A+ R A-
28 Μαΐου 2018
Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 11:07

Η μεταμνημονιακή εποχή είναι πλέον ορατή...

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΒΑΣ. ΤΣΙΡΚΑΣ: Είναι η πρώτη φορά που μπαίνει το μαχαίρι στο κόκκαλο και διερευνώνται τα τεράστια σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, τα οποία αφορούν τη γνωστή υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, την εκχώρηση και τη χρεοκοπία του Ντυνάν, τις δωροδοκίες στην υπόθεση Novartis.

 

 

 

 

"Η μεταμνημονιακή εποχή είναι πλέον ορατή περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Εμείς από την πλευρά μας κληθήκαμε να διαχειριστούμε τη δυσκολότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, με την πλάτη στον τοίχο, με άδεια ταμεία που μας παρέδωσε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ", επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Γ", ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Ταίρκας.

Το κείμενο της συνέντευξης ακολουθεί:

 

Η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου;

Η Ελληνική Κυβέρνηση έδωσε έναν αγώνα σε μια διαρκή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Σε όλη αυτή την προσπάθεια έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Ωστόσο, εμείς θέσαμε τις κόκκινες γραμμές και δεν περάσαμε τα όρια αυτά. Για τον λόγο αυτό δεν υπογράφαμε λευκή επιταγή, όπως ζητούσαν οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δεύτερη και σημαντικότερη αξιολόγηση κλείνει με ορίζοντα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, με τη δέσμευση στήριξης από την πλευρά του Eurogroup. Η βοήθεια αφορά στη δημιουργία αποθεματικού, ώστε να βγούμε στια αγορές με την εξασφάλιση χαμηλών επιτοκίων. Ακόμη, με το κλείσιμο της αξιολόγησης έχουμε καθαρή απόφαση προσδιορισμού των παραγόντων για τη ρύθμιση του χρέους, η οποία θα πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον επόμενο χρόνο. Το χρέος μετά το 2018 θα συνοδεύεται με ρήτρα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ενώ έχουμε και δέσμευση για επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων για 15 έτη, με ταυτόχρονο πάγωμα των επιτοκίων για το ίδιο διάστημα.

Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία μας κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία, να σας αναφέρω ότι είναι σαφώς μικρότερα από τη δέσμευση για πλεονάσματα 4% μέχρι το 2030 που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Η Ελλάδα μετά το 2022 θα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη που θα βρίσκεται σε καθεστώς θετικής εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι της τάξης του 2%, μικρότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Κατά συνέπεια, πήραμε θετικό προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο στις αγορές.

Θεωρείτε ότι υπάρχει οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης;

Είναι η πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια κρίσης και διαρκούς λιτότητας που υπάρχει συγκεκριμένος οδικός χάρτης εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Την προηγούμενη χρονιά καταγράψαμε μετά από τόσα χρόνια ύφεσης, οριακή ανάπτυξη, ενώ για το 2017 είμαστε αισιόδοξοι και έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι θα καταγραφεί πολύ ικανοποιητικό ποσοστό ανάπτυξης. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση.

Το κλίμα αυτό και η νέα πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τη δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα δώσουν ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομίας σε μια νέα κατεύθυνση δίκαιης και κοινωνικά αποδεκτής ανάπτυξης. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα αποτελέσει εγχείρημα μακράς πνοής για την ελληνική οικονομία.

Αναφερθήκατε στην έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Χρονικά πότε το προσδιορίζετε αυτό;

Το Πρόγραμμα λήγει στα τέλη του καλοκαιριού του 2018. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε έναν πολύ κρίσιμο χρόνο μπροστά μας για να εργαστούμε σκληρά και μεθοδικά, ώστε να βγούμε οργανωμένα στις αγορές. Η νέα εποχή πρέπει να μας βρει θωρακισμένους.

Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους επενδυτές ότι είναι μια σοβαρή χώρα και ότι μπορούν να την εμπιστευτούν. Είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός υγιούς πλαισίου επενδυτικού περιβάλλοντος, χωρίς διαπλοκή και διαφθορά.

Η μεταμνημονιακή εποχή είναι πλέον ορατή περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Εμείς από την πλευρά μας κληθήκαμε να διαχειριστούμε τη δυσκολότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, με την πλάτη στον τοίχο, με άδεια ταμεία που μας παρέδωσε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Κάναμε βέβαια και υποχωρήσεις. Δεν πανηγυρίζουμε. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βγάλει τη χώρα όρθια από τα μνημόνια, το φθινόπωρο του 2018.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το κλειδί για την έξοδο από την κρίση και το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή στην οποία αναφέρεστε;

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, εκτός από την τεράστια απώλεια του ΑΕΠ της χώρας, χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Όταν κληθήκαμε να αναλάβουμε τα ηνία της χώρας τον Γενάρη του 2015 η ανεργία ήταν στο 27 %.

Σήμερα η ανεργία έχει πέσει στο 22,5% και φαίνεται πως η αποκλιμάκωση αυτή έχει σταθερά καθοδική πορεία. Μέσα στα δύο χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης, σε μια κατάσταση σχετικής στασιμότητας της οικονομίας, έχουμε περίπου 250.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε θετικό ισοζύγιο 170.000 θέσεων εργασίας. Η ανεργία είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα, αλλά εκτιμώ ότι είναι θετικά τα σημάδια, όσο η οικονομία αρχίζει να παίρνει μπροστά.

Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας που θα αλλάξει το ισχύον στρεβλό παραγωγικό μοντέλο και θα ανοίξει τον δρόμο σε μια νέα αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας με δίκαιο τρόπο για όλους. Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας στη βάση της ποιότητας και της καινοτομίας και όχι στη βάση του χαμηλού κόστους εργασίας και της μερικής απασχόλησης. Αυτή είναι η βασική προτεραιότητά μας το επόμενο διάστημα.

Μία από τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις ήταν η πάταξη της φοροδιαφυγής. Έχουν γίνει βήματα στον τομέα αυτό;

Ο ελληνικός λαός θυμάται πολύ καλά πως άλλοι ήταν αυτοί οι οποίοι περιέφεραν τις λίστες με ονόματα, τα οποία όφειλαν να ελεγχθούν, στα συρτάρια. Εμείς δεν ήρθαμε στην εξουσία για να υπηρετήσουμε επιχειρηματικά συμφέροντα φίλων και ημετέρων. Έχουμε να επιδείξουμε συγκεκριμένα στοιχεία από τα αποτελέσματα της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Αναφέρω συνοπτικά ότι τα τελευταία δύο χρόνια τριπλασιάστηκαν τα έσοδα από υποθέσεις παραβιάσεων καυσίμων και καπνικών ειδών, σε σχέση με τη διετία 2013-2014. Για την ίδια περίοδο, σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν τα βεβαιωμένα ποσά από τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ από τη λίστα Μπόργιανς βεβαιώθηκαν μέχρι στιγμής πάνω από 12,5 εκ. ευρώ. Επιπλέον με την εθελουσία αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, δηλώθηκαν εισοδήματα 3,6 δις ευρώ. Γίνεται κατανοητό πλέον ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν κανόνες και νόμοι, οι οποίοι ισχύουν για όλους και δεν εξαιρούνται από αυτούς λίγοι και εκλεκτοί, όπως γινόταν παλιότερα.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μετωπική σύγκρουση μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης στο χώρο της Υγείας. Πως το σχολιάζετε αυτό;

Στον τόσο ευαίσθητο τομέα της Υγείας θεωρώ ότι έχει γίνει μια σοβαρή και συστηματική δουλειά. Παραλάβαμε ένα σύστημα Υγείας σε τροχιά λειτουργικής κατάρρευσης και καταφέραμε να αντιστρέψουμε αυτή την εικόνα. Δώσαμε ελεύθερη πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Ενισχύουμε τον τομέα της Υγείας με επιπλέον προσωπικό. Ήδη προαναγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό η δημιουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 80 περιοχές της χώρας μέχρι το τέλος του έτους. Δεν ωραιοποιώ καμία κατάσταση, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που συναντά ο πολίτης αλλά και οι εργαζόμενοι, έχουμε επίγνωση του ότι είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν.

Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που μπαίνει το μαχαίρι στο κόκκαλο και διερευνώνται τα τεράστια σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, τα οποία αφορούν τη γνωστή υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, την εκχώρηση και τη χρεοκοπία του Ντυνάν, τις δωροδοκίες στην υπόθεση Novartis. Παρακολουθούμε άναυδοι την πορεία της Εξεταστικής για την Υγεία που φαίνεται ότι είχε μετατραπεί σε πεδίο εξυπηρέτησης συμφερόντων και διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Ήρθε η ώρα όλα αυτά να έρθουν στο φως, να μάθει ο ελληνικός λαός τι συνέβαινε εκεί και να αποδοθούν ευθύνες.

Πως κρίνετε το πρόσφατο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και την προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς;

Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής στέλνει άλλον έναν πρώην Υπουργό της Κυβέρνησης Σημίτη στη Δικαιοσύνη, για απόκρυψη εσόδων, για λαβύρινθο λογαριασμών σε 48 τραπεζικά καταστήματα στην Ελλάδα, για αδήλωτους επενδυτικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Ένας ακόμη Υπουργός εκείνης της αμαρτωλής περιόδου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, μιας περιόδου βουτηγμένης μέσα στα σκάνδαλα και τη διαπλοκή, λογοδοτεί στη Δικαιοσύνη.

Στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είδαμε τα ίδια πρόσωπα του παρελθόντος και τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς, τον κ. Σημίτη, που ένας μετά τον άλλο οι Υπουργοί του λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη, και τον κ. Παπανδρέου που μας έβαλε στα μνημόνια, να μην κάνουν ίχνος αυτοκριτικής. Οι οιωνοί δείχνουν ότι το εγχείρημα από την πλευρά τους παραμένει ένας γόρδιος δεσμός, καθώς φαίνεται ότι δε μπορούν να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που αποζητούν μια διαφορετική πολιτική που θα έχει στο κέντρο της την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Η ευθυγράμμιση του χώρου αυτού στην Ελλάδα με την αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν αφήνει χώρο για έναν εποικοδομητικό διάλογο, σε μια εποχή μάλιστα που δεν υπάρχει η πολυτέλεια για μισόλογα. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται σαφείς τοποθετήσεις και οριοθέτηση απέναντι στις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 11:09

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13216130
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
383
383
105191

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 79 επισκέπτες και κανένα μέλος