A+ R A-
16 Ιανουαρίου 2019

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τρεις ακόμα παραστάσεις στις 11-12-13 Ιανουαρίου


Η μεγάλη επιτυχία που γνώρισε πέρυσι, δεν αφήνει τον «άνθρωπο των σπηλαίων» να ησυχάσει! Ο Caveman, κατά κόσμον Χρήστος Χρήστου, που τόσο πολύ αγαπήθηκε και από το κοινό της Ηπείρου, επιστρέφει και το 2019 στη σκηνή του Θεάτρου Έκφραση (Αραβαντινού 14) για τρεις ακόμα παραστάσεις στις 11, 12 και 13 Ιανουαρίου.

Ο «άνθρωπος των σπηλαίων» είναι δημιούργημα του αμερικανού Rob Becker, που ούτε ο ίδιος υπολόγιζε την επιτυχία και τον ενθουσιασμό που θα γνώριζε σε όλον τον κόσμο. Έχει συναρπάσει πάνω από 10.000.000 θεατές τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.
Παίζεται σε 30 χώρες ταυτόχρονα και εξακολουθεί να κρατά την πρωτιά σαν τη μακροβιότερη σόλο κωμωδία στην ιστορία του Broadway!
Δίνοντας έμφαση στη διαφορετικότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, ο R. Becker έπλασε τον «Caveman», τον κεντρικό ήρωα, ο οποίος είναι παντρεμένος με τη Μαίρη, έχει τσακωθεί μαζί της και βρίσκεται έξω από το σπίτι να... μονολογεί.
Πώς μπορεί να καταλάβει κανείς το γυναικείο μυστήριο; Λίγο πριν φτάσει στα όρια της τρέλας, ο Σωτήρης δέχεται τη βοήθεια του Caveman, προκειμένου να βρει απαντήσεις σε μερικές -τουλάχιστον- απορίες του.
Όλα αυτά τα χρόνια οι ερωτήσεις δεν έχουν απαντηθεί! Ίσως απαντιούνται κατ’ ιδίαν από τους θεατές φεύγοντας από την παράσταση… Και αυτή είναι η επιτυχία του Caveman: Να «ιντριγκάρει», να προβληματίζει, να αστειεύεται, να κεντρίζει τα δύο φύλλα.
Αυτό που πετυχαίνει είναι τελικά αυτή τη διαφορετικότητα των δύο φύλλων να την ενώνει, να τη συμφιλιώνει και να την κάνει σάρκα μία! Ο Caveman έχει υπάρξει ο καλύτερος θεραπευτής ζευγαριών στη σύγχρονη κοινωνία!
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/1 | ΩΡΑ 21:15
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/1 | ΩΡΑ 21:15
ΚΥΡΙΑΚΗ 13/1 | ΩΡΑ 20:00

Συντελεστές

Σκηνοθεσία Γεράσιμος Γεννατάς. Στον ρόλο του «ανθρώπου των σπηλαίων» ο Χρήστος Χρήστου. Διασκευή: Αναστασία Παπαστάθη. Μουσική: Σπύρος Γραμμένος. Σκηνικά – Κοστούμια: Γιάννης Κράβαρης. Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάρια Φλωράτου. Βίντεο: Κωστής Εμμανουηλίδης. Γραφιστικά – Αφίσα: Αντώνης Χρήστου.

Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου και ώρα 6:00 μ.μ. το Athens Center for Entrepreneurship Innovation (ACEin)  του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο εκπαιδευτικός οργανισμός Reload Greece με έδρα το Λονδίνο σε συνεργασία με το Alba Graduate Business School, The American College of Greece και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση (workshop) στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, στο πλαίσιο του Πανεπιστημιακού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας Ennovation και του προγράμματος επιτάχυνσης Young Entrepreneurs Programme (RG YEP).

Πιο συγκεκριμένα, η συνεργασία των φορέων στοχεύει να βοηθήσει τελειόφοιτους πανεπιστημίων, φοιτητές μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, ερευνητές αλλά και νέους επαγγελματίες, να αναπτύξουν επιχειρηματικές ιδέες με διεθνή προσανατολισμό.

