A+ R A-
28 Μαΐου 2018
Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 08:17

«Φωτομάχοι» και «φωτολάτρες» σε άγρια διαμάχη περί το «Άγιο Φως»

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του

ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ

 

Αναφορικά με τη διαχρονικά συντηρούμενη «διένεξη» των δύο πλευρών[βλ. Μέρος(Ι), του άρθρου], άξιος επισήμανσης είναι ο ισχυρισμός των «φωτομάχων» ότι κάθε πιθανή μαρτυρία περί του θαύματος της Αφής του Φωτός του Παναγίου Τάφου, προέρχεται από εκκλησιαστικά πρόσωπα, ή πρόσωπα των οποίων το πολιτικό μέλλον ήταν είτε είναι εξαρτώμενο από τη θρησκεία. Ενώ κατά τους «φωτολάτρες, σκοπός δεν είναι να αποδειχθεί το «θαύμα» ή να ερμηνευτεί η φύση του, αλλά να καταδειχθεί και να απορριφθεί η αυθαιρεσία της ερμηνείας του φαινομένου, από τους «φωτομάχους».

Ωστόσο πολλοί και επώνυμοι είναι οι «φωτομάχοι», που εμφανίζονται διά μέσου των αιώνων, όπως αυτή του Πάπα Γρηγορίου Η' (Αρχιερατεία: 1227-1241),που αποκήρυξε το «Άγιο Φως», ως απάτη, του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Εφραίμ Β΄ (1766-1771),ο οποίος κατάργησε την τελετή του αγίου φωτός ως «χειροποίητον μηχανουργίαν», καταγγέλλοντας τους συντελεστές της, ως απατεώνες «φωτοποιούς».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η άποψη του Ρώσου ορθόδοξου αρχιμανδρίτη (και επιστήμονα) Πορφύριου, ο οποίος από διήγηση σ' αυτόν του Μητροπολίτη Ιεροσολύμων, όταν ο στρατιωτικός διοικητής της Αιγύπτου Ιμπραΐμ Πασάς (ναι! ο γνωστός μας από την Ελληνική Επανάσταση στον Μοριά) βρισκόταν στα Ιεροσόλυμα, ζήτησε να του επιτραπεί η είσοδος στο ναό, προκειμένου να επιβεβαιώσει ο ίδιος της αυθεντικότητα του «θαύματος» και δήλωσε ότι αν όντως επρόκειτο για θαύμα τότε θα έκανε μια μεγάλη δωρεά στο ταμείο της εκκλησίας, διαφορετικά, αν επρόκειτο για απάτη, θα απεκάλυπτε την απάτη αυτή σε όλη την Ευρώπη και θα προέβαινε σε κατάσχεση όλης της περιουσίας του Πανάγιου Τάφου, η οποία είχε συγκεντρωθεί από δωρεές και τάματα των πιστών όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο με το φόβο ότι μια τέτοια πιθανή ενέργεια θα...δυσαρεστούσε τον Τσάρο Νικόλαο της Ρωσίας, με απρόβλεπτες για τον Ιμπραήμ πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες, ο τελευταίος «έθαψε» το όλο θέμα. Αποκαλυπτικός είναι επίσης ο πιο κάτω διάλογος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, με φιλοξενούμενους Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, όπως τον μετέφερε ανώνυμος Κύπριος ιεροψάλτης, σε τηλεοπτική εκπομπή(σ. σ, δεσμεύτηκε να καταθέσει ενόρκως ή και ενώπιον της Ιεράς Συνόδου η μαρτυρία του):«…Ένα βράδυ μετά τον δείπνον, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επρότεινε να πάρουμε το καφεδάκι μας στο Μέγα Συνοδικόν. Εκεί λοιπόν συζητώντας διάφορα θέματα ρώτησε ο Μακάριος τους φιλοξενούμενους μητροπολίτες: «Άγιοι αδελφοί, τώρα που είστε εδώ, είναι ευκαιρία να μου λύσετε μια απορία που έχω». Του είπαν, «στην διάθεση σου Μακαριότατε αν μπορούμε, γιατί όχι»; Και τους είπε ο Μακάριος: «Άγιοι αδελφοί πέστε μου σας παρακαλώ, τί γίνεται με το θαύμα του Αγίου Φωτός, είναι πράγματι θαύμα;».

