A+ R A-
28 Μαΐου 2018
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 05 Μαΐου 2017

Προβλήθηκε σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ένωση Ηπειρωτών, το ντοκιμαντέρ για την Γέφυρα της Πλάκας

 

 

 

Και άλλες τόσες θέσεις να είχε ο κεντρικό κινηματογράφος των Τρικάλων, θα γέμιζε... Η προβολή του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Γκανιάτσα, που πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Ένωση Ηπειρωτών Τρικάλων, ευαισθητοποίησε του κατοίκους των Τρικάλων, που είχαν την ευκαιρία, με τον απλό τρόπο που εξελίσσεται το ντοκιμαντέρ "η Γέφυρα της Πλάκας", να πληροφορηθούν την ιστορία του, να εντρυφήσουν στο τραγικό γεγονός της κατάρρευσης την 5η Φεβρουαρίου 2015 και να εκφράσουν την αγωνία τους, για το μέλλον.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Νίκη Χήτα, προλόγισε τον Βασίλη Γκανιάτσα και το έργο του. Τόνιζε με έμφαση ότι ο δημιουργός Βασίλης Γκανιάτσας, προσφέρει πολλά στην σωστή καταγραφή της ιστορίας, μέσα από ζωντανές μαρτυρίες ανθρώπων που είναι ακόμη στην ζωή. Η κυρία πρόεδρος κατέθεσε την αγωνία της για το αν γίνει τελικά η αποκατάσταση του μνημείου, για να σημειώσει πως δεν είναι αίτημα μόνο των ηπειρωτών, αλλά όλων των ελλήνων.

Δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, για την ανακατασκευή του Γεφυριού της Πλάκας, ο σκηνοθέτης Βασίλης Γκανιάτσας, μιλώντας στους πολλούς απόδημους ηπειρώτες, που κατέκλυσαν την αίθουσα. Έκανε λόγο, για μια ιδιότυπη ευαισθησία, της οποίας το αποτέλεσμα είναι η απραξία...

 

Το ντοκιμαντέρ...

Να θυμηθούμε και λίγο το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, για το οποίος μετά την πρώτη παρουσίασή του, ο καθηγητής Βασίλης Τάτσης έγραψε:

" Ο Βασίλης αντιστέκεται με Τέχνη στο ανθρωποφθόρο αίσθημα της φθοράς και της ήττας και φιλοτεχνώντας το δικό του γεφύρι που σα λίθινη μονότοξη τροχιά, ανοίγεται με πλαστικότητα, χάρη και αρχοντιά στον περήφανο Τζουμερκιώτικο ουρανό για να γεφυρώσει το ρήγμα που άνοιξαν οι νέοι καιροί – τα τελευταία σαράντα μόλις χρόνια - στην αδιατάρακτη για αιώνες πολιτιστική μας συνέχεια.
Γιατί τα έργα της Τέχνης δεν απευθύνονται μόνο στο βιωμένο χρόνο, αλλά λειτουργούν και ως υπόσχεση για το μέλλον, όπως άλλωστε η ζωή που εξακολουθεί να κυλάει εκεί που σε βαθιά φαράγγια και σ’ αετόμορφα βουνά τα μετανιωμένα νερά σήμερα τρέχουν κι αστράφτουν πάνω στις πέτρες και στο φως, μοιρολογώντας τη μπαλάντα του πεσμένου γεφυριού, εκεί που ένας επίμονος κινηματογραφιστής αναζητεί την κρυμμένη φωνή του και την αλήθεια φτιάχνοντας νωπογραφίες μ’ ενότητα βάθους, εκεί όπου συνυπάρχουν τοπία και μνήμες, θρύλοι, στοιχειά και λόγια σαν κι αυτά του ηπειρώτη συγγραφέα Μάνθου Σκαργιώτη που ‘ ναι και καταδικά μας της ψυχής μας λόγια: «Αν ήξερα την τελευταία φορά που σε είδα, δεν θα ‘μουν ένας απλός περιπατητής. Δεν θα σάστιζα με τις μεγάλες βουτιές που έκαναν τα γύρω βουνά στους κόρφους της ακροποταμιάς".

 

trikala-gkaniatsas-44-b

 

trikala-gkaniatsas-44-c

 

 

trikala-gkaniatsas-44-d

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13216148
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
401
401
105209

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 87 επισκέπτες και κανένα μέλος