 

•Μπορούμε στην Άρτα, να μιλάμε για νέα εποχή στον εμπορικό κόσμο, μετά την δρομολόγηση του open mall;

Μπορούμε να πούμε ότι έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα με την υποβολή της πρότασης στις 30 Νοεμβρίου 2018 και αυτή την ημερομηνία μετά από χρόνια θα την θυμούνται οι συνάδελφοι σαν ορόσημο για το νέο ξεκίνημα στον εμπορικό κόσμο αλλά και γενικότερα η πόλη.

 Είναι σαν να φτιάχνουμε από την αρχή το σαλόνι του σπιτιού μας όχι μόνο για να δεχτούμε τους φίλους μας ή να κάνουμε ανακαίνιση στο κατάστημα μας για να δεχτούμε πελάτες, αλλά συγχρόνως να αισθανόμαστε και μεις ζεστά και όμορφα στους χώρους μας Θα μας δοθεί ένα μεγάλο όπλο για να ξεπεράσουμε τις εποχές κρίσης και να βάλουμε τις αναπτυξιακές μας βάσεις .

 

•Μπορείτε να θυμηθείτε την σημαντικότερη δυσκολία, που βρήκατε μπροστά σας, απ’ την ώρα που λάβατε την πρώτη απόφαση να διερευνήσετε το ενδεχόμενο δημιουργίας open mall στην Άρτα;

Μην κοιτάτε που τους τελευταίους 3 μήνες όλα τα ΜΜΕ λένε και γράφουν, οι Δημοτικές αρχές οι Εμπορικοί σύλλογοι , τα Επιμελητήρια και οι έμποροι συζητάνε με ενδιαφέρων  για το OPEN MALL….!!! Όταν πριν 3 χρόνια έδωσα ένα πρώτο σχέδιο στον Αντιπεριφεριάρχη κ. Βασίλη Ψαθά (τότε γινόταν η υποβολή με την περιφέρεια) ούτε ένα τηλέφωνο δεν με πήρε από περιέργεια για να ρωτήσει τι είναι αυτό. Τον Σεπτέμβριο του 2017 μαθαίνοντας ότι πρόκειται να βγει ξανά το πρόγραμμα   σε συνεργασία με τους Δήμους ενημέρωσα για πρώτη φορά τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Τσιρογιάννη, που στο πρώτο άκουσμα με πέρασε αν όχι για τρελό σίγουρα για ονειροπόλο που είχα το «θράσος» να αναφέρω συνεργασία συνδικαλιστικού οργάνου σε ΕΣΠΑ μαζί με την Δήμο. 

Τελικά κατάφερα τον Φεβρουάριο 2018 να κλείσω ραντεβού με την κυρία Ευγενία Φωτονιάτα ,Ειδική Γραμματέα Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ ,στο Υπουργείο Ανάπτυξης, και υπεύθυνη για το OPEN MALL και να πάω με τον Δήμαρχο για να πιστεί από πρώτο χέρι. Πιστεύω ότι τελικά μέχρι και σήμερα αν και έχει κατανοήσει τη σημαντικότητα του έργου και αυτό φάνηκε από την καλή συνεργασία και το καλό αποτέλεσμα , σίγουρα δεν μπορεί να ‘’δεχτεί’’ ότι η πρόσκληση ορίζει ρητά και κατηγορηματικά πως για ότι κάνει για το πρόγραμμα ο Δήμος πρέπει να έχει και την σύμφωνη γνώμη του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας και το αντίστροφο.

 

•Βεβαίως θα υπάρχουν και παράγοντες του τόπου, που αντιμετώπισαν με δυσπιστία για να μην πούμε χλεύασαν στην προσπάθεια;

  Δυστυχώς αυτοί οι παράγοντες του τόπου όπως τους ονομάσατε είναι πολιτευτές και  στο στενό κομματικό τους  περιβάλλον νομίζουν ότι κάθε  ενέργεια που γίνετε σε μια πόλη πρέπει να έχει κομματικό και συμφεροντολογικό χαρακτήρα . Δεν χλεύασαν απλά την προσπάθεια αλλά την σαμποτάρισαν σκορπώντας ψευδείς πληροφορίες για το πρόγραμμα  ‘’τρομοκρατώντας’’  τους συναδέλφους . Το Σεπτέμβριο 2018 αναγκάστηκα να πάω εγώ ο ίδιος πόρτα-πόρτα για να πίσω τους συναδέλφους μου για τη σημαντικότητα του προγράμματος .