Οι συμμετέχοντες που θα παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα θα έχουν την ευκαιρία, κατόπιν αξιολόγησης, να λάβουν μέρος στην τελική φάση του διαγωνισμού Ennovation, καθώς και να προκριθούν στη 2η φάση (ACCELERATE) του RG YEP. Στη φάση αυτή συναγωνιζόμενοι με ομάδες κορυφαίων πανεπιστημίων της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των ΗΠΑ, θα έχουν 7 εβδομάδες 1-to-1 καθοδήγηση από διαπιστευμένους μέντορες του δικτύου του Reload Greece και εξιδεικευμένα masterclasses σε Δημιουργία Πρωτοτύπου, Δημιουργία Πατέντας, Growth Hacking, Οικονομικά για startups και Pitching.

O τελικός του RG YEP θα διεξαχθεί στις 30/03/2019 στο Λονδίνο.

Οι τομείς κύριου ενδιαφέροντος είναι: MedTech, AgriTech, GreenTech, FinTech και Τουρισμός.

Το πρόγραμμα του workshop είναι το ακόλουθο:

18:00 - 18:05: Έναρξη και καλωσόρισμα στο πρόγραμμα

18:05 - 18:15: Παρουσίαση προγραμμάτων Ennovation και RG YEP

18:15 - 18:30: Ομιλία από τους επιχειρηματίες, Νικόλα Ζήνα, Managing Director της Tekmon και από την Βασιλεία Χατζηστεργίου, Co-Founder και Communication Manager της BookingClinic.com

18:30 - 19:00: ‘Time to shine’ – Παρουσίαση επιχειρηματικών ιδεών στο κοινό

19:00 - 20.00: 1-to-1 συναντήσεις με μέντορες, χρήση μεθοδολογίας Reload Greece

20:00 - 20.15: Παρουσίαση βελτιωμένων επιχειρηματικών ιδεών μετά το mentoring

20:15 - 20:30: Επισκόπηση και κλείσιμο

Νέος κύκλος παραστάσεων μέσα στον Δεκέμβριο

Στη σκηνή του Θεάτρου Έκφραση (Αραβαντινού 14) επιστρέφει ξανά ο θρυλικός «Caveman» για έναν νέο κύκλο παραστάσεων λίγο πριν αλλά και μέσα στις γιορτές, προκειμένου να αφηγηθεί με το δικό του μοναδικό τρόπο τις ξεκαρδιστικές ιστορίες και τα παθήματά του! Εξάλλου, αυτό υπήρξε γενική απαίτηση του κοινού που απόλαυσε το πρώτο ανέβασμα της πολυαγαπημένης κωμωδίας του Rob Becker στην πόλη μας!

Οι καινούριες παραστάσεις του «Caveman» θα δοθούν σε τέσσερα Σαββατοκύριακα και συγκεκριμένα, μεθαύριο, Σάββατο και την Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου και στις 15 – 16, 22 – 23 και 29 – 30 Δεκεμβρίου, με ώρα έναρξης τις 21.15. Ο «άνθρωπος των σπηλαίων», με αφορμή τον καυγά με τη γυναίκα του, τη Μαίρη και την έξωσή του από το σπίτι, αφηγείται το «δράμα» που περνάει ο ίδιος από τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι είναι άντρας -κάτι που συμβαίνει γενικότερα με το λεγόμενο «ισχυρό φύλο»- επιχειρώντας παράλληλα να απαντήσει σε ορισμένα καυτά και διαχρονικά ερωτήματα όπως το αν θα καταφέρουν να τα βρουν ποτέ οι άνδρες με τις γυναίκες, που ουσιαστικά ζουν και κινούνται σε δύο… παράλληλα σύμπαντα! Εξάλλου, απώτερος σκοπός του είναι να κεντρίσει τα δύο φύλα, να τα προβληματίσει και να βγάλει αβίαστο γέλιο διεκτραγωδώντας τη μεταξύ τους σχέση.

Οι συντελεστές

Ο «Caveman» αποτελεί συμπαραγωγή του Θεάτρου Έκφραση με το «Mogul Theater». Ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Γεννατά. Στον ρόλο του «ανθρώπου των σπηλαίων» ο Χρήστος Χρήστου. Διασκευή: Αναστασία Παπαστάθη. Μουσική: Σπύρος Γραμμένος. Σκηνικά – Κοστούμια: Γιάννης Κράβαρης. Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάρια Φλωράτου. Βίντεο: Κωστής Εμμανουηλίδης. Γραφιστικά – Αφίσα: Αντώνης Χρήστου.

*Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ το κανονικό και 8 ευρώ το μειωμένο (ανέργων, φοιτητικό, μαθητικό, άνω των 65 ετών). Κρατήσεις στα τηλ.: 2651554505 και 6907500710.

Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και δράσεις για τη διαχείριση, ανάδειξη και αξιοποίηση της Πίνδου και Χασίων ως περιοχών εκτατικών παραγωγικών συστημάτων

Συνάντηση εργασίας με αντικείμενο : «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και δράσεις για τη διαχείριση, ανάδειξη και αξιοποίηση της Πίνδου και Χασίων ως περιοχών Υψηλής Φυσικής Αξίας» διοργανώνει το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την  Κυριακή 09 Δεκεμβρίου 2018 στο Μουζάκι, στις 11.30 π.μ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON 2020 HNV-LINK η περιοχή της Θεσσαλικής Πίνδου και των Χασίων-Αντιχασίων έχει επιλεχθεί ως μια ζώνη πιλοτικών εφαρμογών και καινοτομιών για την υποστήριξη και ανάδειξη των χαρακτηριστικών των εκτατικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων της. Η πρόθεση δημιουργίας ενός Κέντρου Συντονισμού Δράσεων Υποστήριξης Περιοχών Υψηλής Φυσικής Αξίας αυτής της περιοχής λόγω του πλούτου και των ιδιαιτεροτήτων τους αξιολογήθηκε θετικά από τους ευρωπαίους συνεργάτες και ως η πλέον καινοτομική δράση. Η πρόθεση αυτή εκφράστηκε από τους τοπικούς Δήμους της περιοχής, το ΔΙΚΤΥΟ ΠΙΝΔΟΣ, τους αναπτυξιακούς φορείς που δρουν στην περιοχή (ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ, ΑΝΚΑ ΑΕ), το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων και περιβαλλοντικών φορέων της περιοχής.

Για την ενημέρωση σχετικά με την άτυπη έως τώρα λειτουργία αυτού του Κέντρου αλλά και την πληθώρα καινοτομικών εργαλείων τα οποία δύναται το Κέντρο να θέσει στην διάθεση των παραγωγών για τη παραγωγή τοπικά ποιοτικών και ταυτοτικών προϊόντων οργανώνει συνάντηση -διαβούλευση με τους κυριότερους συμμετέχοντες αυτού του Κέντρο: τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, νέους αγρότες και Ερευνητικούς φορείς.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 09 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 11.30, στο Μουζάκι, στο ξενοδοχείο Mouzaki Palace.

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 11:01

Παρουσίαση βιβλίων στον "ΣΚΟΥΦΑ"

Στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων η Βιβλιοθήκη του Μ/Φ Συλλόγου Άρτης «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ» θα φιλοξενήσει  τις δύο Αρτινές συγγραφείς κυρίες Αυγή Βάγια και Πηνελόπη Τσάκαλου-Κουρτζή .

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 10:30 π.μ. στην Πνευματική Στέγη του Συλλόγου η κα. Αυγή Βάγια θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Ο κουραμπιές  Γιεσγιές» το οποίο και θα παρακολουθήσουν μαθητές α΄ και β΄ τάξεως σχολείων της Άρτας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας  και στον ίδιο χώρο στις 8:00 μ.μ.  η κα. Πηνελόπη Κουρτζή θα παρουσίαση το νέο της βιβλίο «Το Πριγκιπότο».

Σειρά εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία διοργανώνονται από αύριο Παρασκευή έως και τη Δευτέρα υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης υπέρ των δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρία.

Οι δράσεις διοργανώνονται από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Αρταίων, το Οικοτροφείο «Αίολος» της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (ΕΨΕΠ), το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας «Αγκαλιά» του Συλλόγου Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία, το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας «Αγία Θεοδώρα» του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με ειδικές ανάγκες, το Ειδικό Σχολείο Άρτας και τους εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας του Ερυθρού Σταυρού Άρτας.

Οι δράσεις ξεκινούν αύριο Παρασκευή με δίωρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Άρτας, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω προβολής ταινίας μικρούς μήκους και βιωματικών παρεμβάσεων και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στο κέντρο της πόλης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης όπου θα βρίσκονται όλοι οι φορείς από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

Μεταξύ άλλων η δράση περιλαμβάνει δημιουργία κολάζ, εκπαιδευτικά και διαδραστικά παιχνίδια και δημιουργία του τείχους των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που δυσχεραίνουν την ένταξη και την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στον κοινωνικό ιστό. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από το Μουσικό Σχολείο Άρτας και συμμετέχει η Φωτογραφική Ομάδα Άρτας ΦωτΟΑρτ.

