A+ R A-
16 Ιανουαρίου 2019
Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 20:51

Πετρέλαια στην Ήπειρο: Ευλογία που ήρθε αργά ή κατάρα;

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Του

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

Εκεί που δεν είχαμε πετρέλαιο για τη σόμπα, να’ μαστε οι αυριανοί σεΐχηδες. Και εκεί που δεν υπάρχουν χρήματα στην Περιφέρεια και τους Δήμους για τη συντήρηση των σχολείων, για τα πεζοδρόμια, αίφνης η Ήπειρος θα εισπράττει 20-30 εκ. το χρόνο μόνο από τα πετρέλαια που θα εξορύξει.
Ναι, για την Ήπειρο της υπο-ανάπτυξης, της παραίτησης και της αδιαφορίας όλα αυτά. Με 11.500 τρύπες, όπου θα παροχετευτούν από 8 έως και 15 κιλά δυναμίτη, θα μάθουμε πού θα εγκατασταθούν οι γεωτρήσεις προκειμένου να βγάλουν στην επιφάνεια περί το 1 τρις βαρέλια «μαύρου χρυσού» από το 2021 έως το 2046. Τόσα υπολογίζει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης  ότι κρύβει η ηπειρωτική γη…
 Με την ελπίδα να κάνουμε το κράτος πλούσιο (σίγουρα τις εταιρείες εκμετάλλευσης), την Ελλάδα πιο αυτόνομη ενεργειακά, εκεί που εμείς δεν θα έχουμε προοπτική. Με υπαρκτό όμως τον κίνδυνο για περιβαλλοντικά προβλήματα: Σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, από τους αγωγούς που θα περνάνε προς την Ηγουμενίτσα (ταυτόχρονα σε άλλους τρεις που ήδη λειτουργούν ή αναπτύσσονται τελευταία για την διέλευση του Φυσικού Αερίου προς την πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας). Κυρίως όμως από τον ενδεχόμενο να απαιτηθούν και  χημικά (fracking) προκειμένου το αργό πετρέλαιο να ανέβει στην επιφάνεια (σ.σ. κάτι που δεν απαιτείται, συνήθως, στα δικά μας, ηπειρώτικα-ασβεστολιθικά πετρώματα αλλά, ποτέ δεν ξέρεις).
 Το σχέδιο έρευνας υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, σύμφωνα με ρεπορτάζ που έκανε η στήλη στο πλαίσιο της εσπερίδας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας (12-3-18), μιας ακόμη ενδιαφέρουσας πρωτοβουλίας της οργάνωσης των αποδήμων, έχει ως εξής: Οι περιοχές των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας (ένα οικόπεδο στη Repsol) και η δεύτερη της Άρτας-Πρέβεζας (ΕΛΠΕ) έχουν δοθεί προς διερεύνηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων για 7 έτη (2014-2021)και για (πιθανή) εκμετάλλευση αυτών κατά τα επόμενα 25 χρόνια (μέχρι το 2046). Στα εν λόγω οικόπεδα έχουν χαραχτεί κάθετες και οριζόντιες γραμμές περίπου 500 χιλιομέτρων όπου, ανά 80-100 μέτρα θα γίνουν μικρές γεωτρήσεις των 15-20 μέτρων. Θα βάλουν εκρηκτική ύλη και από τις εκρήξεις θα καταγράψουν τους ήχους και την αντήχηση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα εντοπίσουν τα πιθανά κοιτάσματα (το «βυθισμένο όρος» που θα λειτουργήσει σαν ανελκυστήρας για το πολύτιμο κοίτασμα).
Όπου δεν υπάρχει δρόμος το μικρό γεωτρύπανο θα μεταφερθεί με ελικόπτερο, θα αποφεύγουν γεωτρήσεις σε περιοχές natura και, τέλος, θα αποκατασταθεί το περιβάλλον (κοπεί δέντρων, αποζημίωση καλλιεργητών κ.λπ.)
 Σε αυτή τη φάση των σεισμικών ερευνών (σ.σ. περί μικρών εκρήξεων πρόκειται στην ουσία) δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Αν και απαιτείται στενή παρακολούθηση. Το δύσκολα αναφύονται κατά την διαδικασία των κανονικών γεωτρήσεων (έως 5.000 μέτρα βάθους) όπου αφενός θα προκύψουν ζητήματα διαχείρισης της λάσπης και των θρυμμάτων (μπάζα), όσο και από τους αγωγούς διάθεσης, την μόλυνση της γύρω περιοχής. Για να μην επεκταθούμε στην περίπτωση γεωτρήσεων στη θάλασσα όπου ένα ατύχημα μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την ακτογραμμή (προβλήματα από το δυστύχημα στον κόλπο του Μεξικό κ.α.)