Οι μητροπολίτες απ’ τα Ιεροσόλυμα εμειδίασαν και του είπαν: «Μακαριότατε, κοροϊδεύουμε τον κόσμο, είναι ντροπή μας να κοροϊδέψουμε και εσένα». Ο Μακάριος είπε:
- «Μα δηλαδή, θέλετε να πείτε πως δεν είναι θαύμα;».
- «Όχι δεν είναι θαύμα!».
- «Ε, τί είναι λοιπόν;».
- «Μακαριότατε είναι μια τελετή η οποία γίνεται κάθε Μέγα Σάββατο εις τον ιερό ναό της Αναστάσεως».
- «Και γιατί δεν λέτε την αλήθεια εις τον κόσμο;».
- «Μακαριότατε, ποιος τολμά να πει την αλήθεια εις τον κόσμο; Θα μας λιντσάρουν».

Πάντως, αν και η πιο συνηθισμένη αναφορά αυτών που πιστεύουν στη θαυματουργή προέλευση του "Άγίου Φωτός", είναι αυτή που περιλαμβάνει την αυτανάφλεξη των κεριών, εντούτοις, σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες το «Άγιο Φως» είναι ένα σύνθετο φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται στο θόλο εντός του Ναού της Αναστάσεως αλλά και κατ΄ άλλους έξω από αυτόν. Σχετικές μαρτυρίες αναφέρουν: ότι πολλές λαμπάδες των πιστών και κανδήλες ανάβουν μόνες τους, ενώ η φλόγα δεν τους καίει τα πρώτα λεπτά. Μάλιστα ορισμένα βίντεο δείχνουν ιερείς ή πιστούς να κινούν το αναμμένο κερί κοντά στα γένια τους ή στα χέρια τους χωρίς να τους καίει. Το ίδιο ισχυρίζεται και η ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, αν και από Επισκόπους του έχει αναφερθεί ότι το θαύμα είναι ο καθαγιασμός της φυσικής φωτιάς που λαμβάνεται από την άσβεστη κανδήλα εντός του Πανάγιου Τάφου, και όχι το άναμμα προηγουμένως σβησμένης κανδήλας ή κεριών.

Εξ’ άλλου πολλές ιστορικές αναφορές του φαινομένου, καταγράφονται: στο οδοιπορικό στους Αγίους τόπους της Ισπανίδας μοναχής Αιθερίας,(381-384 μχ), στην επιστολή του Νικήτα Βασιλικού, κληρικού της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως στον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ζ' τον Πορφυρογέννητο(947 μχ), από τον χρονικογράφο της Α' Σταυροφορίας Φουσέ της Σαρτρ, τον Γάλλο ιερέα και έναν από τους πλέον αξιόπιστους μάρτυρες των ιστορικών γεγονότων της εποχής (1059-1127 μχ), στις διηγήσεις του Γάλλου Βερνάρδου(865-870 μχ), Καθολικού μισιονάριου και μοναχού, του ηγούμενου της Βερντέν(1026 μχ), του Ρώσου ηγούμενου Δανιήλ, του Πέτρου του Σεβάσμιου του Κλυνύ (1094-1156), τις παραμονές της Β' Σταυροφορίας, του λόγιου πρώην Βυζαντινού Αυτοκράτορα (1347-1355) και μετέπειτα μοναχού, Ιωάννη Καντακουζηνού, στην γ' απολογία του κ.ά