Στο μεταξύ, αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο μια συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τους φορείς ΑμεΑ της περιοχής για την υφιστάμενη κατάσταση στην Άρτα και τους τρόπους βελτίωσης των υποδομών και της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία.

Συμμετέχουν ακόμη: Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Νομού Άρτας, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών Β.Δ Ελλάδας/Παράρτημα Άρτας, Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Άρτας, Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Άρτας, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Στρατιωτικών Ειδικής Κατάστασης και το ΚΑΠΗ του Δήμου Αρταίων.

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 12:12

Η Παιδική Παράσταση Του Χειμώνα

Από το Μικρό Θέατρο Λάρισας ο Μάγος του Οζ

Πιστό στο ραντεβού του το Μικρό Θέατρο Λάρισας έπειτα από την τεράστια επιτυχία που σημείωσε το καλοκαίρι με τον Λυκο & τα 7 Κατσικάκια σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζει την παράδοση που δημιούργησε από το 2009 με τις ποιοτικές παιδικές παραγωγές του ,και παρουσιάζει για 9ο συνεχές χειμώνα στην πόλη μας  & ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ το φανταστικό παραμύθι που όλα τα παιδιά γνωρίζουν Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΟΖ στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΚΟΥΦΑ το ΣΑΒΒΑΤΟ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - ώρες 17.15 & 19.15.

ΠΡΟΠ : ΒΙΒΛ/ΛΕΙΟ ΣΠΥΡΟΥ - τηλ 26810 74598

Προπώληση 8€ - Ταμείο 10€ - INFO – 6974797109

Ο Μάγος του ΟΖ του Φρανκ Μπάουν ένα αριστούργημα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας & γίνεται Θέατρο  από το ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ της Λάρισας σε σκηνοθεσία Γιώργου Πούλη

.

Λίγα λόγια για το έργο…

Είναι οι περιπέτειες της μικρής Ντόροθυ   απο την Αμερίκη . Ένας κυκλώνας παίρνει το σπίτι της  και το μεταφέρει μίλια μακριά   σε μια φανταστική πολιτεία. Εκεί θα συναντήσει Ένα άμυαλο  σκιάχτρο,ένα δειλό λιοντάρι και έναν τενεκεδένιο. Ολοι μαζί θα ξεκινήσουν για την Χρυσαφένια πολιτεία ,με σκοπό να συναντήσουν τον ΜΑΓΟ ΤΟΥ ΟΖ!

Το έργο είναι ένας ύμνος στην φιλία ,την αυταπάρνηση την αγάπη για το σπίτι και την οικογένεια.

Οι τέσσερις φίλοι θα περάσουν από πολλές δυσκολίες. Μέσα απ’ αυτές θα γνωρίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό και θα δοκιμάσουν την φιλία τους

Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΟΖ  είναι ένα μουσικό παραμύθι με διαλόγους γεμάτους χιούμορ, με υπέροχη  μουσική και τραγούδια, με πολύ χορό , και   με παραμυθένια σκηνικά και   κοστούμια . Ένα θεατρικό έργο που έχει σκοπό να διασκεδάσει αλλά και να διδάξει τα παιδιά  όπως και κάθε παιδική παραγωγή που έχει την υπογραφή και την ποιότητα του ΜΙΚΡΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Παίζουν και χορεύουν οι ηθοποιοί: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΗΣ , ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΛΛΙΟΥ , ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ , ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΓΕΛΑΚΗ , ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΟΥΜΠΑΡΗΣ , ΘΑΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Κείμενο - Σκηνοθεσία : ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΗΣ                        Σκηνογραφία : ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΒΑΛΑΣΗΣ

Κοστούμια : ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΒΑΛΑΣΗΣ                                  Σχεδιασμός Φωτισμών : ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΟΚΑΣ

Γραφιστικά : ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ                              Ειδικές Κατασκευές : ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΒΑΛΑΣΗΣ

Δημόσιες σχέσεις : ΜIKRO THEATRO                              Μουσική Επιμέλεια : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΣ  