 

•Τι θα μπορούσατε να πείτε,  σ’ όλους αυτούς τώρα...

  Δεν πρόκειται να χαλάσω την ψυχική μου διάθεση αλλά και την ικανοποίηση που έχω μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του OPEN MALL για να απαντήσω σε όλους αυτούς . Εξάλλου εκλογές έρχονται και ο Αρτινός λαός θα τους απαντήσει-τιμωρήσει στις κάλπες .

 

•Και τι ζητάτε απ’ την τοπική κοινωνία, στον δρόμο προς την υλοποίησης, μιας σπουδαίας ιδέας;

  Καταρχήν πρέπει να ευχαριστήσω τους συναδερφους του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας για την βοήθεια  , τον Πρόεδρο και το ΔΣ του Επιμελητηρίου Άρτας για την οικονομική στήριξη της προσπάθειας , τον εξωτερικό συνεργάτη μηχανικό Γιάννη Αγγέλη. Η τοπική κοινωνία πρέπει κατανοήσει ότι τα έργα ανάπτυξης της πόλης μας δεν έχουν κομματικό χρώμα και οι συνεργασίες όλων των φορέων είναι απαραίτητες . Πρέπει να αγκαλιαστεί η προσπάθεια αυτή και ο καθένας από οποιαδήποτε θέση έχει στην τοπική κοινωνία να βοηθήσει .

Επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχουν και άνθρωποι φορέων που τους ενδιαφέρει ουσιαστικά η πόλη τους χωρίς να έχουν σκοπό να γίνουν Βουλευτές , Αντιπεριφεριάρχες , Δήμαρχοι !!!  

Δεν τολμάει κανένας να μιλήσει, για τις τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών, που διακινούνται απ’ τους ρομά. Το θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ… Που σημαίνει ότι αυτή η ομάδα, θα πρέπει να πλουτίζει, σκοτώνοντας τα παιδάκια του κόσμου…

 

 

 

Απ’ το γειτονικό Αγρίνιο προέρχεται η είδηση και παράλληλα αφορμή για προβληματισμό… Ρομά και πακιστανοί στην πόλη, συνεπλάκησαν και το ξύλο που έπεσε δε μπορεί να περιγραφεί. Το αστυνομικό δελτίο αναφέρει πως συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν κάποιοι εκ των πρωταγωνιστών των επεισοδίων.

Κι εκεί τελειώνει το όλο θέμα, που σημαίνει πως με κάποιους τρόπους, οι συλληφθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι, για να δικαστούν, σε τακτική δικάσιμο, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, με την διαφορά, ότι οι ρομά και οι πακιστανοί, δεν έχουν και σταθερή την διεύθυνση κατοικίας, για να εντοπιστούν όταν χρειαστεί…

-Λεπτομέρεια;

Καθόλου, γιατί το άγνωστο της διαμονής τέτοιων παραβατικών ομάδων, είναι η αρχή της ατιμωρησίας και η γενεσιουργός αιτία, όλων των επεισοδίων. Σαν κι αυτό του Αγρινίου και όπως αυτών που έχουν καταγραφεί στην Άρτα και στην Πρέβεζα, όπου οι ρομά της περιοχής δεν αστειεύονται…

Θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα και στο πλαίσιο της επίδειξης αντιρατσιστικών συναισθημάτων, να μην είναι κανένας αναγκασμένος, να μιλάει για το τι θα γίνει με τους ρομά ή τι θα γίνει με τους πακιστανούς… Όμως δεν γίνεται αλλιώς… Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων, αυτοί είναι που με την παρουσία τους και μόνο αναστατώνουν πόλεις και χωριά…

Για να φτάσουμε κάποτε στην σοβαρή συζήτηση, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων… Γιατί, στην κάθε μικρή κοινωνία και τα δύσκολα προβλήματα, αυτά που φαντάζουν δυσεπίλυτα, πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν. Αλλιώς δεν προχωράει η ζωή…

-Τυχαίο είναι το γεγονός, ότι σε καμία απ’ τις πόλεις της περιοχής, δεν έχει αποφασιστεί η στοιχειώδης καταγραφή των ρομά απ’ την μια και των οικονομικών μεταναστών απ’ την άλλη;

«Δεν γίνεται αυτό», είναι η μόνιμη επωδός, σε κάθε συζήτηση που θα προκύψει και θα τεθεί το ερώτημα, σε αιρετούς της αυτοδιοίκησης, στους ανθρώπους που έπρεπε ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες και να έχουν γυρίσει τα πάνω – κάτω προκειμένου στα μεγάλα προβλήματα, που απασχολούν πόλεις και χωριά.

