A+ R A-
26 Μαΐου 2017

Γράφει ο

Θόδωρος Ρουσόπουλος

 

Ποτέ δεν είναι εύκολο να αποχαιρετάς… και ειδικά όταν πρόκειται για τον ύστατο και παντοτινό αποχαιρετισμό. Η απόσταση των πραγμάτων είναι που βάζει τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση και ο χρόνος έρχεται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αρχικές εκτιμήσεις.
Στην περίπτωση του Γιώργου, επιβεβαίωσε περίτρανα αυτό που από την πρώτη στιγμή προσέλαβα όταν συναντηθήκαμε στα γραφεία της Ρηγίλλης όπου η ιστορική έδρα της Νέας Δημοκρατίας, λίγο καιρό αφότου ανέλαβα εκπρόσωπος τύπου το Καλοκαίρι του 2000. Ήταν ήδη πολλά χρόνια πριν εκλεγμένος Βουλευτής και δεν είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα όσο εγώ ήμουν δημοσιογράφος. Ωστόσο από την στιγμή εκείνη και μετά συχνές ήταν οι κουβέντες μας. Συνήθως τηλεφωνικές, ήρεμες, με αρχή μέση και τέλος. Όταν γίναμε κυβέρνηση και αυτός ανέλαβε τον κρίσιμο τομέα του υφυπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λειτούργησε άψογα και κυρίως αθόρυβα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει συνήθως έναν άχαρο ρόλο, να καλύψει λάθη και παραλείψεις άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, να διορθώσει ημαρτημένα και φυσικά να προβάλλει πολιτικές. Ο έμπειρος πολιτικός δεν χρειάζεται την αλόγιστη προβολή εικόνων αλλά είναι τα έργα που τον τιμούν. Και αυτό το επέτυχε στην διάρκεια της θητείας του, χωρίς να χρειαστεί ποτέ να λογοφέρουμε ή να έλθει σε δύσκολη θέση αφού εργάστηκε με σύνεση και συνήθως αθόρυβα, εν αντιθέσει με πολλούς που θορυβούν αντί να εργάζονται.
Δεν γίναμε φίλοι, ούτε και ήπιαμε μαζί κρασί παρά μόνον σε κάποιες τυπικές συνάξεις κυβερνητικών στελεχών. Με το που τον έβλεπα όμως ένοιωθα ότι είχα απέναντί μου έναν σοβαρό άνθρωπο. Κρίμα που δεν γνωριστήκαμε περισσότερο και καλύτερα. Κρίμα που έφυγε τόσο νωρίς.
Η δική μου μικρή μαρτυρία θέλει να εξάρει τον χαρακτήρα και την σοβαρότητα της πολιτικής προσέγγισης του ανδρός. Ας είναι περήφανοι οι δικοί του ότι επέτυχε και στα δύο.

 

rousopoulos-thod-11-a

Του

Κώστα Γκέτση

Είναι πολύ καλή πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι παράγοντες των Τρικάλων, σε σχέση με την ανάπτυξη του τουρισμού στον τόπο τους... Όλοι μαζί, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμοι, Επιμελητήριο, αλλά και πολιτιστικοί φορείς, υπέγραψαν μια προγραμματική σύμβαση, η οποία προβλέπει την συνεχή συνεργασία, με αποκλειστικό την περαιτέρω (σ.σ. έχει αναπτυχθεί πολύ, σε επίπεδο τουρισμού ο Νομός Τρικάλων, το γνωρίζουμε όλοι αυτό) ανάπτυξη του τουρισμού και σε περιοχές, αλλά και θέματα που δεν έχει αναπτυχθεί.

Η πρωτοβουλία ουσιαστική και είναι σίγουρο πως θα φέρει πολλά και σημαντικά αποτελέσματα άμεσα. Αυτή η διαπίστωση είναι η αφορμή, για να αναρωτηθούμε αν είναι δύσκολο και στο νομό Άρτας, να προκύψει μια τέτοια ουσιαστική συνεργασία, με φόντο το ρηθέν: "η ισχύς εν τη ενώσει".

