A+ R A-
16 Ιανουαρίου 2019
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017

|

Η παρέμβαση του γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Άρτας Δημήτρη Τζίμα, στο συνέδριο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

 

 

 

Τους ειδικούς λόγους, οι οποίοι επιβάλλουν να είναι η Άρτα, στην πρώτη γραμμή της προγραμματικής αναζήτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανέλυσε στο πρόσφατο συνέδριο της ΔΗΣΥ, ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Άρτας Δημήτρης Τζίμας, με την στοχευμένη παρέμβαση που έκανε κατά την διάρκεια των εργαιών του συνεδρίου

Αιτιολογώντας την επιλογή του, να θέσει ως πρώτο θέμα της αναζήτησής του, αυτό της προβολής της Άρτας, ο κ. Τζίμας, τόνισε: "Ως γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Άρτας, θα σταθώ κυρίως στα προβλήματα της ελληνικής περιφέρειας και συγκεκριμένα στον τόπο κατοικίας και επαγγελματικής ενασχόλησης, δηλαδή στον νομό της Άρτας, της δεύτερης μεγαλύτερης γεωγραφικής ενότητας της Περιφέρειας Ηπείρου και ειδικότερα με βάση ποιες προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει, μέσω του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ, την δική μας σύγχρονη, εναλλακτική και προοδευτική πρόταση για την βιώσιμη Ανάπτυξη της περιοχής και τον καθορισμό των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν".

Τρία βασικά στοιχεία

Αναλύοντας τα τρία βασικά στοιχεί της πρότασής του, ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τζίμας, τόνισε:

Θα σταθώ στα τρία βασικά στοιχεία που αποτελούν τον κορμό του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ και ταυτοποιούν την κάθε γεωγραφική περιφέρεια και αυτά είναι: Η αναγνωρισιμότητα της περιοχής, η τοποθεσία και το παραγόμενο προϊόν, οι τρεις δηλαδή αναπτυξιακοί πόλοι γύρω από τους οποίους θα αρθρωθεί ο ολοκληρωμένος παραγωγικός ιστός.

Πάνω στο πλαίσιο αυτό, εν συντομία θα αναφέρω μερικά ενημερωτικά στοιχεία για τον νομό της Άρτας.

Η αναγνωρισιμότητα. Κάθε γεωγραφική περιοχή ταυτοποιείται και αναγνωρίζεται από το φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και από το πολιτισμικό απόθεμα που κουβαλάει στην ιστορική του διαδρομή. Ο νομός της Άρτας έχει το προνόμιο να συνδυάζει στο στοιχείο αυτό τρία πράγματα. Τον ορεινό όγκο των Κεντρικών Τζουμέρκων και την οροσειρά των Ραδοβυζίων, με τα πολλά και ζωτικά χωριά τους, το αστικό κομμάτι του νομού με κύρια αναφορά στην πόλη της Άρτας, κατ’ εξοχήν εμπορικό κέντρο και των χωριών πέριξ του Αράχθου ποταμού και την γνωστή πεδιάδα της Άρτας με την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών.

Η τοποθεσία. Ο νομός της Άρτας γεωγραφικά επικοινωνεί με Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και Ήπειρο και νότια βρέχεται από τον Αμβρακικό κόλπο. Η πόλη της Άρτας, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, είναι κτισμένη επάνω στα ερείπια της αρχαίας Αμβρακίας, την πρωτεύουσα του βασιλιά Πύρρου και κατά τους βυζαντινούς χρόνους, ήταν η πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου των Κομνηνοδουκάτων. Ξεχωρίζει από τις αναρίθμητες και μοναδικές στην τεχνοτροπία τους βυζαντινές εκκλησίες, όπως η πολιούχος Αγία Θεοδώρα, ο Άγιος Βασίλειος, η Παναγία των Βλαχερνών, με προεξάρχουσα την μοναδική στο είδος της Παναγία η Παρηγορήτισσα, η οποία μαζί με το πανελλαδικά γνωστό και θρυλικό Γεφύρι της Άρτας, στον ποταμό Άραχθο, αποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και κακώς μέχρι σήμερα δεν έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο διατηρητέων μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ. Θεωρούμε, ότι η έννοια του λεγόμενου θρησκευτικού τουρισμού βρίσκει στη συγκεκριμένη περίπτωση τον πλήρη εκφραστή της.

