A+ R A-
23 Ιουνίου 2018
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

|

Ο πρόεδρος επιτέθηκε σε μέλος του φορέα που ζητούσε να παραλάβει τα έγγραφα και τους εκλογικούς καταλόγους, όπως άλλωστε είχε δικαίωμα...

 

 

 

 

Πρωτόγνωρες οι εξελίξεις στον ΤΟΕΒ Ζώνης Λούρου, καθώς δείχνουν ξεκάθαρα πως ο πρόεδρος Στ. Σφήκας, αρχίσει να χάνει την ψυχραιμία του! Επιτέθηκε σε μέλη του οργανισμού, που βρέθηκαν στα γραφεία του, προκειμένου να ζητήσουν τους εκλογικούς καταλόγους και άλλα έγγραφα, για να προετοιμαστούν σε σχέση με τις εκλογές που ακολουθούν. Η σημερινή ημέρα άλλωστε ήταν η τελευταία, για την κατάθεση υποψηφιοτήτων, ενώ για την διαδικασία της εκλογής νέου διοικητικού συμβουλίου, τα μέλη που δέχτηκαν την επίθεση, έχουν δείξει ενδιαφέρον.

Την σωματική επίθεση δέχτηκε το μέλος του οργανισμού Χρήστος Σκαμνέλος, ο οποίος έχει δηλώσει πως επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Το θύμα κατευθύνθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Άρτας, όπου και υπέβαλλε μήνυση. Στην συνέχεια οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο Άρτας, όπου πριν λίγο ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις και αναμένεται την Δευτέρα, να εκδώσει το πόρισμα, ο ιατροδικαστής...

Ο δράστης αναζητείται και μέχρι αυτή την ώρα που επικοινωνήσαμε με την Αστυνομία Άρτας, δεν έχει εντοπιστεί...

Το περιστατικό προσφέρεται για πολλές αναλύσεις, μιας και ήδη έχει ενημερωθεί και ο περιφερειάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης, απ’ τις αντικρουόμενες αποφάσεις του οποίου, άρχισαν όλα τα παρατράγουδα, στον ΤΟΕΒ Ζώνης Λούρου...

|

ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ:

«Κάστρο και ΞΕΝΙΑ και πάλι ανοικτά για όλους μετά από 25 χρόνια με χρηματοδότηση 3,5 εκ. ευρώ»

 

Συζήτηση για το μέλλον του ΞΕΝΙΑ Άρτας πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων. Κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης και μετά από αίτημα συμπολιτών, αναλύθηκαν οι κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αξιοποίηση του κτιρίου μέχρι και την προ ολίγων ημερών ένταξή του στο ΕΣΠΑ, μετά από πρόταση της Δημοτικής Αρχής, με συνολικό προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ για την αξιοποίησή του ως έναν πολιτιστικό πολυχώρο, με καφετέρια –εστιατόριο στο ισόγειο.

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης παρουσίασε αναλυτικά το ιστορικό της υπόθεσης του ΞΕΝΙΑ, τις χρήσεις τις οποίες πρότειναν προηγούμενα δημοτικά συμβούλια και τα οποία έκαναν λόγο σε αποφάσεις τους για αξιοποίηση του κτιρίου ως καφέ-εστιατόριο και ως έναν πολιτιστικό πολυχώρο, ενώ αναφέρθηκε στην πρώτη πρόταση αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο. Μια πρόταση που δεν πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και μάλιστα ομόφωνα αρνητικά.

