A+ R A-
10 Δεκεμβρίου 2018
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 09:02

ΡΩΜΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

|

Η λειτουργία Κέντρου Θεάτρου Σκιών στη Ρωμιά (δημοτικό σχολείο ή κοινοτικό κατάστημα) είναι απολύτως βέβαιο ότι θα έχει τεράστια επιτυχία και μπορεί να συνδυαστεί με ανάλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις και forum ,  γιατί η ιστορία του Καραγκιόζη είναι πολύ παλιά και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

 

 

 

 

Του

ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΑΧΟΥΡΑ*

 

Δυσάρεστες εξελίξεις για τον Καραγκιόζη είχε η κόντρα μεταξύ του Δήμου Ζηρού και του Καραγκιοζοπαίχτη Γιώργου Ηπειρώτη ο οποίος είναι πλέον άστεγος γιατί ο Δήμος Ζηρού του έκανε έξωση από το πρώην Δημοτικό Σχολείο Ρωμιάς όπου είχε τα τελευταία χρόνια το εργαστήριό του, με σκοπό να εγκατασταθεί και δραστηριοποιηθεί εκεί ο σύλλογος Ετεροδημοτών  Ρωμιάς. Ασφαλώς και έχουν κάθε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση οι κάτοικοι ενός χωριού να αξιοποιήσουν τη δημοτική περιουσία τους, όπως αυτοί νομίζουν καλύτερα. Ούτε θα μπούμε στη λογική κάποιων που λένε ότι τώρα …θυμήθηκαν. Κάποτε έστω με κάποια αφορμή έπρεπε να γίνει η αρχή και στη Ρωμιά άργησαν. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι η Ρωμιά ουσιαστικά θεωρείται οικισμός της Φιλιππιάδας, η οποία και την υπερκαλύπτει σε εκδηλώσεις. Πιστεύει όμως κανείς ότι η δημιουργία στο πρώην δημοτικό σχολείο Ρωμιάς ενός Λαογραφικού Μουσείου π.χ., που υπάρχει άλλωστε σε πολλά γειτονικά  χωριά, θα κάνει τη διαφορά και θα αναβαθμίσει το χωριό ;  Μία από τα ίδια !!
Επειδή γνωρίζω ότι εντός και εκτός Ρωμιάς υπάρχουν πολλά  άτομα με γνώσεις και κουλτούρα, ίσως θα έπρεπε να εξετάσουν το ζήτημα από διαφορετική οπτική γωνία και να τολμήσουν την υπέρβαση ! Αντί δηλαδή να απομακρύνουν τον Καραγκιόζη από το χωριό τους να  πράξουν το αντίθετο. Να συνεργαστούν δηλαδή μαζί του και να τον στηρίξουν. Να οργανώσουν, να προβάλλουν και να καθιερώσουν ως  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ τη Ρωμιά, η οποία λόγω της κομβικής της θέσης ενδείκνυται για το σκοπό αυτό. Το Κέντρο αυτό σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) στο Ζηρό, θα αποτελέσουν πόλο έλξης πολλών σχολείων – και όχι μόνο- από όλη την Ελλάδα και θα προβάλουν έτσι τα πολλά και σημαντικά μνημεία του Δήμου Ζηρού. Ο Χριστόφορος και οι άλλοι Ετεροδημότες Ρωμιάς, με τις επαφές και τη δυναμική που έχουν στο Λεκανοπέδιο και σε συνεργασία  με την Τοπική Κοινότητα και το Δήμο Ζηρού μπορούν να εξασφαλίσουν άνετα την αναγκαία χρηματοδότηση και προβολή για να διοργανώσουν εκδηλώσεις ακόμη και φέτος το καλοκαίρι, και να καθιερώσουν σε ετήσια βάση ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ.
 Η λειτουργία Κέντρου Θεάτρου Σκιών στη Ρωμιά (δημοτικό σχολείο ή κοινοτικό κατάστημα) είναι απολύτως βέβαιο ότι θα έχει τεράστια επιτυχία και μπορεί να συνδυαστεί με ανάλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις και forum ,  γιατί η ιστορία του Καραγκιόζη είναι πολύ παλιά και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Τελειώνοντας, θέλω να επισημάνω ότι τα ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία δεν είναι μονοδιάστατα. Υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Για  κάτι μεγάλο, καινούριο και διαφορετικό απαιτείται συναίνεση, τόλμη και αποφασιστικότητα….
 Σημείωση: Τα «Γαλλικά» που ενδεχομένως εκστομίσθηκαν σε αυτή τη διαμάχη… ας τα πάρει το ποτάμι. Εξάλλου ο Καραγκιόζης για την αθυροστομία του χαρακτηρίζεται, και όχι για Γαλατική ευγένεια.

*πρώην Δήμαρχος Φιλιππιάδας

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 09:05

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14098021
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
3176
3176
47075

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 68 επισκέπτες και κανένα μέλος