Το προϊόν. Ο νομός της Άρτας, ως κατ’ εξοχήν αγροτικός νομός, έχει πολλά να προσφέρει, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας. Όλα τα είδη των εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια), η καλλιέργεια των ακτινιδίων, η μοναδική στο είδος της βρώσιμη ελιά, κατ’ εξοχήν εμπορεύσιμο προϊόν, η αλιεία και η ιχθυοκαλλιέργεια στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού, η προστασία από διεθνείς συμβάσεις και η αξιοποίηση του υγροβιότοπου του Αμβρακικού κόλπου, η κτηνοτροφία, η καλλιέργεια εποχικών προϊόντων και τελευταία η ραγδαία αναπτυσσόμενη πτηνοτροφία, έχουν βρει τα κατάλληλο περιβάλλον για σημαντικές και αξιόλογες παραγωγές. Δυστυχώς όμως το επιθυμητό δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό. Οι καθηλωμένες τιμές των προϊόντων, η έλλειψη οργάνωσης της παραγωγής, οι μεσάζοντες και η απουσία υποδομών, όπως π.χ. έχουν κλείσει όλα τα εργοστάσια χυμοποίησης, έχουν οδηγήσει την περιοχή σε φθίνουσα πορεία.

Καταθέτουμε στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. αυτές τις σύντομες και περιεκτικές προτάσεις για την περιοχή μας, θέλοντας να πιστεύουμε ότι ενόψει του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ, θα αποτελέσουν μία πρώτη βάση για την Ανάπτυξη, που έχει ως αδήριτη ανάγκη ο τόπος και που επιτακτικά επιβάλλουν οι καιροί.    

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

|

Αντί για 50 ευρώ, πληρώνουν 496 ευρώ το διαμέρισμα, οι κάτοικοι της Φιλιππιάδας...

 

 

 

 

Η ΓΝΩΜΗ φέρνει ξανά στην επικαιρότητα το θέμα που αφορά το τέλος σύνδεσης που πληρώνουν όσοι θέλουν να συνδέσουν τις οικοδομές τους με την αποχέτευση στο Δήμο Ζηρού. Αφορμή δόθηκε από τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της Νέας Κερασούντας που καλούνται από το Δήμο να συνδεθούν άμεσα με το δίκτυο αποχέτευσης που κατασκευάσθηκε πρόσφατα και απειλούνται με αυστηρά πρόστιμα σε περίπτωση που δε συμμορφωθούν!!

Η "Γ" για μία ακόμα φορά καταγγέλλει ότι το ποσό που εισπράττει ο Δήμος Ζηρού από τους ιδιοκτήτες ως τέλος σύνδεσης αποχέτευσης είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ: Σε προηγούμενα δημοσιεύματά μας αναλύσαμε διεξοδικά ότι το τέλος σύνδεσης των οικοδομών με την αποχέτευση είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ και έχει σχέση μόνο με τα έξοδα που δαπανά ο Δήμος ή η ΔΕΥΑ (όπου λειτουργεί) για να κατασκευάσει τις παροχές από τον αγωγό του αποχετευτικού δικτύου μέχρι και τα φρεάτια στα οποία θα συνδεθούν οι οικοδομές. Υπενθυμίζουμε ότι:

-Τα έργα της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού στο Δήμο Ζηρού κατασκευάσθηκαν με κρατικά ή ευρωπαϊκά κονδύλια και με επιδότηση 100%.

-Η σύνδεση των οικοδομών με τα φρεάτια γίνεται με δαπάνη των ιδιοκτητών μέσω ιδιώτη εργολάβου-υδραυλικού.                                                  

-Η κατασκευή των παροχών δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη και επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη με αρκετά χρήματα τα οποία πληρώνει στο Δήμο.