Πρέπει να συμφωνήσουμε με τους παράγοντες του τόπου, πως έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες μέχρι τώρα και μπορεί δειλά - δειλά, να γίνονται εμφανή τα πρώτα αποτελέσματα, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας... Όμως οι προσπάθειες γίνονται αποσπασματικά. Άλλη πρωτοβουλία η σύσκεψη που έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα, με την παρουσία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου, άλλη πρωτοβουλία αυτή που αναπτύσσει ο Δήμος Αρταίων και άλλες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν οι άλλοι Δήμοι του νομού. Και πάρα πέρα, οι πρωτοβουλίες (σ.σ. σημαντικές, καμία αντίρρηση) που αναλαμβάνει το Επιμελητήριο Άρτας, που και απ' αυτές μπορεί να έχουν έναν σημαντικό απολογισμό...

-Αν όλες οι παρεμβάσεις, γινόταν ύστερα από έναν συντονισμό, όλων των τοπικών παραγόντων, αυτών που προαναφέρουμε, αλλά και πολλών άλλων, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν πιό χειροπιαστό και χρήσιμο;

Είναι σίγουρο, αλλά δεν μπορεί την ιδέα αυτή να την έχουμε εμείς και όλοι οι απλοί πολίτες και να μην έχουν, ώστε να την θέσουν στο τραπέζι του διαλόγου, οι τοπικοί παράγοντες που πρέπει να επαναλάβουμε, πως έχουν κάνει σημαντικά βήματα. Για να αναζητήσουμε, το γιατί μέχρι σήμερα, όλοι οι προαναφερόμενοι παράγοντες, δεν έκανα την απλή κίνηση συνεργασίας, που έκαναν στα Τρίκαλα και πολλές άλλες περιοχές της πατρίδας μας, όπου ο τουρισμός είναι ήδη πολύ μπροστά...

-Όμως... Χωρούν αντιπαραθέσεις πάνω στον τομέα, που μπορεί να δώσει ελπίδα στην ανάπτυξη της περιοχής;

Ο καθένας αν ερωτηθεί, θα θεωρήσει αδιανόητο, να υπάρχουν αντιπαραθέσεις σε προσωπικό ή άλλο επίπεδο και αυτές να εμποδίζουν την συνεργασία. Ή ακόμη να υπάρχει ανταγωνισμός, για το ποιός θα φανεί ότι δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό ή ακόμη και το ποιός γνωρίζει καλύτερα το θέμα...

Οπότε αυτό το μήνυμα θα πρέπει να λάβουν όλοι οι παράγοντες του τόπου... Να αφήσουν πίσω την όποια διαφωνία ή αντιπαράθεση είχαν μέχρι τώρα και να προχωρήσουν σε ουσιαστική και χρήσιμη συνεργασία. Να προσφύγουν στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, η οποία εκτός του ότι θα προωθεί τα θέματα, θα δεσμεύει και τους ίδιους, να περνούν την όποια ιδέα έχουν, μέσα απ' την συνεργασία, γιατί έτσι θα έρθει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Για να λέμε την αλήθεια, η διάθεση ανταγωνισμού διαφαίνεται και σε απλές πρωτοβουλίες... Ας πούμε στην σύσκεψη που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, διαφάνηκε η διάθεση αντιπαράθεσης απ' την μια και απ' την άλλη η ανάγκη κάποιων, να παρουσιαστούν ως οι μοναδικοί ενδιαφερόμενοι... Τ' είχες Γιάννη, τ' είχα πάντα. Σ' όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις στην Άρτα, αυτή η διάθεση κακού ανταγωνισμού, είναι ευδιάκριτη.

Όμως κάποτε τελειώνουν τα ψέματα και θα πρέπει "να πάει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του". Και να προχωρήσουν την όλη προσπάθεια, όσοι έχουν ειλικρινή την διάθεση για συνεργασία. Ας είναι και λίγοι αρχικά... Με την συνεπή δουλειά, οι πάντες θα πεισθούν και θα προχωρήσουν σ' αυτή την συνεργασία, οπότε μπορούμε να αναμένουμε το καλύτερο...

Μόνο που αυτός ο συντονισμός και η συλλογική προσπάθεια, θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει χθες. Που σημαίνει ότι άμεσα, αφού είμαστε στην αρχή του καλοκαιριού, πρέπει να προκύψουν δράσεις, οι οποίες θα έχουν και το χειροπιαστό αποτέλεσμα. Να έρθει κόσμος στην Άρτα. Και δυστυχώς είναι πολλά που πρέπει να συζητηθούν άμεσα και με ιδιαίτερη επιμονή...

