A+ R A-
10 Δεκεμβρίου 2018
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
ΑΡΤΑ

Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017 22:04

Πότε θα γίνουν εκλογές

Γράφτηκε από τον

Του

Απόστολου Διαμαντή

 

Ακριβή πρόβλεψη για τον χρόνο των εκλογών δεν μπορεί να γίνει, διότι κανείς θνητός δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.  Εάν μπορούσε να το προβλέψει θα είχε μετακομίσει στους Δελφούς και θα έβγαζε χρησμούς. Επομένως, όταν μιλάμε για τις εκλογές δεν κάνουμε πρόβλεψη, αλλά διατυπώνουμε  απλώς λογικούς συλλογισμούς. Ωστόσο τις εκλογές τις αποφασίζει ο Τσίπρας και ό,τι συλλογισμούς και να κάνουμε εμείς, τα συμπεράσματά τους εξαρτώνται από αυτόν τον υποκειμενικό παράγοντα. Μπορεί να μοιάζει λογικότερη η προσφυγή στις κάλπες, πλήν όμως κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τον πρωθυπουργό να κάνει αυτό που νομίζει.
Η κοινή λογική λέει πως ο πρωθυπουργός δεν είχε συμφέρον να αποδεχθεί άνευ όρων όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, διότι αυτό θα τον οδηγούσε σε βαριά εκλογική ήττα.  Και πως θα έκανε πρόωρες εκλογές, ώστε να σταματήσει τη φθορά του κόμματός του και να διατηρήσει επίσης το πολιτικό του κεφάλαιο. Ομως ο Τσίπρας τους απεδέχθη όλους τους όρους, πάτησε τις κόκκινες γραμμές που είχε ο ίδιος θέσει,  υπέγραψε τις τεράστιες αυξήσεις των φόρων και την μείωση των συντάξεων και οδήγησε σε απόγνωση τη μεσαία τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Δέχθηκε δηλαδή την βέβαιη συρρίκνωση των ποσοστών του προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία. Για ποιο λόγο επέλεξε αυτή την οδό και όχι τις εκλογές; Διότι νομίζει πως μεταλλασσόμενος σε σοσιαλδημοκράτη, σε καλό συνεργάτη των Βρυξελλών, θα κυριαρχήσει στον χώρο της κεντροαριστεράς και εν τέλει, ακόμη και αν χάσει τις εκλογές, θα έχει όλες τις προϋποθέσεις να επανέλθει σύντομα, ειδικά εάν στο μεταξύ έχει βγάλει τη χώρα και από την εποχή των μνημονίων.
Πρόκειται για έναν μάλλον αφελή συλλογισμό. Πρώτον, διότι το κόστος αυτής της  άνευ όρων παράδοσης στους δανειστές είναι τεράστιο και δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμο. Ειδικώς το ζήτημα της βαριάς φορολογίας έχει ήδη προδικάσει το αποτέλεσμα των εκλογών, ακόμη και έρθει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας, διότι ενώ οι πολιτικές επιπτώσεις της βαριάς φορολογίας είναι άμεσες, οι επιπτώσεις της ανάπτυξης απαιτούν ένα μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα για να προκαλέσουν αλλαγή της πολιτικής συμπεριφοράς. Οταν στο παρόν σε έχουν γονατίσει οι υποχρεώσεις δεν πρόκειται καθόλου να ενθουσιαστείς με το ωραίο μέλλον που ανοίγεται στη χώρα από την ανάπτυξη, Θα ψηφίσεις αυτόν που θα σου μείωσε ιτους φόρους. Δεύτερον, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, για τον απλούστατο λόγο ότι ήδη την έχει βάλει για άλλα 5 χρόνια τουλάχιστον, ενώ έρχεται φυσικά και νέο μνημόνιο, ειδικώς εάν αποφασιστεί ρύθμιση του δημοσίου χρέους.
Αρα, τέτοιο ζήτημα δεν πρόκειται να τεθεί και ούτε οι πολίτες πρόκειται να αντιληφθούν κάτι παρόμοιο και εάν η κυβέρνηση το ισχυριστεί κανείς δεν θα την πιστέψει. Τρίτον, ακολουθώντας  ο κ. Τσίπρας τυφλά τις απαιτήσεις των δανειστών έχει καταγραφεί στην κοινή γνώμη ως υποχωρητικός, αδύναμος και ανακόλουθος  ως προς τις εξαγγελίες του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί στο εξής να γίνει πειστικός. Ανοιξε έτσι και τον δρόμο για την ανασύνταξη της παραδοσιακής κεντροαριστεράς, η οποία απλώς αρκείται στο να υπενθυμίζει τις πολιτικές ανακολουθίες της κυβέρνησης και σταδιακά να επαναπατρίζει ψηφοφόρους.
Οταν ο Συριζα βρεθεί στην αντιπολίτευση, ανεξαρτήτως ποσοστού, θα αρχίσει να φυλλορροεί με γρήγορους ρυθμούς, καθώς θα υφίσταται τις συνέπειες της εκλογικής ήττας. Επομένως, ο κ. Τσίπρας κακώς επέλεξε το δρόμο της εξάντλησης της τετραετίας, διότι δεν έχει ασφαλή δρόμο μπροστά του και το μόνο που βλέπει είναι την παγίωση της διαφοράς του με τη ΝΔ, μια διαφορά που το μέγεθός της έχει προδικάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Μπορεί λοιπόν να μην μπορούμε να προβλέψουμε τον χρόνο των εκλογών, μπορούμε όμως από τώρα να μιλήσουμε για κάτι που έχει ήδη συντελεστεί, για ένα γεγονός δηλαδή: ο Συριζα έχει χάσει σημαντικές δυνάμεις και η ΝΔ είναι σχετικά πλειοψηφική.
Δηλαδή, ένα είναι σίγουρο. Πως θα χάσει τις εκλογές. Και αυτό δεν είναι καν πρόβλεψη. Είναι, όπως λέμε στο σκάκι, μια κίνηση των πραγμάτων φορσέ.