«Ακόμη και τώρα εάν με ρωτήσετε θα σας πω ότι θέλω να γίνει ξενοδοχείο. Ωστόσο στην πολιτική δεν πρέπει να παλεύεις για το ιδεατό, αλλά για το εφικτό. Σεβόμαστε τις υπογραφές των συμπολιτών μας, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ποιο ήταν ακριβώς το ερώτημα που τους τέθηκε. Ως υπεύθυνοι για την τύχη της Άρτας, πρέπει να λέμε αλήθειες στον κόσμο και να παραμερίζουμε εγωισμούς, βάζοντας το καλό της πόλης πάνω από το μπόι μας. Παλέψαμε το PlanΑ για την αξιοποίηση του χώρου ως ξενοδοχείο για σχεδόν 2 χρόνια, κάνοντας ο, τι ήταν δυνατό από την πλευρά μας. Έτσι, μετά την απόρριψη στο Κ.Α.Σ. της πρότασης για ξενοδοχείο και μπροστά στον κίνδυνο να μείνει το Κάστρο κλειστό για ακόμη περισσότερα χρόνια, υψώθηκε ένα μεγάλο δίλημμα: Ή αφήνουμε το ΞΕΝΙΑ ως έχει, με κίνδυνο την κατάρρευση και το Κάστρο κλειστό για τους πολίτες ή να αξιοποιήσουμε το χώρο του ΞΕΝΙΑ ως καφέ-εστιατόριο (όπως ήταν παλιά) και ως έναν πολιτιστικό πολυχώρο (Δημοτική Βιβλιοθήκη, Αμφιθεατρική Σκηνή, Δημοτικό Ωδείο κτλ)» ανέφερε ο Δήμαρχος και διερωτήθηκε: «Αλήθεια, τι έπρεπε να κάνουμε; Να το αφήσουμε να πέσει ή να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που παρουσιαζόταν για να σώσουμε το κτίριο και έτσι να ανοίξει και να ξαναζωντανέψει ο χώρος του Κάστρου της πόλης μας; Θα μπορούσαμε και εμείς να μην υποβάλλουμε πρόταση στο ΕΣΠΑ και να το αφήσουμε ως έχει. Γιατί να μην είμαστε «αρεστοί» και σε αυτούς που ήθελαν το ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο; Εάν όμως έμενε αλλά τόσα χρόνια κλειστό τι θα γινόταν; Εάν γκρεμιζόταν τι θα λέγαμε; Δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε και να αφήσουμε την πρόσκληση για χρηματοδότηση 3,5 εκ. ευρώ (μέσω ΕΣΠΑ) να περάσει».

»Αποφασίσαμε, συνεδριάζοντας η Δημοτική μας παράταξη και λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μέχρι τότε πλαίσιο διεκδίκησης, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπήρχαν, την κατάσταση του ΞΕΝΙΑ και την βούληση των Αρτινών για επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ και το άνοιγμα του Κάστρου να καταφύγουμε στο Plan B, για να σώσουμε το κτίριο και να ανοίξουμε το Κάστρο».

Να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις παλαιότερων Δημοτικών Συμβουλίων, επί εποχής του αειμνήστου Κώστα Βάγια και του Παναγιώτη Οικονομίδη έκαναν λόγο για χρήση του ΞΕΝΙΑ ως πολιτιστικού πολυχώρου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Η απόφαση του Δ.Σ. ανέκαθεν ήταν να λειτουργήσει ο χώρος του πρώην ΞΕΝΙΑ ως ένα πολυπολιτισμικό κέντρο…» (απόφαση υπ’ αρίθμ. 258/2008)

Επιπλέον, το 2011 αναφέρθηκε από την τότε Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη (επί Υπουργίας Γερουλάνου), μεταξύ άλλων, ότι: «Η άποψή μας και νομίζω ότι και ο Δήμος δεν έχει καμία διαφωνία σε αυτό είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα χώρος καφετέριας, αναψυκτηρίου ή οτιδήποτε άλλο θέλει να κάνει ο Δήμος σε συνδυασμό όμως με πολιτιστικές χρήσεις».

Το 2012, με το άρθρο 36 του Ν. 4049/2012 (ΦΕΚ 35/Α’/23-2-2012) παραχωρείται στο Δήμο Αρταίων το Ξενία Άρτας. Αυτό έγινε επί Υπουργίας κ. Γερουλάνου, Δημαρχίας κ. Παπαλέξη και με τον κ. Στασινό ως Κυβερνητικό βουλευτή Άρτας. Τότε ήταν που θα μπορούσε να αναγραφεί στο ΦΕΚ αυτό και η χρήση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο, οπότε και δεν θα είχε κανένα λόγο το Κ.Α.Σ. να αποφασίσει για την συμβατότητα της χρήσης, κάτι το οποίο δεν έγινε!