Κανένας δεν ξεχνάει πως η Άρτα το καλοκαίρι, είναι σε χειρότερο χάλι, απ' ότι είναι τον χειμώνα...

 

gketsis-grafeio-77-a

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 21:44

Να αλλάξουμε το κράτος!

Του

Χρήστου Παπάζογλου*

 

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συνοδεύτηκε ουσιαστικά από ένα νέο πακέτο μέτρων, που μπορεί να μην εφαρμοστούν άμεσα, στην ουσία όμως θα κρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τους Έλληνες πολίτες. Το νέο αυτό μνημόνιο πρόκειται ουσιαστικά για επανάληψη, στην χειρότερη μορφή, των όσων έχουν ψηφισθεί και εφαρμοστεί και στο παρελθόν από την παρούσα κυβέρνηση. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν δίνει λύσεις στις παθογένειες του ελληνικού κράτους που οδήγησαν στην κρίση, αλλά και τη συντηρούν τα τελευταία επτά χρόνια.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των παθογενειών είναι η χώρα μας να βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις όσον αφορά τον δείκτη οικονομικής ελευθερίας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο HeritageFoundationτο οποίο υπολογίζει την οικονομική ελευθερία των κρατών, η χώρα μας με δείκτη οικονομικής ελευθερίας 55 κατατάσσεται στις «μη ελεύθερες χώρες» και καταλαμβάνει την 127η θέση ανάμεσα σε 180 κράτη. Πολύ κοντά με τη χώρα μας βρίσκονται χώρες όπως η Τυνησία, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές. Ενώ πιο πάνω από εμάς είναι η Ουγκούντα και η Ζουαζηλάνδη.
Τα παραπάνω στοιχεία της έρευνας για την οικονομική ελευθερία, αποτυπώνουν τα όσα βιώνουν στην Ελλάδα όσοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά. Προκατάληψη και εμπόδια.
Αυτό που πάνω απ’ όλα χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένας οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση:

 

Με δραστική μείωση των φόρων για να αναπνεύσει η οικονομία και η επιχειρηματικότητα.
Με επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.
Με αλλαγές στο κράτος που θα μειώσουν την γραφειοκρατία και τη σπατάλη πόρων που προέρχονται από όλους εμάς τους φορολογούμενους.

 

Αντίθετα το 4ο Μνημόνιο έχει περισσότερους φόρους από ότι μπορεί να αντέξει η κοινωνία και η οικονομία. Και κυρίως, καμία διάθεση να μειωθεί το μέγεθος του κράτους και ο βαθμός παρέμβασής του στην οικονομία.
Πιστεύω ότι για να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια και βαθιά προβλήματα του δημοσίου, τη νοοτροπία της ατιμωρησίας που υπάρχει τόσα χρόνια, πρέπει να βάλουμε βαθιά το μαχαίρι και επιτέλους να αλλάξουμε πολλά από όσα ξέραμε για το μεγάλο ασθενή της κοινωνίας και της οικονομίας μας.
Οι όποιες προσπάθειες για την ουσιαστική βελτίωσή του κράτους, απαιτούν την πολιτική βούληση για αναγκαίες, τολμηρές και βαθιές αλλαγές. Και βέβαια χρειάζονται και οι πολιτικοί εκείνοι που δεν θα συμβιβαστούν με τη σημερινή κατάσταση, αλλά θα τις προωθήσουν και θα δώσουν μάχη για την επιβολή τους.
Συνεπώς, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξεκινήσουν από τη λειτουργία του κράτους με ριζική μείωση των δομών του και ουσιαστικό περιορισμό της παρέμβασής του στην οικονομία. Η μείωση του κόστους του κράτους θα επιτρέψει γενναία μείωση φορολογικών συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, άρα θα αποτελέσει κίνητρο για νέες επενδύσεις στην οικονομία, οι οποίες θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας.