Με βάση τα παραπάνω ο ιδιοκτήτης πρέπει να πληρώσει στο Δήμο ως τέλος σύνδεσης με την αποχέτευση το πηλίκο της διαίρεσης του ποσού που έλαβε ο εργολάβος για να κατασκευάσει τις παροχές δια του αριθμού των συνδέσεων (φρεατίων) που για την πόλη της Φιλιππιάδας είναι ένα φρεάτιο ανά δύο οικοδομές. Γι’ αυτό και ο σημερινός Δήμαρχος κύριος Καλαντζής δήλωσε –σωστά- προεκλογικά (γραπτά αλλά και προφορικά) ότι οι συνδέσεις θα πληρώνονται ανά οικοδομή και όχι ανά διαμέρισμα δηλαδή ένα μικρό ποσό. Τι άλλαξε από τότε; Γιατί εξαπάτησε τους συμπολίτες του χωρίς να δώσει καμία εξήγηση; Με το παραπάνω σκεπτικό στην ΚΑΜΠΗ που ανήκει στο Δήμο Αρταίων τα έργα της αποχέτευσης κατασκεύασε η Περιφέρεια Ηπείρου με επιδότηση 100%, ενώ τις παροχές (φρεάτια) η ΔΕΥΑ Άρτας με εργολαβία. Επομένως οι κάτοικοι της Καμπής θα πληρώσουν ως τέλος αποχέτευσης μόνο το ποσό της εργολαβίας κατασκευής των φρεατίων δια του αριθμού των συνδέσεων. δηλαδή πολύ λιγότερα από τους κατοίκους της Άρτας. Να θυμίσουμε ότι, τα λύματα Καμπής ,Φιλοθέης και Ρόκα θα επεξεργάζονται στο νέο βιολογικό της Φιλιππιάδας.

Στις πόλεις που λειτουργεί ΔΕΥΑ (Άρτα- Πρέβεζα- Ιωάννινα- Ηγουμενίτσα) τα έργα αποχέτευσης – βιολογικού καθαρισμού ΔΕΝ κατασκευάζονται δωρεάν, αλλά υπάρχει συμμετοχή της ΔΕΥΑ στη δαπάνη. Το ποσοστό αυτό της συμμετοχής καλύπτεται με δάνειο και ως εκ τούτου επιβαρύνονται με τοκοχρεολύσια. Γι αυτό το κοστολόγιο των ΔΕΥΑ λόγω και των αυξημένων λειτουργικών εξόδων τους ανεβαίνει σε σχέση με αυτό του δήμου Ζηρού και δικαιολογείται κάποια μικρή διαφορά στα τιμολόγια τους.

Να λάβουμε υπόψη ότι στη μελέτη για την κατασκευή των παροχών της αποχέτευσης υπολογίζεται, ότι κοστίζουν 200- 300 Ευρώ η κάθε μία. Αν δε αφαιρέσουμε την έκπτωση που συνήθως είναι περίπου 50% , τότε κάθε φρεάτιο κοστίζει περίπου 120 - 150 Ευρώ, που είναι για δύο οικοδομές. Επομένως για κάθε διαμέρισμα το κόστος είναι περίπου 50 Ευρώ.

Στο Δήμο Ζηρού ισχυρίζονται ότι υπάρχει μελέτη από την οποία προκύπτει ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώνουν 496 Ευρώ για κάθε διαμέρισμα μέχρι 100 τετραγωνικών. και 4 Ευρώ για κάθε επιπλέον τετραγωνικό μέτρο. Η μελέτη αυτή βιωσιμότητας δεν έχει σχέση με το ανταποδοτικό ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ με την αποχέτευση, αλλά με το ΤΕΛΟΣ ΧΡΗΣΗΣ αποχέτευσης το οποίο ως γνωστό οι δημότες πληρώνουν μαζί με τους λογαριασμούς ύδρευσης.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με τους ιδιοκτήτες που πλήρωσαν υπερβολικά χρήματα για τέλος σύνδεσης με την αποχέτευση η απάντηση είναι απλή, απλούστατη. Να επιστραφούν τα επιπλέον χρήματα, ως μη νόμιμα εισπραχθέντα και μάλιστα με τον ανάλογο τόκο… Όχι άλλα συμπόσια μαγειρικής με τα χαράτσια των δημοτών.

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

|

Τα εγκαταλειμμένα κτήματα, βοήθησαν την πύρινη λαίλαπα!