Το 2014, επί Δημαρχίας Γιάννη Παπαλέξη ελήφθη η απόφαση σχετικά με τη σύνταξη όρων διακήρυξης δημοπρασίας για την εκμίσθωση του πρώην ΞΕΝΙΑ. Ελήφθη μια απόφαση Δ.Σ. χωρίς το ακίνητο που παραχωρήθηκε να έχει εγγραφεί στο Κτηματολόγιο και χωρίς να έχει ληφθεί προηγουμένως η γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ.! Ήταν δηλαδή μια απόφαση που δεν μπορούσε να εφαρμοστεί!

Με την παρούσα Δημοτική Αρχή και με την αριθμ. 6/18.01.2016 απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Αρταίων εγκρίθηκε η αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχειακή μονάδα, κάτι στο οποίο οι κυβερνητικοί βουλευτές (Όλγα Γεροβασίλη και Βασίλης Τσίρκας) ήταν αντίθετοι (μέσω δημοσιευμάτων στον Τύπο). Παράλληλα, κατά της ανωτέρω απόφασης προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας η παράταξη «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή» των κ.κ. Κιτσαντά, Ξυλογιάννη και Παπακίτσου σχετικά με τη νομιμότητα της χρήσης ξενοδοχείου μέσα στο Κάστρο. Με την αρ. πρωτ. 79/22-6-2017 απόφαση απορρίφθηκε από την Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν. 3463/06 η προσφυγή αυτή.

Ο Δήμος Αρταίων έπρεπε να πάρει την έγκριση του Κ.Α.Σ. καθώς το συγκεκριμένο όργανο βάσει του νόμου 3028/2002 και των άρθρων 10 και 50 είναι αποκλειστικά αρμόδιο για το Κάστρο της Άρτας, μέσα στο οποίο είναι το ξενοδοχείο. Επομένως, ορθώς ο Δήμος ζήτησε τη γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. για την έγκριση της χρήσης του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο και την παραχώρηση κατά χρήση της υφιστάμενης οδού πρόσβασης από την είσοδο του Κάστρου μέχρι τον οικοπεδικό χώρο του ΞΕΝΙΑ, διότι στο Δήμο παραχωρήθηκε ένα οικόπεδα 4.250 τ.μ. εντός του Κάστρου χωρίς την απαιτούμενη πρόσβαση (ένα τυφλό οικόπεδο!). Το επιχείρημα ότι δεν θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει το Κ.Α.Σ. επειδή το κτίριο του ΞΕΝΙΑ χρονολογείται από το 1960 δεν ευσταθεί!

Ωστόσο, το Κ.Α.Σ. ήταν ομόφωνα αρνητικό στη γνωμοδότησή του προς την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία αποφάσισε περί μη έγκρισης του αιτήματος του Δήμου Αρταίων για τη χρήση ως ξενοδοχείου. Από τη στιγμή που η γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. υιοθετήθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού, αποτελεί ένα δεδικασμένο σε ο, τι αφορά τη χρήση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο.

Έτσι, ο Δήμος Αρταίων κατέφυγε στην εναλλακτική λύση (PlanB) για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ και με την απόφασή του στις 15 Ιανουαρίου 2018 (5/2018) το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την υποβολή πρότασης για την «Αξιοποίηση του παλαιού Ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ στην Άρτα» στο ΕΣΠΑ, πρόταση που εν τέλει εντάχθηκε στις 15 Ιουνίου 2018 με απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ως Καφετέρια και Εστιατόριο (400 τμ), Σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη με εργαστήρια, Αμφιθεατρική σκηνή – Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Δημοτικό Ωδείο, ενώ στον εξωτερικό χώρο προτείνεται διαμόρφωση οικολογικής παιδικής χαρά, χώρος για αθλητισμό ενηλίκων, διαμορφώσεις με παγκάκια και φυτεύσεις και διαμόρφωση οδού εισόδου. Στο μεταξύ, το Κ.Α.Σ. είχε αποφασίσει, αυτή τη φορά ομόφωνα θετικά, για την συγκεκριμένη χρήση του ΞΕΝΙΑ.

