A+ R A-
23 Ιουνίου 2018
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017 21:47

Τα της πλατείας...

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

Της

Κατερίνας Σχισμένου

 

Κάθε πλατεία κάθε πλατύς χώρος είναι ο ανοιχτός μας χώρος. Εκεί που εκτίθεται ο κάθε πολίτης, εκεί που βγαίνει και μεταβαίνει από τον μικρό και το ιδιωτικό και εσωτερικό χώρο του οίκου του και στέκεται στα δημόσια μάτια. Και αναμετράται μαζί τους και αντιστρόφως. Είναι ο χώρος της παιδείας με την αρχαιοελληνική της προέλευση, μ΄αυτήν της αλληλεπίδρασης και  δράσης αλλά και αντίδρασης.
Είναι ο πρώτος δημόσιος χώρος που ξεκινάς ως παιδί και καταλήγεις ως επίσημος συζητητής και ως ώριμος πολίτης του τόπου και του χώρου που βαραίνει στις πλάτες σου ως παιδί της οικογενείας που μεγαλώνεις και συνεχίζεις, ως εγγόνι της γιαγιάς που σε καμαρώνει , της μάνας που αγωνιά του πατέρα που ονειρεύεται , του τόπου που ελπίζει.
Και εκπαιδεύεσαι στο ήθος και το έθος, συμπληρώνεις το τοπικό εύδαιμον και εύψυχον  αναλόγως του χώρου που σου αφήνουν και σου επιτρέπουν να λάβεις. Και ασκείς τη μαθητεία σου δίπλα στους άλλους με μαθήματα που σου επιτρέπουν ή να λάβεις εντέχνως  μέσα σ΄ ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, της πλατείας, του δημόσιου χαρακτήρα και των διορθωτικών ορίων του σπιτιού και της οικογένειας.
Συζητήσεις «μεγάλων» που κρυφακούμε ως παιδιά και κουβαλάμε μέσα στα πυρομαχικά μας στην πορεία της υπόλοιπης ζωής μας. Μαθητείας συμπεριφοράς και πολιτισμού αφομοίωσης εθίμων και δοξασιών, εικόνων που θ΄αναδύονται ως όνειρο μέσα στη μνήμη μας και το συλλογικό ασυνείδητό μας.
Έτσι προσέγγισε ίσως ο συγγραφέας Γιώργος  Πύργαρης με το νέο του βιβλίο, «Τα διηγήματα της πλατείας» από τις εκδόσεις  Historical Quest  φέροντας στο εξώφυλλό του το έξοχο έργο του Σπύρου Βασιλείου, Το Λούξ,1974. Είναι η ιστορία του πικρού μας τόπου σε στιγμές ευτυχίας και μετα-στιγμές γιορτής, θλίψης, χαράς, πόνου, πένθους και ανθρώπινων δικών μας στιγμών που όμως δεν μας ανήκουν αποκλειστικά. Ανήκουν σε όλους μας μιας και είμαστε το κοινωνικό όν του Αριστοτέλη που επιθυμεί και έχει ανάγκη τον δίπλα και τον έτερον -για να αναπτύξει διάλογο, να μπορέσει να εξελιχθεί  και να φτάσει να σκέφτεται όχι ιδιωτικά ως ένας αλλά ως ένα σύνολο να γίνει ο κοινός χώρος, χώρος δημοκρατίας και επιλογής.
Μικρές, γρήγορες ιστορίες σαν ανάσες παιδικές, και εφηβικές στιγμές γεμάτες ορμή και όνειρο, με προσπάθειες  λεκτικής  ανάδυσης άλλων εποχών  και  επιλογών όπως η ιστορία «Αι  μπόσκαι». Διάλογοι εσωτερικών διαδρομών και εξωτερίκευσης που μας παραπέμπουν στην δική μας εντοπιότητα και μικρό χώρο της μνήμης και του τετελεσμένου  παρελθόντος μας .
Η πλατεία -ο κατ΄ εξοχήν τόπος των κοινωνικών αλλά και οικονομικών δραστηριοτήτων του χωριού αλλά και των μικρών και των μεγάλων ελληνικών μας πόλεων. Σε απλόχωρο μέρος, στη μέση περίπου του χωριού και συνήθως δίπλα από την εκκλησία και την κρήνη και τους κελαϊδισμούς του ύδατος, κάτω από βαθύσκια  αιωνόβια δέντρα, με τα μαγαζιά τριγύρω, ήταν ο πνεύμονας, το επίκεντρο της μικρής κοινωνίας. Εκεί στρώνονταν τα τραπέζια και στήνονταν οι χοροί στα πανηγύρια (χοροστάσι). Εκεί οι χωριανοί έκαναν τις «συμμαζώξεις» για την εκλογή οργάνων αυτοδιοίκησης, για τον ορισμό του αγροφύλακα, του δραγάτη, του νεροφόρου, για τον πλειστηριασμό λιβαδιών και για κάθε θέμα που ενδιέφερε το χωριό. Ο αρχαίος δήμος και εκκλησία του δήμου, μια συνέχεια ελληνική. Εκεί αντάμωναν μετά από την εκκλησία τις Κυριακές και αργίες, αλλά και κάθε βράδυ οι χωριανοί για να πληροφορηθούν τα «νέα», ν΄ ανταλλάξουν σκέψεις, να ασχοληθούν με τη λύση προβλημάτων της καθημερινής ζωής ν΄ αναπτύξουν διάλογο να μιλήσουν για κινδύνους, εκλογές,  γάμους και κηδείες.. Ακόμα και σήμερα η πλατεία, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελεί το σημείο αναφοράς του χωριού εκεί που θα γίνει το πανηγύρι, εκεί που θα συναντηθούν τα ξενιτεμένα  και φευγάτα πουλιά του τόπου εκεί που θα συνεχιστεί η ζύμωση και ροή του τόπου μας. Η πλατεία της καρδιάς μας και της μνήμης μας- οι ιστορίες του τόπου μας και της χαμένης μας αθώας παιδικής ζωής....

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13309516
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2203
21285
78007

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 89 επισκέπτες και κανένα μέλος