 Η Ήπειρος και οι Ηπειρώτες δεν ήταν ποτέ μίζεροι ή οπαδοί της υπο-ανάπτυξης. Αν και μεγάλο μέρος της σημερινής γοητείας μπορεί να αποδοθεί και στο ατόφιο της… εγκατάλειψης (την ερήμωση της περιφέρειας λόγω εσωτερικής μετανάστευσης). Παράλληλα βέβαια με την καλοσυνάτη φιλοξενία των ανθρώπων της και τα μεγάλα ψυχικά αποθέματα και χαρίσματα των κατοίκων, τα αγνά προϊόντα της Ηπείρου. Γι’ αυτό και δεν μπορεί εύκολα ο καλοπροαίρετος να αντιταχθεί στην έρευνα. Πόσο μάλιστα εάν τηρηθούν όλες οι παραπάνω προβλέψεις.
 Το μεγάλο πρόβλημα, κυρίως περιβαλλοντικό αλλά και αντίθεσης μεταξύ πενόμενης Ηπείρου και πλούσιων εξαγωγών, προκύπτει κατά την δεύτερη φάση της εξόρυξης. Με τα ακόλουθα ερωτήματα:
1.Ποιο το μέλλον της Ηπείρου; Μετά από χρόνια υστέρησης μήπως θα έπρεπε να κηρυχτεί «Ζώνη Περιβαλλοντικής Προστάσεις σε Μετάβαση». Να προχωρήσουμε έτσι σε ήπιες και βιολογικές καλλιέργειες για την οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής, την στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, την αξιοποίηση των ακινήτων (και εγκαταλελειμμένων κατοικιών), την αύξηση της επισκεψιμότητας και της εμπορίας ηπειρωτικών προϊόντων;
2.Πως προστατεύεται αποτελεσματικά το περιβάλλον; Διασφαλίζεται η αειφορία της περιοχής (ή, όπως ευφυώς ανέφερε ο Πρεβεζιάνος Φυσικός-Περιβαλλοντολόγος Νίκος Γιαννούλης, θα έχουμε «αξιοβίωτη ανάπτυξη»;)
3. Τι τιμές και τι ανάγκες για πετρέλαιο θα έχει η ανθρωπότητα μετά από 10 ή 20 χρόνια όταν υπάρξει μια μάλλον έντονη στροφή στις ήπιες μορφές, ενώ τα αυτοκίνητα πολύ σύντομα θα κινούνται με μπαταρίες (τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις).
4.Τι οικονομικά συμπεράσματα έχουν βγει από τις γεωτρήσεις του Πρίνου;
4.Θα εξαντλήσουμε όλα τα κοιτάσματα και αποθέματα πλούτου της χώρας εμείς, η παρούσα γενιά ή, παράλληλα με τα χρέη που αθροίσαμε, καλόν είναι να αφήσουμε και κάτι για τα παιδιά μας;
5.Είναι το πετρέλαιο το διακύβευμα του νέου κόσμου ή μήπως είναι οι σπάνιες γαίες (νικέλιο, λίθιο, μαγνήσιο κ.α.) τα οποία απαιτούνται στην (νέα) ιατρική, για τις μπαταρίες κ.λπ.; Σπάνιες γαίες τις οποίες όντως διαθέτει η πατρίδα μας.

 Συμπερασματικά: ας γίνουν οι έρευνες, ας καταγραφούν τα αποτελέσματα αλλά, για την εξόρυξη χρειάζονται περισσότερα στοιχεία, μεγαλύτερη περιβαλλοντική ασφάλεια και, οπωσδήποτε, περισσότερα αντισταθμιστικά οφέλη. Απαιτείται μια νέα συζήτηση σε 5 χρόνια.
 Εν τω μεταξύ η πολιτεία οφείλει στην Ήπειρο (της εγκατάλειψης, της αποδημίας, της περιθωριοποίησης). Ας κάνει κάτι εγκαίρως για την περιοχή. Ας δώσει αναπτυξιακή ώθηση και ευκαιρίες εργασίας για τους νέους της. Ώστε και αυτοί, όταν έρθει η ώρα, να δουν με θετικό μάτι την εξόρυξη για το γενικότερο καλό της πατρίδας. Διαφορετικά, εγκατάλειψη σημαίνει απομονωτισμός και αυτονόμηση από το κεντρικά σχεδιασμένο γίγνεσθαι…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ας σώσουμε την Ήπειρο Συντηρητική στροφή »

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14272271
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
1903
12752
79780

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 82 επισκέπτες και κανένα μέλος