Σε ο, τι αφορά τις επόμενες κινήσεις, η μελέτη αξιοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΞΕΝΙΑ είναι έτοιμη και δημοπρατείται τις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια, αφού η μελέτη εγκριθεί εκ νέου από το Κ.Α.Σ. θα δημοπρατηθεί η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΞΕΝΙΑ σύμφωνα με την απόφαση ένταξης.

Μετά και την ευχάριστη εξέλιξη της ένταξης του ΞΕΝΙΑ στο ΕΣΠΑ, στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει το ΞΕΝΙΑ ως ένας χώρος συνάθροισης Αρτινών και επισκεπτών της πόλης, με τη λειτουργία Καφετέριας και Εστιατορίου (400 τμ), Σύγχρονης Δημοτικής Βιβλιοθήκης με εργαστήρια, Αμφιθεατρικής σκηνής – Αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, Δημοτικού Ωδείου, οικολογικής παιδικής χαράς, χώρου για αθλητισμό ενηλίκων, διαμορφώσεις με παγκάκια και φυτεύσεις και διαμόρφωση οδού εισόδου. Έτσι, θα είναι το Κάστρο ανοικτό και προσβάσιμο όλο το χρόνο και θα αποτελέσει και πάλι ένα σημείο αναφοράς για όλη την Άρτα.

 

tsirog-xenia-77-a

|

Ημερίδα με θέμα «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Προκλήσεις και προοπτικές για το μέλλον»

 

 

 

 

 

Στην Κοιλάδα του Αχελώου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης για την παρουσίαση του νέου ευρωπαϊκού συστήματος για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, Περιοδεία στην Κοιλάδα του Αχελώου θα πραγματοποιήσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για Ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, στις 22 Ιουνίου 2018.

Ο κ. Στυλιανίδης θα παρουσιάσει το RescEU, ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, σε ημερίδα με θέμα “Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Προκλήσεις και προοπτικές για το μέλλον” που θα πραγματοποιηθεί στην Κοιλάδα του Αχελώου την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας. Θα συμμετέχουν επίσης οι ευρωβουλευτές Γιώργος Γραμματικάκης, Στέλιος Κούλογλου και ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Αντώνης Αλαφογιώργος.

Μετά την ημερίδα ο Επίτροπος και οι ευρωβουλευτές θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στα πολιτιστικά μνημεία της Κοιλάδας του Αχελώου και επίσκεψη σε μικρά έργα της περιοχής που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος φορείς και οι φιλόξενοι κάτοικοι της περιοχής θα προσφέρουν παραδοσιακά προϊόντα της Κοιλάδας του Αχελώου στην πλατεία του χωριού Αυλάκι με σκοπό να γνωρίσουν οι καλεσμένοι τοπικά προϊόντα και γεύσεις που με την ιδιαίτερη ταυτότητα και την εξαιρετική ποιότητά τους εντοπίζουν και αναδεικνύουν τις παραδόσεις, την τοπική τεχνογνωσία και την ιστορία του τόπου.

|

Υποβολή έργων προϋπολογισμού 4,3 εκ. ευρώ από τη ΔΕΥΑ Άρτας για βελτιώσεις και επεκτάσεις του δικτύου ύδρευσης στο Δήμο

Στην υποβολή του έργου «Βελτιώσεις επεκτάσεις δικτύου ύδρευσης οικισμών Δήμου Αρταίων» με συνολικό προϋπολογισμό 4.362.251 ευρώ πλέον ΦΠΑ στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι του Υπουργείου Εσωτερικών αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Άρτας.