*Προέδρος Επιμελητηρίου Άρτας

 

papazoglou-xristos-00-q

|

"Να διαψεύσει το ΥΠ.ΕΣ. τις διαρροές για Καλλικράτη"

-Είναι ασέβεια γιατί η ΚΕΔΕ είναι εκείνη που εδώ και μήνες συμμετέχει ουσιαστικά στο διάλογο που ξεκίνησε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου»

 

 

 

«Ασέβεια» προς την Αυτοδιοίκηση, χαρακτηρίζει η ΚΕΔΕ την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος υπρόσδεκτη στο διάλογο για την αλλαγή του Καλλικράτη. «Κι είναι ασέβεια γιατί η ΚΕΔΕ είναι εκείνη που εδώ και μήνες συμμετέχει ουσιαστικά στο διάλογο που ξεκίνησε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, καταθέτοντας μάλιστα μια σειρά από τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση, που μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει δημόσια καμία πρόταση, πλην της θέλησης της να αλλάξει το εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς και να διορίσει εκτελεστικούς γραμματείς- επιτρόπους, σε κάθε Δήμο, περιορίζοντας τις εξουσίες των αιρετών εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών».

Και επισημαίνει η ΚΕΔΕ τα εξής:

Σε Βόλο και Θεσσαλονίκη παρουσιάσαμε τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού

Τόσο στο θεματικό Συνέδριο του Βόλου που έγινε τον Οκτώβριο του 2016, όσο και στο τακτικό συνέδριο του περασμένου Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, παραδώσαμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναλυτικά τις θέσεις μας για τη Μεταρρύθμιση. Τις θέσεις αυτές έχουμε επίσης παρουσιάσει κατά καιρούς και στις επιτροπές διαλόγου που έχουν συσταθεί, με αντικείμενο την αλλαγή του Καλλικράτη.

Είναι λοιπόν προφανές ποιος επιθυμεί πραγματικά τον ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο και ποιοι προφασίζονται τον διάλογο, για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.

Ας ψάξουν αλλού πρόθυμους υποστηρικτές

Αν η Κυβέρνηση ψάχνει "πρόθυμους" υποστηρικτές των σχεδίων της για άλωση της Αυτοδιοίκησης και μετατροπή των Δήμων σε κομματικά παραμάγαζα, ας τους ψάξει αλλού, όχι στην ΚΕΔΕ. Εμείς δεσμευόμαστε από τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας, από τις οποίες δεν κάνουμε πίσω ούτε εκατοστό.

Η ΚΕΔΕ επιθυμεί το διάλογο και είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε αυτόν, αρκεί να είναι διάλογος κι όχι κοροϊδία.

Το Υπουργείο ευθύνεται για τις διαρροές. Να τις διαψεύσει άμεσα.

Αν ενοχλήθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών από το γεγονός ότι σχολιάσαμε το περιεχόμενο των όσων διέρρευσαν σήμερα στον Τύπο, αναφορικά με τις προτάσεις της Επιτροπής του Υπουργείου, ας αναζητήσει τις ευθύνες σε αυτούς που έκαναν τις διαρροές. Δεν ευθυνόμαστε εμείς για το ότι κάποιοι συνεργάτες τους προτίμησαν την "πολιτικάντικη οδό", αντί την οδό της συνεννόησης και της συνεργασίας, συζητώντας μαζί με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης τις θέσεις αυτές στις επιτροπές διαλόγου. Το κλίμα το δυναμιτίζουν οι διαρροές επί του περιεχομένου των αλλαγών και όχι η τοποθέτηση της ΚΕΔΕ στις συγκεκριμένες διαρροές.

Η αποχώρηση μας από την Επιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν αποτέλεσμα της κυβερνητικής εμμονής και τακτικής να μην αποκαλύπτει τις θέσεις και τις προτάσεις της και οι σημερινές διαρροές, δικαιώνουν την απόφαση μας.

Λέμε ΝΑΙ στο διάλογο με "ανοιχτά χαρτιά"

Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στο διάλογο, αρκεί η κυβέρνηση να αποφασίσει επιτέλους να δημοσιοποιήσει επίσημα τις θέσεις της.

Ευχόμαστε πολύ σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα να σχολιάζουμε επίσημες κυβερνητικές θέσεις και όχι διαρροές. Μέχρι να γίνει αυτό, καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να διαψεύσει άμεσα το περιεχόμενο των όσων διέρρευσαν στον Τύπο. Αν δεν το κάνει, ομολογεί έμμεσα ότι οι διαρροές προήλθαν από δικούς του "κύκλους".