Είναι η αλήθεια… Ούτε στην Άρτα γνωρίζει κανένας, πόσοι κατοικούν στους δύο καταυλισμούς των ρομά, όπως επίσης και στον καταυλισμό του Λούρου. Πάνε κι έρχονται τα διάφορα εγκληματικά στοιχεία και όταν κάνουν το έγκλημα, μαζεύονται όλοι μαζί έξω απ’ τα δικαστήρια, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις…

Όσοι έχουν την υποχρέωση, ν’ αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που καθημερινά δημιουργούνται, σε τέτοιες περιπτώσεις, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, ενώ διαρκής είναι η αγωνία τους, να τα έχουν καλά μαζί τους, για να μην προκύψει κάτι. Να μην αντιμετωπίσουν οι ίδιοι κανένα πρόβλημα και ας γίνεται δίπλα τους, της κυρίας το κάγκελο!

Δεν τολμάει κανένας να μιλήσει, για τις τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών, που διακινούνται απ’ τους ρομά. Το θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ… Που σημαίνει ότι αυτή η ομάδα, θα πρέπει να πλουτίζει, σκοτώνοντας τα παιδάκια του κόσμου…

Σε ίσης σημασίας με αυτό των ρομά, αναδεικνύεται και το πρόβλημα των μεταναστών. Έτσι που έζησαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν προδιαγεγραμμένο πως θα περιληφθούν στις παραβατικές ομάδες της κάθε περιοχής. Να μην κάνουμε πως λησμονούμε το πιο ειδεχθές έγκλημα, το οποίο εξελίχτηκε λίγα χιλιόμετρα μακριά απ’ το κέντρο της Άρτας, στον Άγιο Σπυρίδωνα… Και επίσης να μην λησμονούμε, πως μετά από τόσους μήνες, δεν εντοπίστηκε κανένας απ’ τους δράστες…

 

gnomi-vin-site-11-q

Που είναι οι τολμηροί;

Μακρά η προεκλογική περίοδος και είναι η ώρα όσων έχουν ένα όραμα για την πόλη που ζουν. Θα δούμε το έργο που έχουμε δει, πολλές φορές μέχρι τώρα… Θα μιλήσουν όλοι για όλα, εκτός των προβλημάτων, που καταγράφονται για πολλοστή φορά…

Δεν έχει κανένας εξ όσων έχουν δηλώσει πως ενδιαφέρονται για την πόλη που ζουν, τα βαρίδια, να βγει δημόσια και να δεσμευτεί για τα προβλήματα αυτά. Όχι να διαβεβαιώσει πως θα τα λύσει, αν και αυτό θα ήταν το επιβεβλημένο, αλλά να δεσμευτεί ότι θ’ ασχοληθεί με το θέμα.

Και μετά όλοι αυτοί θα μιλούν για το καλύτερο μέλλον των πόλεων…

-Πώς να έχει μέλλον μια πόλη, η οποία στενάζει από την έκνομη δράση των ρομά και των μεταναστών

Ούτε που να το σκέφτεται κανένας…

 

paki-kinit-11-b

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Ποιός μπορεί να γνωρίζει τον αριθμό των μεταναστών, που ζουν στην Άρτα και την Πρέβεζα; Κανένας! Πολύ περισσότερο δεν γνωρίζουν, το πως επιβιώνουν και το αν οι όροι επιβίωσης, δεν τους οδηγούν στην παραβατικότητα αρχικά και στην εγκληματικότητα ακολούθως. Η συγκέντρωση κάποιων εκ των μεταναστών που ζουν στην Άρτα, που δείχνει η φωτογραφία, έπρεπε από χρόνια να είχε προβληματίσει τους αρμόδιους... Το ίδιο συμβαίνει και με τους ρομά. Η φωτογραφία κάτω, πρέπει να οδηγεί σε προβληματισμό...

Σελίδα 1 από 29

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14272601
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2233
13082
80110

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 73 επισκέπτες και κανένα μέλος