Η πράξη χωρίζεται σε τέσσερα υποέργα, που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των δικτύων ύδρευσης, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και να πραγματοποιείται καλύτερη συντήρηση.

Αναλυτικά, τα τέσσερα υποέργα έχουν ως εξής:

  1. Εγκατάσταση συστημάτων τηλεμετρίας, αυτοματισμών και ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού και ελέγχου διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Αρταίων, με προϋπολογισμό 1.435.251 ευρώ
  2. Βελτιώσεις επεκτάσεις δικτύου ύδρευσης οικισμών (Έλατος Κορφοβουνίου, Κορωνησία, Στρογγυλή, Αμπέλια Αμμοτόπου και Παντάνασσα), προϋπολογισμού 1.907.000 ευρώ
  3. Ύδρευση υψηλής ζώνης Τ.Κ. Γραμμενίτσας με προϋπολογισμό 620.000 ευρώ και
  4. Ύδρευση Τ.Κ. Αγίου Σπυρίδωνα (με προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ζηρου), προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.

|

Θεόδωρος Γούσιας: Οι κακοποιοί χρησιμοποιούν πολλούς τρόπους για να καταφέρουν να εξαπατήσουν τα υποψήφια θύματά τους, ενώ δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε ηλικιωμένα άτομα, τα οποία θεωρούν πιο εύκολους στόχους

 

 

 

Ενημερωτική συνάντηση για θέματα κλοπής, απάτης και προστασίας από διαρρήξεις, αλλά και για την πρόληψη των πυρκαγιών με αφορμή την αντιπυρική περίοδο που ήδη διανύουμε πραγματοποιήθηκε στην Ανέζα, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη.

Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τρόποι συνεργασίας, για την καλύτερη και ασφαλέστερη προστασία μιας και οι απάτες αποτελούν μάστιγα σε βάρος πολιτών και κυρίως ηλικιωμένων, είτε από μεμονωμένους δράστες, είτε από μέλη εγκληματικών ομάδων. Στους συμπολίτες μοιράστηκε έντυπο υλικό, ενώ όπως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, στην πλειονότητα οι επιτήδειοι προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα ή τεχνάσματα τους αποσπούν ή τους αφαιρούν χρηματικά ποσά. Σε κάθε περίπτωση οι παθόντες θα πρέπει να απευθύνονται στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και να κάνουν τη σχετική καταγγελία.

Εκ μέρους της Αστυνομίας, ο Διοικητής της Ασφάλειας Θεόδωρος Γούσιας υπογράμμισε ότι οι κακοποιοί χρησιμοποιούν πολλούς τρόπους για να καταφέρουν να εξαπατήσουν τα υποψήφια θύματά τους, ενώ δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε ηλικιωμένα άτομα, τα οποία θεωρούν πιο εύκολους στόχους. Οι κυριότερες μορφές απατών και κλοπών με τις οποίες έχουν έρθει αντιμέτωπες τα τελευταία χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας είναι μεταξύ άλλων:

Απάτη με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος,

Απάτη σε βάρος ηλικιωμένων με το πρόσχημα οικονομικής βοήθειας συγγενούς

Απάτη με πρόσχημα την ιδιότητα υπάλληλων Οργανισμών του Δημοσίου ή πώλησης εμπορευμάτων κ.α.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Άρτας Θωμάς Ρίζος κάλεσε τους συμπολίτες να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους, καθώς και να ενημερώνουν την υπηρεσία για ύποπτες κινήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να βάζουν φωτιές στα αγροκτήματά τους τις ημέρες και τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές ή πνέουν δυνατοί άνεμοι.

Ο Διοικητής της Αστυνομίας Άρτας Φώτης Ντζιμάνης επεσήμανε τη σημασία της ενημέρωσης των κατοίκων, ενώ σημείωσε πως η ΕΛ.ΑΣ. είναι αποτελεσματική στη δράση της και μεριμνά άμεσα για την εξιχνίαση των υποθέσεων που υπάρχουν, ενώ συνέστησε προσοχή στους συμπολίτες.