Ας γνωρίζουν τέλος, ότι θεσμική επικοινωνία και συνεννόηση με διαρροές και υποκριτικούς διαλόγους, δεν μπορεί να υπάρξει.

 

kede-proedreio-00-a

|

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βλαχοπάνου Ιστορικό Παλαιοντολογικό Μουσείο Πτολεμαΐδας

 

 

Στην Πτολεμαΐδα ταξιδεύει ο Δημήτρης Βλαχοπάνος με τον «Ισαάκ Μιζάν» και την τραγική ιστορία των Ελλήνων Εβραίων.Τετάρτη 8 Μαρτίου και ώρα 7.00 το απόγευμα παρουσιάζεται στο Ιστορικό Παλαιοντολογικό Μουσείο Πτολεμαΐδας τοβιβλίο «Ισαάκ Μιζάν – αριθμός βραχίονα 182641». Την εκδήλωση οργανώνουν η ΕΛΜΕ Εορδαίας, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Εορδαίας και οι εκδόσεις «Άπειρος Χώρα».

Το βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε πριν δύο μήνες από τις εκδόσεις «Άπειρος Χώρα», ιστορεί το δραματικό οδοιπορικό του Αρτινού Εβραίου Ισαάκ Μιζάν από τη γενέτειρά του στα στρατόπεδα ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν κλπ. Η ιστορία, φυσικά, του Ισαάκ Μιζάν δεν είναι παρά η κοινή πορεία απ’ τη ζωή προς την τιμωρία και το θάνατο των εβδομήντα περίπου χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, μεταξύ των οποίων βρέθηκαν οι 352 της Άρτας, οι 1725 των Ιωαννίνων και οι 250 της Πρέβεζας.

Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Βλαχοπάνος υπηρέτησε για εννιά χρόνια ως φιλόλογος στο 1ο Γενικό Λύκειο Πτολεμαΐδας. Και διατηρεί πολλές και ζεστές σχέσεις με πάρα πολλούς μαθητές του, συναδέλφους και φίλους του στην πόλη και την περιοχή της Πτολεμαΐδας. Σχέσεις φιλίας και αγάπης διατηρεί, επίσης, και με πολλούς Ηπειρώτες της περιοχής, όπου δραστηριοποιείται από πολλά χρόνια και παρουσιάζει σημαντικό έργο ο Σύλλογος Ηπειρωτών Εορδαίας.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν η Βίκυ Χατζηκυριάκου, καθηγήτρια φιλόλογος του 3ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, και ο Δημήτρης Πορφύρης, καθηγητής Πληροφορικής του 4ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας.

Μικρή παρέμβαση θα κάνει ο Γρηγόρης Πουγαρίδης, Μαθηματικός.

Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει η Ευγενία Κατσίδου, Φιλόλογος.

mizan-vivlio-00-a

Η Ηπειρώτικη παράδοση με τη γραφή του Σπύρου Νεραϊδιώτη έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Και η Ηπειρώτικη ομογένεια, εντός και εκτός συνόρων, έχει πολλά να μάθει...

 

 

 

 

Την Τετάρτη, 15 Μαρτίου, και ώρα 7.45 ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών παρουσιάζει στο «Σπίτι του Ηπειρώτη» (Μουρούζη 14, Πάτρα) το βιβλίο «ΕΝ ΧΟΡΩ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΟΙΣ (επί των ορέων ωραιότης)», που έγραψε ο Σπύρος Νεραϊδιώτης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Αλέξανδρος Χάιδας, Φιλόλογος–Χοροδιδάσκαλος Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, η Παναγιώτα Π. Λάμπρη, Φιλόλογος – συγγραφέας, και η Αλέκα Γιολδάση, Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου "Τα Τζουμέρκα". Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Κώστας Τσίρης, Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών,  και ο Ανδρέας Σαμοθρακίτης, Πρόεδρος της Κίνησης ΠΡΟΤΑΣΗ. Θα προλογίσει και θα συντονίσει ο Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος, δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τη διάθεση του βιβλίου θα προσφερθούν στην Κίνηση "ΠΡΟΤΑΣΗ" για τη στήριξη των προγραμμάτων που υλοποιεί στην πρωτογενή πρόληψη των εξαρτήσεων.  