Κίνηση-χορογραφίες: ΔΑΦΝΗ ΜΑΡΚΑΚΗ                      Παραγωγή : ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Διάρκεια:  81 λεπτά (με ένα Διάλειμμα 10 λεπτών)    Κρατήσεις - Πληροφορίες: 6974797109

Προπώληση: 8€          Ταμείο Θεάτρου: 10 €             *Το έργο απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας*

«Συνέβη το καλοκαίρι του 1950.Οι Σοβιετικοί το προηγούμενο καλοκαίρι είχαν δοκιμάσει με επιτυχία την πρώτη τους ατομική βόμβα. Οι Αμερικανοί θορυβήθηκαν και ο Πρόεδρος Τρούμαν συγκρότησε μια επιτροπή την οποία επιφόρτισε με το καθήκον της κατασκευής θερμοπυρηνικού όπλου, δηλαδή της υπερβόμβας ή βόμβας υδρογόνου. Ξανασυγκεντρώθηκαν στο Λος Άλαμος μια ομάδα φυσικών , οι οποίοι ήταν κυρίως βετεράνοι του σχεδίου Μανχάταν, που στόχευε στην κατασκευή της ατομικής βόμβας. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονταν ο Bethe, ο Gamow, ο Teller και ο Fermi . Στη διάρκεια των γευμάτων , ο Fermi συνήθιζε να απευθύνει στους συναδέλφους του ρητορικά ερωτήματα και να δίνει ο ίδιος απαντήσεις. Σε ένα από αυτά τα γεύματα ήταν παρών και ο York , ένας επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ. Ο York διηγείται ότι ο Fermi ,στα καλά καθούμενα , έθεσε την ερώτηση «Δεν αναρωτιέστε που βρίσκονται;» .Όλοι κατάλαβαν ότι αναφερόταν στους επισκέπτες από άλλους πολιτισμούς….».
Το ερώτημα αυτό, το οποίο σήμερα ονομάζεται Παράδοξο Fermi , συμπυκνώνει τη λαχτάρα της ανθρωπότητας να διαπιστώσει αν υπάρχουν συγκάτοικοι στο σύμπαν και να δώσει απαντήσεις σε πανάρχαια ερωτήματα προέλευσης, εξέλιξης και σκοπού.
Το βιβλίο «Zωή σε άλλους κόσμους » εξιστορεί με επιστημονική αξιοπιστία τις προσπάθειες του 20ου αιώνα να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Ταυτοχρόνως εξετάζει με διεισδυτικό τρόπο θέματα επιστημονικής μεθοδολογίας, φιλοσοφίας και θεολογίας.
Με το ξεκίνημα του 20ου αιώνα έγινε ευρύτατα αποδεκτή η ύπαρξη ενός σύμπαντος γεμάτου ζωή, μια άποψη απολύτως αναπόδεικτη, η οποία υπέστη πολλές αλλαγές στην εξέλιξή της. Περί το τέλος του 20ου αιώνα τόσο οι επιστήμονες όσο και το κοινό αγκάλιασαν το βιολογικό σύμπαν με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό, τώρα πλέον στο πλαίσιο ενός κατά πολύ μεγαλύτερου σύμπαντος. Παρά ταύτα , πουθενά  ανάμεσα στα αναρίθμητα άστρα και στους απομακρυνόμενους γαλαξίες δεν είχε ανακαλυφθεί ζωή. Στο ενδιάμεσο διάστημα, οι καλύτερες προσπάθειες της επιστήμης να δώσουν απάντηση σε αυτό το παλιό ερώτημα απέφεραν μόνο περιστασιακές ενδείξεις για ύπαρξη ζωής στο ηλιακό σύστημα, δελεαστικές ενδείξεις για ζωή στα άστρα, και μια εικόνα αποκαλυπτική τόσο για το επιστημονικό εγχείρημα όσο και για τις λαϊκές ελπίδες και τους φόβους πάνω στη Γη.
Ενώ ο 20ος αιώνας εισήγαγε, βελτίωσε και εξέτασε την έννοια της κοσμικής εξέλιξης, το ερώτημα της βιοκεντρικότητας θα αποδειχτεί ενδεχομένως στον 21ο αιώνα ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά και φιλοσοφικά προβλήματα.
Όλα τα επιχειρήματα που σχετίζονταν με την εμφάνιση της ζωής στη Γη και την αφθονία της στο σύμπαν παρέμεναν υποθέσεις .Η απόδειξη και το συμπέρασμα ήταν τα αίτια που εμπόδιζαν την  οριστική λύση τόσο των ειδικών προβλημάτων που εμφάνιζε κάθε παράγοντας της εξίσωσης Drake όσο και του συνολικού προβλήματος που παρουσίαζαν όλοι μαζί οι παράγοντες της εξίσωσης. Πέρα από το ηλιακό σύστημα όλες οι παρατηρήσεις ήταν έμμεσες, με εξαίρεση τα τεχνητά ραδιοσήματα που αποτελούσαν το άγιο δισκοπότηρο της έρευνας SETI.
Τελικά , η διαμάχη για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε αυτά τα ίδια τα θεμέλια των γνώσεων και των πεποιθήσεών μας για μια εκτεταμένη γκάμα θεμάτων. Είτε επιλέγουμε τα μαθηματικά , τη θρησκεία , τη φιλοσοφία, τη φυσική, τις καλές τέχνες ή τις ανθρωπιστικές σπουδές όλα αυτά, όταν θεωρηθούν μέσα στο πλαίσιο μια εξωγήινης προοπτικής, αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα αυτού που ενδεχομένως αποτελεί μια περισσότερη γνώση και πεποίθηση. Όλα αποκτούν ένα νέο νόημα αν η ζωή είναι διαδεδομένη στο σύμπαν , αλλά και αν δεν είναι. Ακόμα και αν δεν ανακαλυφθούν εξωγήινοι , μια επανεξέταση της γνώσης και των πεποιθήσεων τις οποίες θεωρούμε αυτονόητες , η οποία παρακινείται από την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινων , είναι μια σημαντική κληρονομιά για το μέλλον μιας από τις περισσότερο επίμονες διαμάχες του 20ου αιώνα …
Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση αυτού του βιβλίου , οι αναγνώστες θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα επιστημονικά στοιχεία που υπήρχαν μέχρι τη συγγραφή του για να διαμορφώσει την προσωπική του άποψη για το θέμα της ύπαρξης εξωγήινης νοημοσύνης. Είμαστε πράγματι μόνοι μας ανάμεσα σε 100 δισεκατομμύρια γαλαξιών που ο καθένας περιέχει περίπου 100 δισεκατομμύρια άστρα;
Το ερώτημα του Fermi δεν απαντήθηκε ακόμα….
Πρόκειται για Αριστούργημα .Διαβάστε το.

