A+ R A-
16 Ιανουαρίου 2019
Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 10:02

HΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ «ΜΠΑΛΩΣΕΙ» ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του

ΧΑΡΗ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ*

 

Ήρθε στην Άρτα ο Υπουργός Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, για να «μπαλώσει» τις παραλείψεις του νομοσχεδίου. Και μας ενημέρωσε ότι «για λόγους τεχνικούς δεν γράφτηκε ότι η έδρα του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου θα είναι η Άρτα, αλλά εννοείται...» Αυτή ήταν η απάντηση για μια βασική πληροφορία που δεν περιλαμβάνεται και δεν αναγράφεται στο νομοσχέδιο προς ψήφιση, ότι «ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ». Εδώ και μήνες ολόκληρους βροντοφωνάζουμε ότι στο νομοσχέδιο δεν αναγράφεται ξεκάθαρα η έδρα του πάρκου, εδώ και μήνες ζούμε με υποσχέσεις κυβερνητικών παραγόντων και με καμία απτή απόδειξη των λεγομένων τους, εδώ και μήνες τα Ιωάννινα διακηρύσσουν ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι αυτή που θα αποφασίσει την έδρα και την τοποθεσία του πάρκου και ότι και για αυτούς θεωρείται αυτονόητο προς το δικό τους συμφέρον, να το στήσουν στη μεγάλη πόλη στα πλαίσια του Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Και μόλις χθες, καταφτάνει ο Υπουργός από την Αθήνα για να μας πει ότι «η έδρα παραλείπεται αλλά εννοείται»! Μεταφέρω ακριβώς τα λόγια του, κατά τη διευρυμένη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Ηπείρου, στην οποία παραβρέθηκε χθες «Όσον αφορά το Πάρκο, για πρώτη φορά ρυθμίζεται νομικά το καθεστώς που είχε και είναι προφανές ότι θα είναι στην Άρτα. Καταλαβαίνω ότι για λόγους τεχνικούς δεν γράφτηκε στο νόμο με τέτοια σαφήνεια, παρόλο που γράφεται ότι θα είναι όπου είναι και η γεωπονική σχολή. Πάντως... θα γραφτεί ότι θα είναι στην Άρτα». Τουλάχιστον, κ. Υπουργέ, μετά από τις πιέσεις όλων μας, ας γραφτεί...διότι για ένα νέο εγχείρημα που, όπως λέτε, είναι η πρώτη φορά που ρυθμίζεται νομικά το καθεστώς του, δεν νομίζετε ως Υπουργός ότι τίποτα δεν θα έπρεπε να εννοείται αλλά να είναι γραμμένο και κατοχυρωμένο για μας, ως πόλη και ως τοπική κοινωνία; Μάλιστα, στην προσπάθειά του να «μπαλώσει» το θέμα, τόνισε τα εξής «Το θέμα μας είναι ποιος θα είναι ο χάρτης στην ανώτατη παιδεία την επόμενη δεκαετία, δεν είναι ούτε η πανεπιστημιοποίηση ούτε η ενοποίηση ούτε τίποτε άλλο. Αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε στην Άρτα και σε άλλες πόλεις, θα είναι ένα εγχείρημα που θα έχει βάθος δεκαετίας, όποιος κι αν είναι κυβέρνηση σε μια δεκαετία, δεν είναι αυτό το θέμα μας...» Ναι αλλά κύριε Υπουργέ, αυτό είναι θέμα δικό μας, διότι αυτό που η δική σας κυβέρνηση έχει «ξεχάσει» να γράψει στο νομοσχέδιο προς ψήφιση, δηλαδή την έδρα του Αγροτοδιατροφικού Πάρκου, αυτό που εσείς λέτε ότι «εννοείται», θα αποτελεί μελανό σημείο για την πόλη μας από την επόμενη ή μεθεπόμενη κυβέρνηση, μιας που για τους ίδιους «δεν θα εννοείται!». Και μια ωραία μέρα λοιπόν, σε βάθος δεκαετίας όπως ο ίδιος λέτε, θα ξυπνήσει ο λαός της Άρτας με μια νέα ανακοίνωση από πλευράς μιας άλλης κυβέρνησης, ότι δηλαδή το Πάρκο ίσως δεν αποδίδει τα μέγιστα στην Άρτα οπότε ας το μεταφέρουμε προς το συμφέρον των φοιτητών σε μια άλλη μεγαλύτερη πόλη.