Την Τρίτη το πρωί, 14 Μαρτίου, ο Σπύρος Νεραϊδιώτης θα μιλήσει για το βιβλίο του στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ, καλεσμένος του δημοσιογράφου Παναγιώτη Θεοδωρακόπουλου, ενώ την Τετάρτη το πρωί, 15 Μαρτίου, θα μιλήσει για το χορό και το λαϊκό πολιτισμό στο Στρούμπειο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Πατρών, όπου και θα διδάξει χορούς της Ηπείρου στους μαθητές του Σχολείου.

Τέλος, το βράδυ της επόμενης μέρας, την Πέμπτη 16 Μαρτίου, θα διεξαχθεί σεμιναριακό μάθημα στο Σπίτι του Ηπειρώτη, όπου ο Σπύρος Νεραϊδιώτη θα διδάξει χορό στα τμήματα ενηλίκων του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών.

Η Ηπειρώτικη παράδοση με τη γραφή του Σπύρου Νεραϊδιώτη έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Και η Ηπειρώτικη ομογένεια, εντός και εκτός συνόρων, έχει πολλά να μάθει και πολλές συγκινήσεις να δοκιμάσει ακολουθώντας τα βήματα των χορών που διδάσκει δεκαετίες τώρα ο Σπύρος Νεραϊδιώτης.

 

neraidiotis-exofillo-00-a

|

Ο Γ. Βασιλειάδης στον Δήμο Ζηρού, συζήτηση τα προβλήματα υποδομών με τους παράγοντες του Δήμου...

 

 

 

 

Την κατασκευή σημαντικών αθλητικών έργων υποδομής στον Δήμο Ζηρού, έθεσε στο επίκεντρο της συζήτησης με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γ. Βασιλειάδη, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος, κατά τη σημερινή επίσκεψη του υφυπουργού στο Δημαρχείο του Δήμου στη Φιλιππιάδα, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στο Νομό Πρέβεζας.

Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Δημάρχου Ζηρού και ήταν σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν πρόσφατα οι δύο άνδρες στο γραφείο του Υφυπουργού στην Γ.Γ.Α, όπου υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για το έργο αποκατάσταση – ανακαίνιση του γηπέδου τένις στη Φιλιππιάδα. Ο κ. Καλαντζής έδωσε στον υφυπουργό προκαταρκτική μελέτη που εκπόνησαν οι υπηρεσίες του Δήμου για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο Θεσπρωτικό, υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα του έργου, αλλά και κάποιες ακόμη ώριμες μελέτες για την αναβάθμιση υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου.

Ο υφυπουργός από την πλευρά του εξήρε την άψογη συνεργασία που έχει αναπτύξει με τον Δήμο Ζηρού και δεσμεύτηκε ότι, μέσα στα περιθώρια που δίνει ο προϋπολογισμός της Γ.Γ.Α, θα επιδιώξει να ικανοποιήσει τα αιτήματα ή μέρος αυτών. Σε σχετική δήλωση ο κ. Βασιλειάδης σημείωσε: “Η πρόσφατη υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για το έργο ανακαίνισης του γηπέδου τένις στη Φιλιππιάδα, ήταν η αρχή για την προώθηση της κατασκευής και αναβάθμισης κι άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων στον Δήμο Ζηρού, αλλά και σε όλη την Ήπειρο, που υστερεί σε αθλητικές υποδομές. Η επίσκεψή μου σήμερα στο Δημαρχείο του Δήμου Ζηρού επιβεβαιώνει την καλή συνεργασία που έχουμε με την δημοτική αρχή. Ο Δήμαρχος μου παρέδωσε κάποιες προτάσεις μεταξύ αυτών και την κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου. Αν και το νέο μοντέλο ενίσχυσης του αθλητισμού που ακολουθούμε είναι η αναβάθμιση υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων με στόχο την ασφαλή άθληση, θα εξετάσουμε το αίτημα και θα επιδιώξουμε την ικανοποίησή του”.

Ο Δήμαρχος Ζηρού από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη αλλά και τη διάθεση του υφυπουργού να συμβάλει στην ικανοποίηση των αιτημάτων του Δήμου. Υπογράμμισε την ανάγκη κατασκευής κλειστού γυμναστηρίου στο Θεσπρωτικό, αλλά και την ανακαίνιση και αναβάθμιση υπαρχουσών εγκαταστάσεων”.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας κ. Μπάρκας, τον οποίο τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο κ. Βασιλειάδης ευχαρίστησαν για την παρουσία και τη συνεργασία. Μετά το τέλος της συνάντησης στο Δημαρχείο, ο υφυπουργός Αθλητισμού συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Ζηρού κ. Καλαντζή, τον Βουλευτή κ. Μπάρκα και μέλη της συνοδείας του, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του γηπέδου τένις στη Φιλιππιάδα.

