A+ R A-
16 Ιανουαρίου 2019
Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 09:41

Το «όραμα» Τράμπ και οι εγχώριοι συνεχιστές Τσίπρας - Κυριάκος…

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Του

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

Το φάντασμα του χρέους, των υπερ-πλεονασμάτων, των φόρων, της παραγωγικής καθήλωσης, της ανεργίας και της φτωχοποίησης θα πλανιέται πάνω από τη χώρα και μετά την «έξοδο» από τα μνημόνια.
 Οι Γερμανοί δεν θέλουν να δώσουν το χρέος, το ΔΝΤ θέλει να μειωθούν οι συντάξεις -για να μειωθούν, ταυτόχρονα, οι φόροι στις επιχειρήσεις- και να μην αυξηθούν οι μισθοί. Ενώ οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ το μόνο που σκέφτονται είναι την καρέκλα. Γι’ αυτή τα κάνουν όλα.
 Ειδικά ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε τόσο πειθήνιος στα κελεύσματα της τρόικας, με το διακύβευμα της διακράτησης της εξουσίας, που δέχεται οποιοδήποτε «τίμημα». Αυτό είναι πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέτοια ευκαμψία για την εξουσία μόνο σε βασιλικές αυλές συναντάμε… Ειδικά δε στο θέμα των πλεονασμάτων του 3,5% που «επιτυγχάνονται» με υπερφορολόγηση, κάτι που ανακόπτει τους ρυθμούς ανάπτυξης (κάτω του 2% το 2018 και 2019, από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη παρά την προηγηθείσα ύφεση…), εμποδίζει την δημιουργία (κανονικών) θέσεων εργασίας, στερεί την προοπτική των νέων ανθρώπων. Η φτωχοποίηση οφείλεται στον άρρωστο έρωτα του Τσίπρα με την εξουσία…
Η ΝΔ, πιστή στις υποδείξεις των μεγάλων εταιρειών και των δανειστών θέλει να μειώσει την φορολογία στα κέρδη, ακόμη και στα μη επενδυόμενα. Και σαν αντιστάθμισμα για τα διαφυγόντα έσοδα θέλει να αυξήσει τους άμεσους φόρους στους μισθωτούς των 400 ευρώ το μήνα και των 450 στους συνταξιούχους. Αντί για διεύρυνση της φορολογικής βάσης προς τους φοροαποφεύγοντες και παρα-οικονομούντες, θέλει να επιβαρύνει και άλλο όσους κινούνται στην περιοχή της απόλυτης φτώχειας. Από την άλλη υποστηρίζει ότι η απασχόληση δεν είναι θέμα διαθέσιμου εισοδήματος, μισθών και διαχεόμενου πλούτου, επενδύσεων, νέων σημάτων και αγορών αλλά, θέμα προσφοράς… Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει δηλαδή χαμηλότερες τιμές παραγωγού μέσα από κατώτερα δικαιώματα. Ευελιξία και πλήρη απορρύθμιση για ευκολότερο «μπες-βγες» στην αγορά εργασία. Η ζούγκλα σε πλήρη εφαρμογή χωρίς καμία περιγραφή ή αναφορά.
 Και ποια είναι η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης, που απέρχεται (ευτυχώς) και την ΝΔ που φιλοδοξεί να κάνει την… διαφορά (τρομάρα της); Μα το γεγονός ότι η ΝΔ τα έχει στο πρόγραμμά της και η κυβέρνηση τα έχει στα… e-mail της. Όπως ακριβώς τα λαμβάνει από την τρόικα. Τα εφαρμόζει δε απαρέγκλιτα προσκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Και προς τούτο δεν νιώθει καμία συστολή, δεν ορρωδεί προ ουδενός!
 Και οι δύο εταίροι του (δικομματικού) φενακισμού έχουν πρόγραμμα μόνο για την απόλυτη φτώχεια. Οι διαφορές τους εξαντλούνται στο εάν το επίδομα απόλυτης φτώχειας θα δίνεται σε 650.000 «περιθωριοποιημένους» συμπολίτες μας (ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα) και θα λέγεται Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ή σε 800.000 και θα λέγεται Ελάχιστο εγγυημένο Εισόδημα (εξαγγελίες Μητσοτάκη). Τέτοιες τομές... Κανείς τους δεν έχει ένα στοιχειώδες πρόγραμμα για την ανάπτυξη. Αυτή, υποτίθεται, θα έρθει με τον αυτόματο πιλότο της εργατικής εξαθλίωσης και της διάλυσης των μισθών.
