A+ R A-
23 Ιουλίου 2017
Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011 15:03

Η πόλη της Άρτας

Γράφτηκε από τον

Η Άρτα πρωτεύουσα του Νομού της Άρτας, είναι κτισμένη στην ίδια θέση που κατά την αρχαιότητα υπήρχε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδας, η Αμβρακία. Δεν γνωρίζουμε ποιοι ήταν οι πρώτοι που έχτισαν την Αμβρακία. Σύμφωνα με αρχαίους συγγραφείς η περιοχή της Αμβρακίας αποκαλούνταν Δρυοπίδα. Το τοπωνύμιο της Αμβρακίας κατά την μυθολογία αποδίδεται σημαντικούς ανθρώπους της εποχής. Υπάρχει όμως και η παραδοχή ότι το τοπωνύμιο οφείλεται στην εδαφομορφολογία της θέσης της Αμβρακίας, δηλαδή της θέσης που περιβάλλεται από βραχώδεις ακτές. Η Αμβρακία γνώρισε μεγάλη άνθιση κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πύρρου, ο οποίος την έκανε και πρωτεύουσα του κράτους. Στη μετέπειτα πορεία της καταλήφθηκε  από πολλούς κατακτητές.

Όπως αναφέραμε, η σημερινή Άρτα είναι κτισμένη πάνω στην αρχαία Αμβρακία στην αριστερή όχθη του ποταμού Αράχθου και φτάνει μέχρι τους πρόποδες της Περάνθης. Διακρίνεται κυρίως για τα περίφημα μνημεία από τα οποία αποτελείται. Μια σημαντική πηγή ζωής για την πόλη αποτελεί ο Αμβρακικός κόλπος. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υγροβιότοπους στην Ελλάδα και έχει έκταση περίπου 130.000 στρέμματα. Στον υγροβιότοπο αυτό υπάρχει μεγάλη ποικιλία χλωρίδας, αλλά επίσης φιλοξενεί πολλά είδη πουλιών και αμφιβίων.

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011 15:14

Τα αξιοθέατα της πόλης

Γράφτηκε από τον

Η πόλη της Άρτας φημίζεται για τα μνημεία της και την ιστορία τους. Κάποια από τα πιο σημαντικά μνημεία παρουσιάζονται παρακάτω.

Το Γεφύρι

Το πέτρινο γεφύρι της Άρτας, είναι το πιο ξακουστό στην Ελλάδα και αυτό βέβαια το χρωστάει στο θρύλο για τη "θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα", που η λαϊκή μούσα τον έκανε τραγούδι. Η αρχική κατασκευή του γεφυριού τοποθετείται στα χρόνια της κλασικής Αμβρακίας επί βασιλέως Πύρρου Α. Το σημερινό μήκος του πέτρινου γεφυριού της Άρτας φτάνει στα 145 m, και το πλάτος του είναι 3,75 m. Οι τέσσερις ημικυκλικές καμάρες δεν έχουν καμία συμμετρία μεταξύ τους. Τα βάθρα του είναι κτισμένα με μεγάλους κανονικούς λίθους κατά το ισοδομικό σύστημα, με επίστεψη, έτσι που θυμίζουν τοιχοποιία ελληνιστικών μεγάρων. Στο γεφύρι βρίσκεται και το Λαογραφικό μουσείο με ευρήματα από την ζωή των πρώτων κατοίκων.

Το Ρολόι της πόλης

Κτίσμα του 17ου αιώνα μ.Χ., έργο των κατακτητών Τούρκων, για εξυπηρέτηση της τότε ελληνοτουρκοεβραϊκής κοινωνίας της πόλης Άρτας. Είναι κτισμένο στους πρόποδες του λόφου του κομψού κάστρου της Άρτας, μπροστά από το νοτιοδυτικό πύργο και φαίνεται ότι αποτελεί φυσική προέκταση του κάστρου. Το ρολόι καθίσταται ορατό από όλα τα μέρη της πόλης, βρίσκεται σε υψηλή τοποθεσία και ακούγεται από όλες τις συνοικίες και γειτονιές της πόλης. Η ακουστικότητά του είναι μοναδική σε ολόκληρη την πόλη.

Παρηγορήτισσα

Είναι ένας μεγαλοπρεπείς ναός, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Κτίστηκε μεταξύ του 1283 και 1296 από τον δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρο Α’ Κομνηνάγγελο Δούκα. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον  ο τρόπος με τον οποίο έχει κτιστεί ο ναός καθώς υπάρχει και  ο μύθος του Πρωτομάστορα και του βοηθού του που τον συνοδεύουν.

Αγία Θεοδώρα

Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας κτίστηκε στο πρώτο μισό του 13ου αιώνα από την θεοδώρα, που ήταν σύζυγος του Δεσπότη της Ηπείρου, Μιχαήλ Β’ Κομνηνάγγελου Δούκα. Αρχικά ήταν γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Όμως μετά το θάνατο του συζύγου της η Θεοδώρα μόνασε σ’ αυτό, όπου και πέθανε. Γι ΄ αυτό οι κάτοικοι μετά το θάνατό της την αναγνώρισαν ως πολιούχο, λόγω του έργου της, και μετονόμασαν το ναό.

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

11617333
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2169
41727
138393

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 61 επισκέπτες και κανένα μέλος