 

vasiliadis-filippiada-99-a

|

Ψηφίστηκε η τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Άρτας Βασίλης Τσίρκας...

 

 

 

 

 

 

 

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε τροπολογία με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία αίρονται τα εμπόδια συνταξιοδότησης για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΓΑ. Η σημαντική αυτή τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Υποχρεωτικός έλεγχος των ετήσιων και των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, δημόσια εποπτεία επί του ελεγκτικού έργου και λοιπές διατάξεις» και ψηφίστηκε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, ο ΟΓΑ διενεργεί αναδρομικό έλεγχο του χρόνου ασφάλισης. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν πληρούσε εξ αρχής τις προϋποθέσεις ασφάλισης ή έπαψε κάποια στιγμή να τις πληροί, χωρίς να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή της, ο ΟΓΑ προβαίνει σε αναδρομική διαγραφή ή διακοπή της ασφάλισης και σε επιστροφή των καταβληθεισών εισφορών, ατόκως. Πρόκειται για περιπτώσεις που κάποιος ασφαλισμένος έπαψε για κάποιο διάστημα να ασκεί το αγροτικό επάγγελμα ή δεν εμφάνιζε αγροτικό εισόδημα κ.α.

Με την ψήφιση της τροπολογίας οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που μέχρι 31-12-2016 έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης θεωρείται ότι καλώς ασφαλίστηκαν για όσο χρόνο ασφάλισης έχουν καταβάλει ή θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 30-6-2017. Να σημειωθεί ότι η ως άνω ρύθμιση ισχύει με την προϋπόθεση ότι κατά τον ίδιο χρόνο δεν έχουν ασφαλιστεί ή δεν υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης ή έχουν ασφαλιστεί αλλά δεν δικαιούνται σύνταξη από την ασφάλισή τους αυτή ή δεν συνταξιοδοτούνται από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Ο χρόνος αυτός θα υπολογιστεί με τη διαδοχική ασφάλιση.

Με την εν λόγω πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επέρχεται η νομιμοποίηση του διανυθέντος χρόνου ασφάλισης και πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 31-12-2016 στους Κλάδους Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ. Με τον τρόπο αυτό λύνεται το πρόβλημα χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΓΑ, που κινδύνευαν να μην τους χορηγηθεί η σύνταξη που τους αναλογεί παρά το γεγονός ότι είχαν καταβάλει επί σειρά ετών εισφορές.

 

tsirkas-grafeio-nea-00-a

|

«Δεν καθόταν ήσυχα και τον έβαλα στη θέση του» είπε στον πατέρα ο εκπαιδευτικός

 

 

 

 

 

Μια νέα καταγγελία που έγινε στην εισαγγελία Ιωαννίνων από γονέα, συγκλονίζει τη μαθητική αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Σύμφωνα με την καταγγελία στην δικαιοσύνη αλλά και την μήνυση που κατατέθηκε στο αστυνομικό τμήμα κατά δασκάλου, χθες κατά τη διάρκεια μαθήματος στο ολοήμερο σχολείο και επειδή τρία παιδιά μιλούσαν μεταξύ τους, ο δάσκαλος φέρεται προέβη σε πράξεις που δεν συνάδουν με την σύγχρονη εκπαιδευτική πρακτική.

Πλησίασε έναν από τους τρείς μαθητές, έπιασε τον έναν από το γιακά και άρχισε να τον σέρνει προς την έδρα, όπου σύμφωνα με τις μαρτυρίες αλλά και την καταγγελία των γονέων, τον πέταξε σε μια καρέκλα και άρχισε να τον στολίζει με ένα σωρό κοσμητικά επίθετα.

Και όλα αυτά έγιναν ενώπιον 60 άλλων παιδιών που βρίσκονταν στην αίθουσα του ολοήμερου.