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Αρταίων, ο οποίος παρέδωσε μια ακόμη εισήγηση στον Υπουργό – μια εισήγηση που δόθηκε ένα βήμα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου- ζητώντας η έδρα του Πάρκου να είναι η Άρτα. Η κίνηση αυτή φανερώνει τις αμφιβολίες και του ιδίου, μετά τις πρόσφατες δημοσιεύσεις στον αρτινό τύπο, ότι τελικά ίσως προτιμηθεί ως έδρα του Πάρκου η πόλη των Ιωαννίνων. Ανέφερε λοιπόν στον Υπουργό, μεταξύ άλλων, τα εξής «Όλο το προηγούμενο διάστημα γνωρίζαμε ότι η έδρα του Πάρκου θα είναι η Άρτα, ωστόσο αυτό δεν διευκρινίζεται στο υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο. Ζητάμε, τόσο από τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου, όσο και από την Υπουργό κ. Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και τον κ. Τσίρκα κυβερνητικό βουλευτή Άρτας, να πάρουν επίσημα θέση στο γιατί δεν διευκρινίζεται ότι η έδρα του Πάρκου θα είναι η Άρτα. Έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα;» Θα μου επιτρέψετε να κάνω τη δική μου παρατήρηση ότι η ελπίδα και η πίστη στις υποσχέσεις κυβερνητικών παραγόντων δεν αποτελεί ΓΝΩΣΗ αλλά ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ, η γνώση βασίζεται σε απτά στοιχεία και αποδείξεις και όπως ο ίδιος επεσήμανε κατά την εισήγησή του «η έδρα του Πάρκου δεν διευκρινίζεται στο υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο»! Πώς λοιπόν, αποτελεί για τον ίδιο γνώση ένα στοιχείο που για όλους εμάς τους υπόλοιπους Αρτινούς παραλείπεται από το νομοσχέδιο και για το οποίο βροντοφωνάζουμε εδώ και μήνες ολόκληρους ότι πρέπει να γίνουν σωστοί και έξυπνοι χειρισμοί, ώστε να μην ζημιωθεί η τοπική κοινωνία στο τέλος της υπόθεσης; Πριν από δυόμισι μήνες, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, επεσήμανα την παράλειψη αυτή και εν συνεχεία, με συνεντεύξεις μου στον αρτινό τύπο, έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου. Και για να μην παρεξηγηθούν οι προθέσεις μου, όχι δεν στοχεύω να λάβω τα εύσημα για αυτό, αφού όπως είναι γνωστό δεν αποτελούσε κρυφή πληροφορία το ότι δεν αναγράφεται η έδρα του Πάρκου στο νομοσχέδιο προς ψήφιση...
Όποιος φορέας ενδιαφερόταν, μάθαινε. Όποιος φορέας ήθελε να είναι προνοητικός και όχι εφησυχασμένος, μάθαινε. Θα ήταν συνετό από την πλευρά των αρμόδιων φορέων, που τελικά τώρα δηλώνουν ότι γνώριζαν κάτι (το οποίο, όπως αποδείχτηκε πια, είχαν αμφιβολίες ότι «γνώριζαν»), να αναλάβουν την ευθύνη των ελλείψεων στο σχεδιασμό των πράξεών τους και αντί να ρίξουν τις ευθύνες σε άλλους, μακριά από τον εαυτό τους, ας δράσουν τώρα, έστω και την τελευταία στιγμή προς το αληθινό συμφέρον της Άρτας και της τοπικής κοινωνίας!
Έστω και την τελευταία στιγμή, ας κάνουν σωστές κινήσεις που να μας κατοχυρώνουν ως Άρτα, διότι τίποτα δεν «εννοείται» στην πολιτική και τα λάθη του παρελθόντος (ΚΑΣ- ΞΕΝΙΑ, ΚΕΝ Άρτας), θα πρέπει να γίνονται μαθήματα για το μέλλον!

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14272275
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
1907
12756
79784

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 84 επισκέπτες και κανένα μέλος