Ο Δήμαρχός Χρήστος Τσιρογιάννης επεσήμανε τις ενέργειες και τις δράσεις που κάνει η Δημοτική Αρχή για τα παραπάνω ζητήματα, ενώ τόνισε ότι η πρόληψη είναι ό, τι πιο σημαντικό. Επίσης ενημέρωσε με την σειρά του τους κατοίκους να μην διστάζουν για οτιδήποτε παράξενο πέφτει στην αντίληψη τους να ειδοποιούν τις αρχές, ενώ ευχαρίστησε την Αστυνομία και την Πυροσβεστική για την συνεργασία, καθώς και τους συμπολίτες για την ανταπόκριση.

Στη συνάντηση παρέστησαν ακόμη οι Αντιδήμαρχοι Αρταίων Κώστας Ζέρβας και Μιχάλης Κοτσαρίνης, η υπασπίστρια της ΕΛ.ΑΣ. Μαρία Κοτιλίδα, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανέζας, Λάμπρος Σάκουλας και κάτοικοι της περιοχής.

Οι ενημερωτικές δράσεις έχουν ξεκινήσει από την περιοχή των Χαλκιάδων και της Φιλοθέης και θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα σε όλο το Δήμο Αρταίων.

 

tsirogiannis-aneza-00-b

|

Mε πλήρη διαφάνεια και αρτιότητα σε όλα τα στάδια της κλιμακωτής διαδικασίας, κατέληξε σε ένα αδιαμφισβήτητο και αποδεκτό από όλους, τους εμπλεκομένους, αποτέλεσμα.

 

 

Με το αποτύπωμα της αξιοκρατίας, και παρά τις πιεστικές αντιδράσεις της καθεστηκυίας διοικητικής αντίληψης, όπως αυτή εκφράστηκε κυρίως από τις επανειλημμένες συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις, ολοκληρώθηκε η διαδικασία κρίσεως και επιλογής των διευθυντικών στελεχών στις Διοικητικές Υπηρεσίες του ΤΕΙ Ηπείρου, μια διαδικασία σταθμός, και πυξίδα για το μέλλον του ελληνικού δημοσίου τομέα.

Η απόφαση της Διοίκησης, να προχωρήσει, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Δεκέμβριο του 2017, στην υλοποίηση και εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου στελέχωσης των θέσεων ευθύνης στο ελληνικό δημόσιο, όπως αυτό περιγράφεται στις αναθεωρημένες διατάξεις των άρθρων 84-86 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων (Ν. 3528/2007 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4369/2016 και συμπληρώθηκε με νεώτερα νομοθετήματα), διατηρήθηκε σταθερή και αμετάβλητη, παρά την πολύμηνη διάρκεια και τις σφοδρές πιέσεις, που έφτασαν μέχρι τις αίθουσες των διοικητικών δικαστηρίων.

Και η επιλογή αυτή δικαιώθηκε πανηγυρικά, καθότι με πλήρη διαφάνεια και αρτιότητα σε όλα τα στάδια της κλιμακωτής διαδικασίας, στην οποία εμπεριέχεται και η πολυσυζητημένη «δομημένη συνέντευξη», κατέληξε σε ένα αδιαμφισβήτητο και αποδεκτό από όλους, τους εμπλεκομένους, αποτέλεσμα.

Στις τρεις Διευθύνσεις του ΤΕΙ Ηπείρου τοποθετήθηκαν από το Πρυτανικό Συμβούλιο, κατά τη σειρά κατάταξης και επιλογής τους :

Η Αλεξάνδρα Στράτη-Βάντζου, Διδάκτωρ Νομικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού με βαθμό Α΄, στη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων.

Η Κυριακούλα Κουτσούμπα, Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού με βαθμό Α΄, στη Διεύθυνση Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).