Αυτές είναι η διαφορές τους: στην ονομασία της ελεημοσύνης.
Αυτό είναι το πρόγραμμά τους: φτωχοποίηση, άρτος και θεάματα.
 Αυτό είναι το σχέδιο τους: Ένας φοβισμένος πολίτης χωρίς προοπτική που θα δέχεται την πατερναλιστική συμπεριφορά του «κυβερνήτη» (ΣΥΡΙΖΑ) ή την ελεημοσύνη του μαικήνα (ΝΔ)…
ΝΔ κα ΣΥΡΙΖΑ μιζάρουν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή την ή το επίδομα.
 Είτε εξ αποτελέσματος (ΣΥΡΙΖΑ) είτε εξ επιλογής (ΝΔ) συμππίπτουν. Στην πράξη εφαρμόζουν αυτό που έκανε ο βαθύπλουτος  Ντόναλντ Τράμπ στις ΗΠΑ: Μείωσε την φορολογία στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, υποτίθεται για να κάνουν επενδύσεις και να δημιουργούσουν νέα θέσεις εργασίας και παραγωγή στο εσωτερικό (Αμερική). Και τι έκαναν οι αθεόφοβοι; (αν και ατό ήταν αναμενόμενο): Με τα κέρδη που διασφάλισαν (από την περσινή χρήση αφού μειώθηκε ο φόρος προς το κράτος) αγόρασαν ίδιες μετοχές (των εισηγμένων εταιρειών τους). Με αποτέλεσμα ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης να ανέβει, οι τιμές των (δικών τους) μετοχών να εκτοξευτούν στα ύψη (υψηλή-τεχνητή ζήτηση) και οι ίδιοι να γίνουν πλουσιότεροι (ενθυλακώνοντας υπεραξίες σε κάθε πώληση μετοχών).
 Αντιθέτως, μια προοδευτική οικονομική και κοινωνική πολιτική έχει στον πυρήνα της την ανάπτυξη και την διάχυση του οφέλους σε ολόκληρη την κοινωνία. Δηλαδή για την δημιουργία περισσότερων και καλύτερων  νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, την τόνωση του αγροτικού εισοδήματος, την επαγγελματική και οικονομική κινητικότητα, την διεύρυνση της μεσαίας τάξης. Τα δε επιδόματα είναι αναγκαία για λίγο χρονικό διάστημα και  μόνο μεταβατικά για την αντιμετώπιση έκτατων αναγκών (ανεργία, απόλυτη φτώχεια). Δεν αποτελούν μόνιμη «λύση».
 Η ΝΔ το κάνει γιατί θέλει να ξαμολήσει τους νεοφιλελευθέρους, να μην τηρεί κανένα κανόνα εργατικού δικαίου, να ισοπεδώσει δικαιώματα.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει αφενός γιατί υιοθέτησε πλήρως τον καπιταλιστικό εκσυγχρονισμό (μέσω των πλεονασμάτων, της μείωσης της φορολογίας στα μη επενδυόμενα κέρδη, της μείωσης των μικρών συντάξεων και του περιορισμού του αφορολογήτου-της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης όχι για το χτύπημα της φοροδιαφυγής αλλά για την μεταφορά βαρών στις πιο αδύναμες πλάτες). Αλλά και από ιδεολογική μονομέρεια καθώς πιστεύει ότι όσο εξαθλιώνεται ο λαός τόσο ωριμάζουν οι επαναστατικές συνθήκες…
 Και οι δύο φέρονται πατερναλιστικά και προσφέρουν «άρτο» για να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις. Θέλουν εξαρτημένους και άβουλους ψηφοφόρους για να ελέγξουν τις εξελίξεις.
Το προοδευτικό Κίνημα θέλει να προσφέρει ευκαιρίες στους πολίτες, ίσες δυνατότητες, γνώση για ανάπτυξη του ανθρώπου και της επιχειρηματικότητας. Ώστε ελευθέρα να αποφασίζει… Ο νέος δικομματικός φενακισμός θέλει μέσω της φτωχοποίησης να σέρνει στο άρμα τους εξαθλιωμένους ψηφοφόρους…

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14272510
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2142
12991
80019

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 77 επισκέπτες και κανένα μέλος