 

 

 

 

Πολλά τα εγκαταλειμμένα κτήματα, στην περιοχή Αμφιθέας - Νεοχωρακίου, τα οποία βοήθησαν την πύρινη λαίλαπα, να κατακάψει εξακόσια περίπου στρέμματα ελαιώνων και άλλα τόσα δασικής έκτασης, αλλά και πολλές οι καλές συγκυρίες που, δεν επέτρεψαν να επεκταθεί η φωτιά και να συνεχίσει να καίει, ότι βρίσκει και για τις επόμενες ημέρες. Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη φωτιά εκδηλώθηκε περί τις 4 το μεσημέρι και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας, που επιχείρησαν αρχικά, συνεπικουρούμενες και από δυνάμεις των όμορων νομών, κατάφεραν να την θέσουν υπό έλεγχο, λίγο μετά τις 8 το βράδυ. Ο χρόνος που ετέθη η μεγάλη φωτιά υπό έλεγχο, μπορεί και να θεωρηθεί ρεκόρ, αν κανένας λάβει υπ' όψιν του, το γεγονός ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στην εποχή μας, δεν έχουν ούτε το ελάχιστο απ' το απαιτούμενο προσωπικό.

Θετική συγκυρία, χαρακτήρισε το γεγονός ότι έφτασαν άμεσα στην περιοχή τα δυό καναντέρ, των οποίων η παρέμβαση, ήταν καθοριστική, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας Θωμάς Ρίζος, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, έφυγε απ' το μέτωπο της φωτιάς, δυό ημέρες μετά και αφού βεβαιώθηκε, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης...

 

amfithea-fotia-00-a

 

"Όταν επικοινώνησα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, μου είπε αμέσως ότι έρχονται τα δύο αεροσκάφη", λέει στην "Γ" ο κ. Θωμάς Ρίζος και εξηγεί: "Μπορεί κάποιος να είχε ειδοποιήσει νωρίτερα από μένα τον αρχηγό και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα... Όμως το ότι ήρθαν άμεσα, τα δύο καναντέρ, μας έσωσε, μιας και περιόρισαν την φωτιά και έκαναν το δικό μας έργο πιό εύκολο".

 

rizos-thomas-11-a

 

[Σπάνιο στις ημέρες μας, δημόσιο πρόσωπο να λειτουργεί όπως ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας Θωμάς Ρίζος και να αναγνωρίζει την θετική συμβολή και άλλων παραγόντων. "Κάποιος άλλος πρέπει να είχε τηλεφωνήσει στον αρχηγό, νωρίτερα από μένα", είπε. Αν ήταν άλλος μπορούσε να πει ΕΓΩ πήρα τηλέφωνο τον αρχηγό και λύθηκε το πρόβλημα. Είναι επιβεβλημένο, στις μέρες μας, ν' αναγνωρίζονται οι σεμνοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ως μόνο στόχο την προσφορά].

 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά ξεκίνησε απ' τον δρόμο κοντά στο ύψος της Ιόνιας Οδού και ανέβηκε προς τα πάνω, κατακαίγοντας ελαιοτόπια, αλλά και δασικές εκτάσεις. Οι άστατοι -σ΄ ότι αφορά την κατεύθυνση- άνεμοι πήγαιναν τις φλόγες απ' το ένα σημείο στο άλλο και έτσι το έργο των πυροσβεστών που επιχειρούσαν, αλλά πάρα ταύτα και με την βοήθεια των καναντέρ, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Τα επίσημα πορίσματα σε σχέση με την αιτία της πυρκαγιάς, θα χρειαστεί να περάσουν λίγες ημέρες για να καταγραφούν, μιας και πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και ν' αναλυθούν απ' τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά η βάση τους, θα είναι στο γεγονός, ότι υπάρχουν πολλά κτήματα εγκαταλειμμένα, τα οποία με τα πολλά ξερά χόρτα που έχουν σ' όλα τα σημεία τους δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις, για να επεκταθεί ακόμη και μια σπίθα...

amfithea-fotia-00-d

Στην τύχη της περιοχής πρέπει να καταγραφεί και το γεγονός, ότι η φωτιά πέρασε ακριβώς δίπλα από κτήμα του οποίου ο ιδιοκτήτης είχε έξω μια δεξαμενή προπανίου, που προφανώς την χρησιμοποιούσε για εργασίες που κάνει... Αν είχε φτάσει εκεί η φωτιά, ήταν σίγουρο πως θα κάναμε λόγο για τραγικό απολογισμό, είπε στην "Γ" αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας.