Φεύγοντας το παιδί από το σχολείο και κατά τη διαδρομή προς το σπίτι του ενημέρωσε τον πατέρα του για το συμβάν με αποτέλεσμα ο πατέρας να γυρίσει πίσω στο σχολείο και να ζητήσει εξηγήσεις από τον δάσκαλο.

«Δεν καθόταν ήσυχα και τον έβαλα στη θέση του» είπε στον πατέρα σύμφωνα με την καταγγελία του, στο epirustvnews, ο δάσκαλος.

Έτσι οι γονείς του παιδιού που φοιτά στην τελευταία τάξη του δημοτικού πήγαν στον εισαγγελέα Ιωαννίνων όπου κατήγγειλαν το περιστατικό και στην συνέχεια στην αστυνομία όπου κατέθεσαν μήνυση κατά του δασκάλου για λόγω και έργω εξύβριση.

Το μεσημέρι ο εισαγγελέας κάλεσε τον εκπαιδευτικό για εξηγήσεις και συστάσεις, ενώ τον λόγο έχουν πλέον τα δικαστήρια.

«Δεν μπορώ να δεχθώ από κανέναν να εξευτελίζει ενώπιον των συμμαθητών του το παιδί μου το οποίο αρνείται πλέον να πάει στο σχολείο γιατί φοβάται τον δάσκαλο και ντρέπεται τους συμμαθητές του» είπε ο πατέρας , ο οποίος έκανε και έγγραφη καταγγελία για το περιστατικό στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

kataggelia-66-q

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 09:24

Δύο μέτρα χιόνι στο Σταυρό Θεοδωριάνων

|

Έρχονται νέες χιονοπτώσεις, που όπως φαίνεται θα δυσκολέψουν την καθημερινότητα των έντεκα μόνιμων κατοίκων, εκ των οποίων πέντε είναι ηλικιωμένοι!

 

 

 

 

 

 

 

 

Γράφει η

ΙΟΥΛΙΕΤΑ ΛΑΚΚΑ

 

Οι έντονες χιονοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας είχαν σαν αποτέλεσμα το χιόνι στο «Σταυρό» Θεοδωριάνων να φτάσει περίπου στα δύο μέτρα, ενώ στην πλατεία του χωριού έφτασε περίπου το ένα μέτρο.

Οι έντεκα μόνιμοι κάτοικοι έχουν πρόσβαση μόνο από τον κάτω δρόμο προς Αγία Τριάδα, που συνδέεται με το δρόμο Άρτας- Τρικάλων, αλλά και αυτός για να ανεβεί κάποιος στο χωριό είναι ανηφορικός και έχει τις δυσκολίες του.

Την Παρασκευή 20 Γενάρη και το Σάββατο 21 Γενάρη μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων προσπάθησαν ν’ ανοίξουν το δρόμο από Αθαμάνιο προς Θεοδώριανα. Έδωσαν «μάχη» στο Σταυρό με τα χιόνια .

Από τη Δευτέρα 23 Γενάρη σύμφωνα με το δελτίο καιρού έρχονται νέες χιονοπτώσεις, που όπως φαίνεται θα δυσκολέψουν την καθημερινότητα των έντεκα μόνιμων κατοίκων, εκ των οποίων πέντε είναι ηλικιωμένοι. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με την μόνιμο κάτοικο κ. Χ. Σκουτέλα που διατηρεί καφενείο –ταβέρνα στο κέντρο του χωριού μας είπε ότι η πρόσβαση είναι δύσκολη από τον δρόμο Αθαμάνιο - Θεοδώριανα στη θέση «Σταυρός» αλλά και από το σπίτι της προς τη πλατεία, ελπίζοντας στη βελτίωση του καιρού και την άνοδο της θερμοκρασίας, αφού όλα είναι παγωμένα. Ο δρόμος προς Αγία –Τριάδα έχει ανοίξει ώστε να υπάρχει πρόσβαση ,αφού το υψόμετρο είναι χαμηλό. Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο λεγόμενος κάτω δρόμος είναι για άλλη μια φορά η λύση για επικοινωνία τους δύσκολους μήνες του χειμώνα με τις συχνές χιονοπτώσεις και την ομίχλη, αλλά και το καλοκαίρι για τους επισκέπτες που έρχονται από Θεσσαλία και Μακεδονία.   

 

   stavros-33-i

Σελίδα 1 από 39

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

11212185
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
3406
31908
157754

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 57 επισκέπτες και κανένα μέλος