Παρά ταύτα, κατά τους «φωτομάχους», η «Αφή του Αγίου Φωτός», είναι μια απόκρυφη εφαρμογή που οργανώνουν οι κληρικοί του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εδώ και αιώνες. Το δικαιολογητικό στοιχείο αυτής εκδοχής είναι ότι τα κεριά έχουν εμβαπτιστεί προηγουμένως σε φωσφόρο, ο οποίος, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα έχει την ιδιότητα της αυτό-ανάφλεξης. Ο φωσφόρος, όπως εξηγούν οι ίδιοι, ως χημικό στοιχείο ανακαλύφθηκε κατά τον 17ο αιώνα και δεν απαντάται ελεύθερος στη φύση. Παρόλα αυτά, είναι γνωστές από πολύ παλαιότερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής κάποιες «θαυματουργές ουσίες» ή «κρήνες» (πηγές) που παρουσίαζαν τέτοιου είδους φαινόμενα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να σημαίνει είτε ότι ο Πανάγιος Τάφος βρίσκεται σε μια τέτοια περιοχή είτε ότι χρησιμοποιείται αυτούσια κάποια πανάρχαιη «θαυματουργή ουσία» (χημική ένωση) της οποίας το όνομα και η σύσταση διατηρούνται μέχρι σήμερα, ως ιερατικό «επτασφράγιστο» μυστικό. Εντούτοις, όπως υποστηρίζεται από πιστούς, η φλόγα που προέρχεται από το «Άγιο Φως» φέρεται να φωτοβολεί αλλά να μην προκαλεί καύση κατά τα πρώτα 33 λεπτά, σε αντίθεση με τη φυσική δράση της φωτιάς. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση καταφανής είναι η σύγκριση που γίνεται αναφορικά όχι με το φως αλλά με τη φωτιά.

Ωστόσο ο Μιχάλης Καλόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγγραφέας έχει δημοσιεύσει έρευνα, που αποδεικνύει ότι «τα αυτό-αναφλεγόμενα υλικά και η θρησκευτική πυροτεχνουργία που ήταν γνωστή στην αρχαιότητα, είναι επαρκή για να παράγουν το αποτέλεσμα που περιγράφεται ως Άγιο Φως». Ο ίδιος, ισχυρίζεται, ότι με τη συνδρομή του Εργαστηρίου Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσδιόρισε ως καταλληλότερη ουσία για μια τέτοια χρήση τον λευκό φωσφόρο και μάλιστα αναφερόμενος στην καθυστερημένη αυτό-ανάφλεξη της λαμπάδας, όπως και στην «ακαία της φλόγας της», επισημαίνει: «…απλά, εάν ο φωσφόρος, που συνήθως φυλάσσεται κάτω από νερό για να μην αναφλεγεί, διαλυθεί σε κάποιο κατάλληλο οργανικό διαλύτη και μετά ένα πανί ή κερί βουτηγμένο στο διάλυμα αυτό εκτεθεί στον ατμοσφαιρικό αέρα, η αυτό-ανάφλεξη δεν γίνεται αμέσως, αλλά καθυστερεί έως ότου εξατμιστεί σχεδόν τελείως ο διαλύτης. Στη συνέχεια το υλικό αρχίζει πρώτα να καπνίζει και τέλος αναφλέγεται, με ζωηρή φλόγα[…].Τα πειράματά μας έδειξαν ότι η αυτόματη ανάφλεξη των κεριών μπορεί να επέλθει με ελεγχόμενη χρόνο-καθυστέρηση ημίσειας ώρας και άνω εξαρτώμενης από την πυκνότητα του διαλύματος του φωσφόρου και του τύπου του οργανικού διαλύτη που χρησιμοποιεί κανείς…»(σ. σ, σημειωτέον ότι σχετικό πείραμα έχει πραγματοποιήσει ο ίδιος, προ ετών, με απόλυτη επιτυχία από το τηλεοπτικό κανάλι «EXTRA»).

Βεβαίως η πιο πάνω εξήγηση, παραβλέπει το γεγονός ότι τα κεριά δεν αυτό-αναφλέγονται άκαιρα, αν και η προμήθεια τους γίνεται από υπαίθριους χώρους ή καταστήματα, τα οποία έχουν τα εμπορεύματα εκτεθειμένα στον αέρα, και μάλιστα η προμήθεια των κεριών, συχνά γίνεται αρκετές ημέρες πριν την Ανάσταση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, οι πιστοί παραμένουν στον Ναό της Αναστάσεως από το βράδυ της Μ. Παρασκευής.

 

koliatsos-99-a

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13216054
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
307
307
105115

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 54 επισκέπτες και κανένα μέλος