Ο Αμερικανός αστρονόμος , συγγραφέας και ιστορικός της Επιστήμης Στήβεν Ντικ έχει διακριθεί για το έργο του στο χώρο της αστροβιολογίας. Το διάστημα 2003-2009 διατέλεσε επικεφαλής του Ιστορικού Τμήματος στην Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA)και του ιδρύματος SΕΤΙ. Το 2006 τιμήθηκε από την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρία με το Βραβείο LeRoy E.Doggett για την προσφορά του στην ιστορία της αστρονομίας. Άλλα έργα του είναι : «Άλλοι Κόσμοι : Οι απαρχές της διαμάχης για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής από τον Δημόκριτο στον Καντ», «Το Βιολογικό Σύμπαν : Η διαμάχη του 20ου αιώνα για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και τα όρια της Επιστήμης», «Το ζωντανό Σύμπαν: Η ΝΑSA και η εξέλιξη της αστροβιολογίας» κ.α. 

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ  

Κυκλοφόρησε το βιβλίο με την ιστορία της Φιλιππιάδος,ένα βιβλίο που όλοι περιμέναμε πως και πως. Ο ακούραστος συγγραφέας-ερευνητής Αλέκος Γεωργίου μετά από πολύχρονη και δύσκολη έρευνα κατάφερε να συγκεντρώσει έναν μεγάλο όγκο ιστορικών και άλλων στοιχείων που αφορούν την πόλη μας και με την βοήθεια του φίλου δημοσιογράφου Φάνη Μπάρκα, η έκδοσή του είναι γεγονός. Ένα βίβλίο που θα κοσμεί την βιβλιοθήκη κάθε Φιλιππιαδιώτη.. Ο τίτλος του βιβλίου είναι “Φιλιππιάς και πέριξ” και αναμένουμε όλοι με αγωνία την παρουσίασή του.
Ο συγγραφέας μεταξύ των άλλων σημειώνει στον πρόλογο:
Η μεγαλοιστορία της περιοχής είναι σε γενικές γραμμές καταγεγραμμένη. Στο παρόν έγινε μία προσπάθεια να απομονωθούν τα γεγονότα της μεγαλοιστορίας και να καταγραφεί η μικροιστορία της περιοχής Φιλιππιάδας. Να ειδωθεί η ιστορία από τα κάτω προς τα πάνω.
Ο κάμπος Φιλιππιάδας-Αρτας και τα ορεινά προς τα βόρεια, καθ όλη τη διάρκεια της γνωστής ιστορίας, υπήρξε θέατρο πολεμικών αναμετρήσεων, εκστρατειών, μετακινήσεων λαών, καταστροφών κλπ. Σ αυτή τη γη γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Αξίζει τον σεβασμό μας και την πρέπουσα στάση μας στην ιερότητά της....