Πηγή: tvxs.gr

Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011 15:03

Η πόλη της Άρτας

Γράφτηκε από τον

Η Άρτα πρωτεύουσα του Νομού της Άρτας, είναι κτισμένη στην ίδια θέση που κατά την αρχαιότητα υπήρχε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδας, η Αμβρακία. Δεν γνωρίζουμε ποιοι ήταν οι πρώτοι που έχτισαν την Αμβρακία. Σύμφωνα με αρχαίους συγγραφείς η περιοχή της Αμβρακίας αποκαλούνταν Δρυοπίδα. Το τοπωνύμιο της Αμβρακίας κατά την μυθολογία αποδίδεται σημαντικούς ανθρώπους της εποχής. Υπάρχει όμως και η παραδοχή ότι το τοπωνύμιο οφείλεται στην εδαφομορφολογία της θέσης της Αμβρακίας, δηλαδή της θέσης που περιβάλλεται από βραχώδεις ακτές. Η Αμβρακία γνώρισε μεγάλη άνθιση κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πύρρου, ο οποίος την έκανε και πρωτεύουσα του κράτους. Στη μετέπειτα πορεία της καταλήφθηκε  από πολλούς κατακτητές.

Όπως αναφέραμε, η σημερινή Άρτα είναι κτισμένη πάνω στην αρχαία Αμβρακία στην αριστερή όχθη του ποταμού Αράχθου και φτάνει μέχρι τους πρόποδες της Περάνθης. Διακρίνεται κυρίως για τα περίφημα μνημεία από τα οποία αποτελείται. Μια σημαντική πηγή ζωής για την πόλη αποτελεί ο Αμβρακικός κόλπος. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υγροβιότοπους στην Ελλάδα και έχει έκταση περίπου 130.000 στρέμματα. Στον υγροβιότοπο αυτό υπάρχει μεγάλη ποικιλία χλωρίδας, αλλά επίσης φιλοξενεί πολλά είδη πουλιών και αμφιβίων.

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011 15:14

Τα αξιοθέατα της πόλης

Γράφτηκε από τον

Η πόλη της Άρτας φημίζεται για τα μνημεία της και την ιστορία τους. Κάποια από τα πιο σημαντικά μνημεία παρουσιάζονται παρακάτω.

Το Γεφύρι

Το πέτρινο γεφύρι της Άρτας, είναι το πιο ξακουστό στην Ελλάδα και αυτό βέβαια το χρωστάει στο θρύλο για τη "θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα", που η λαϊκή μούσα τον έκανε τραγούδι. Η αρχική κατασκευή του γεφυριού τοποθετείται στα χρόνια της κλασικής Αμβρακίας επί βασιλέως Πύρρου Α. Το σημερινό μήκος του πέτρινου γεφυριού της Άρτας φτάνει στα 145 m, και το πλάτος του είναι 3,75 m. Οι τέσσερις ημικυκλικές καμάρες δεν έχουν καμία συμμετρία μεταξύ τους. Τα βάθρα του είναι κτισμένα με μεγάλους κανονικούς λίθους κατά το ισοδομικό σύστημα, με επίστεψη, έτσι που θυμίζουν τοιχοποιία ελληνιστικών μεγάρων. Στο γεφύρι βρίσκεται και το Λαογραφικό μουσείο με ευρήματα από την ζωή των πρώτων κατοίκων.

Το Ρολόι της πόλης

Κτίσμα του 17ου αιώνα μ.Χ., έργο των κατακτητών Τούρκων, για εξυπηρέτηση της τότε ελληνοτουρκοεβραϊκής κοινωνίας της πόλης Άρτας. Είναι κτισμένο στους πρόποδες του λόφου του κομψού κάστρου της Άρτας, μπροστά από το νοτιοδυτικό πύργο και φαίνεται ότι αποτελεί φυσική προέκταση του κάστρου. Το ρολόι καθίσταται ορατό από όλα τα μέρη της πόλης, βρίσκεται σε υψηλή τοποθεσία και ακούγεται από όλες τις συνοικίες και γειτονιές της πόλης. Η ακουστικότητά του είναι μοναδική σε ολόκληρη την πόλη.

Παρηγορήτισσα

Είναι ένας μεγαλοπρεπείς ναός, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Κτίστηκε μεταξύ του 1283 και 1296 από τον δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρο Α’ Κομνηνάγγελο Δούκα. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον  ο τρόπος με τον οποίο έχει κτιστεί ο ναός καθώς υπάρχει και  ο μύθος του Πρωτομάστορα και του βοηθού του που τον συνοδεύουν.

Αγία Θεοδώρα

Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας κτίστηκε στο πρώτο μισό του 13ου αιώνα από την θεοδώρα, που ήταν σύζυγος του Δεσπότη της Ηπείρου, Μιχαήλ Β’ Κομνηνάγγελου Δούκα. Αρχικά ήταν γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Όμως μετά το θάνατο του συζύγου της η Θεοδώρα μόνασε σ’ αυτό, όπου και πέθανε. Γι ΄ αυτό οι κάτοικοι μετά το θάνατό της την αναγνώρισαν ως πολιούχο, λόγω του έργου της, και μετονόμασαν το ναό.

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14098004
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
3159
3159
47058

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 75 επισκέπτες και κανένα μέλος