Παρών στην επιχείρηση και ο εργαζόμενος στην Πολιτική Προστασίας Αργύρης Βαρέλης, ο οποίος με το ειδικό όχημα του Δήμου Αρταίων, συνεπικουρούσε την όλη προσπάθεια, όπως άλλωστε κάνει σε κάθε ανάλογη περίπτωση. Έχοντας μεγάλη εμπειρία από ανάλογες επιχειρήσεις κατάσβεσης, είπε στην "Γ", πως η συγκεκριμένη φωτιά ήταν απ' τις πιό δύσκολες περιπτώσεις, που και ο ίδιος και η Πυροσβεστική έχουν αντιμετωπίσει. Όμως και ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος, μιας και σ' αυτή την περίπτωση, πήγαν όλα καλά και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, στα οποία μπορούν να περιληφθούν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Να ευχηθούμε, να μην έχουμε άλλη ανάλογη φωτιά στην περιοχή μας...

 

Πολύτιμος συνεργάτης, ο Αργύρης!

 

argiris-varelis-00-a

 

Κάπου μέσα απ' τα αποκαΐδια, εμφανίστηκε ο Αργύρης Βαρέλης, στο οδοιπορικό που κάναμε, μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας Θωμά Ρίζο. Ο διοικητής, δεν έχασε την ευκαιρία να πει δυό καλά λόγια, για τον Αργύρη, τον οποίο χαρακτήρισε βασικό του συνεργάτη, μιας και σε κάθε περιστατικό που καλείται η Πυροσβεστική, ακολουθεί και ο Αργύρης.

"Ήταν πολλές οι φωτιές που είχαμε φέτος και τρέχαμε σ' όλο το νομό, για να βοηθήσουμε", λέει ο Αργύρης Βαρέλης και εξηγεί γιατί: "Το όχημα 4Χ4 του Δήμου Αρταίων, με την μικρή δεξαμενή νερού μπορεί και μπαίνει παντού και αποδεικνύεται χρήσιμο, σε κάθε περίπτωση".

Δεν ρωτήσαμε, αν για όλη την προσπάθεια που κάνει, έχει κάποια αναγνώριση απ' τον Δήμο, γιατί γνωρίζουμε... Ούτε κάποιες υπερωρίες, δεν του γράφουν... Αλλά αυτός συνεχίζει εκεί...

-Που να βρουν, οι Δήμοι της περιοχής μας, τέτοιους υπαλλήλους;

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017 20:39

Κυκλοφορεί αύριο "Η ΓΝΩΜΗ"

Οι φωτιές, πως φτάνουμε σ' αυτές, τα χαράτσια στην Φιλιππιάδα και τα αδέσποτα που δαγκώνουν!

 

 

Απ' όλα έχει το νέο φύλλο της ΓΝΩΜΗΣ, που κυκλοφορεί αύριο. Αρχή γίνεται με το πρώτο θέμα, που αφορά στα συμπεράσματα, απ' την φωτιά σε Αμφιθέα και Νεοχωράκι, όπου έγιναν στάχτη, εκατοντάδες στρέμματα στην περιοχή. "Η εγκατάλειψη οδηγεί στις φλόγες", είναι ο τίτλος της σχετικής έρευνας...

"Χαράτσι το τέλος σύνδεσης με την αποχέτευση στην Φιλιππιάδα", αναφέρει το ρεπορτάζ, που συγκεκριμένα στοιχεία αποδεικνύει, ότι και σ' αυτό το θέμα, οι δημότες έπεσαν θύματα, των προεκλογικών υποσχέσεων του δημάρχου Ζηρού Ν. Καλαντζή.

Θύμα επίθεσης πιτ μπουλ, γνωστή αρτινή, η οποία παραθέριζε στο Κανάλι. Το θέμα αυτό αποτελεί και το αντικείμενο του κυρίου άρθρου της "Γ", που έχει τίτλο, "ο χορός των αχρήστων".

Και πολλά άλλα θέματα, απόψεις και άρθρα στην "ΓΝΩΜΗ", που κυκλοφορεί αύριο...

000001-10-08-2017-b

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14272250
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
1882
12731
79759

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 68 επισκέπτες και κανένα μέλος