            Κυψέλη πολιτισμού αλλά και κόσμημα για το νέο διευρυμένο Δήμο της Άρτας αποτελεί η Δημοτική Πινακοθήκη «Γιάννης Μόραλης» η οποία εγκαινιάστηκε την προηγούμενη Δευτέρα απ’ το Δήμαρχο Αρταίων και πρόεδρο του Δ.Σ. της Πινακοθήκης Παναγιώτη Οικονομίδη, συνεπικουρούμενος απ το νέο Δήμαρχο Άρτας Γιάννη Παπαλέξη.

Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό απ’ το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Άρτας Ιγνάτιο. «Με τα εγκαίνια της Πινακοθήκης μας ολοκληρώνεται ένας δημιουργικός κύκλος της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής και εμένα προσωπικά» ανέφερε ο κ. Οικονομίδης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια η οποία ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, με διάχυτα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης.

Ο κ. Οικονομίδης κάλεσε τον νεοεκλεγμένο Δήμαρχο Άρτας Γιάννη Παπαλέξη να κόψουν μαζί την κορδέλα των εγκαινίων. «Για να σας παραδώσουμε και τυπικά πλέον της ουσιαστικής παράδοσης στις 31/12 ένα έργο που πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να δώσει η νέα Δημοτική Αρχή στο σύνολό της μια μέγιστη σημασία και να το λειτουργήσει με τους καλύτερους δυνατούς τρόπους.

Νομίζω ότι είστε σε θέση να το καταφέρετε, έχετε τη δυνατότητα να το αντιμετωπίστε και σ’ ότι χρειαστείτε εμείς θα ‘μαστε δίπλα σας» είπε ο κ. Οικονομίδης απευθυνόμενος προς τον διάδοχό του στο Δήμο. Παράλληλα με τα εγκαίνια της Πινακοθήκης, την ίδια μέρα και ώρα πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Απόστολου Τσιρογιάννη με τίτλο «Αιγαίο – Λαύριο – Μοναστηράκι».

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή ως τις 3 Ιανουαρίου. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Νομάρχης Άρτας Γιώργος Παπαβασιλείου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ο νεοεκλεγείς αντιπεριφερειάρχης Άρτας Κώστας Παππάς, ο Δήμαρχος Κομποτίου Στάθης Γιαννούλης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Άρτας Γιώργος Λάμπρος, επικεφαλής αυτοδιοικητικών παρατάξεων, δημοτικοί, νομαρχιακοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και φορείς της πόλης.

Επιστολή έστειλε ο Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος που λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσε παραβρεθεί στα εγκαίνια, στην οποία εξέφραζε τα συγχαρητήριά του και ευχόταν καλή συνέχεια. Μηνύματα έστειλαν επίσης οι βουλευτές του Νομού Δημήτρης Τσρώνης, Παύλος Στασινός και Κώστας Παπασιώζος που οι υποχρεώσεις τους στη Βουλή δεν τους επέτρεψαν να παραστούν, καθώς και ο Πρεσβευτής της Μπρατισλάβα, Νίκος Δανέλλος ο οποίος χαρακτήριζε εξαιρετική την πρωτοβουλία, καταπληκτική την ιδέα και πολύ όμορφο το κτίριο της Πινακοθήκης. Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε περιήγηση στους χώρους της Πινακοθήκης ενώ υπήρχε και μπουφές για τους προσκεκλημένους.

 

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14272448
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2080
12929
79957

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 70 επισκέπτες και κανένα μέλος