Ο Δημήτριος Βασιλειάδης, Διδάκτωρ Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής με βαθμό Α΄, στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης, Πληροφορικής και Δομών.

|

Βρισκόμαστε στην Μακρο-Περιφέρεια της Αδριατικής-Ιονίου, όπως την χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

 

 

 

 

 

Η Ηγουμενίτσα, ήταν ο τελευταίος σταθμός της επικοινωνίας του υποψήφιου περιφερειάρχη Σπύρου Ριζόπουλου, με τους πολίτες της Ηπείρου, στις πρωτεύουσες των νομών, αφού όπως είναι γνωστός εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά σειρά στα Γιάννενα, στην Άρτα και την Πρέβεζα. Το θέμα της ομιλίας του κ. Ριζόπουλου ήταν: ««Ηγουμενίτσα: στο Σταυρό του Νότου» και εκφωνήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων Πάνθεον.

«Βρισκόμαστε στην Μακρο-Περιφέρεια της Αδριατικής-Ιονίου», είπε αρχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Ριζόπουλος, για να καταστήσει σαφές στο ακροατήριο, ότι η πόλη αυτή δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίζεται ως μια τυχαία και φυσικά εγκαταλειμμένη πόλη.

«Σήμερα εδώ δεν βρισκόμαστε στην Περιφερειακή Ενότητα Ηγουμενίτσας αλλά στην Μακρο-Περιφέρεια της Αδριατικής-Ιονίου, όπως την χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτή τη λογική σχεδιάζονται και υλοποιούνται σήμερα που μιλάμε έργα πνοής στα λιμάνια της Ιταλίας, της Αδριατικής αλλά και εδώ στην Ηγουμενίτσα. Αυτό γίνεται γιατί κάποιοι εκεί στις Βρυξέλλες ή τις γειτονικές μας χώρες αντιλαμβάνονται την έννοια της περιφερειακότητας».

Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης αυτής, ήταν το πολυπληθές ακροατήριο, που όπως είναι λογικό δίνει το στίγμα της αισιοδοξίας, για την προσπάθεια, που ξεκίνησε ο γνωστός επικοινωνιολόγος και που κάποιοι θεωρούσαν «καταδικασμένη» λόγω της ισχύος του νυν περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, που όμως αυτή αποδεικνύεται φενάκη!

Μιλώντας για την Ηγουμενίτσα ο κ. Ριζόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Η Ηγουμενίτσα δεν είναι στον βορρά της Αθήνας αλλά στον νότο της Αδριατικής. Και είναι και στον νότο των μεταφορών που γίνονται από τον Εύξεινο Πόντο δημιουργώντας έτσι ένα «Σταυρό», με σημείο αναφοράς την Ηγουμενίτσα. Όπως ακριβώς ήταν για τους παλιούς θαλασσοπόρους ο Σταυρός του Νότου ένα σταθερό σημείο αναφοράς – αυτό πρέπει να γίνει και η Ηγουμενίτσα του μέλλοντος. Προϋπόθεση λοιπόν είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Και για να γίνει αυτό πρέπει να εισάγουμε στη σκέψη μας την έννοια της περιφερειακότητας. Τι είναι περιφερειακότητα; Είναι η αντίληψη που ακολουθεί το πανευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο φαινόμενο όπου οι περιφέρειες σταδιακά θα μεταμορφώνονται μέχρι το μοντέλο διακυβέρνησης να γίνει αυτό που οι Γάλλοι αποκαλούν regionalite».

Εξωτερική πολιτική

ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι προτάσεις - απόψεις, που κατέθεσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης, για το ρόλο της Περιφέρειας Ηπείρου και στην διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής, για να τονίσει χαρακτηριστικά:

«Είναι το κλειδί για να αναβαθμιστεί όχι μόνο το εν λόγω συνοριακό φυλάκιο αλλά και όλη μας η σχέση και επαφή με τη γειτονική Αλβανία. Μια σχέση που πρέπει να μπει σε ένα άλλο κεφάλαιο, μακριά από αλυτρωτισμούς, μακριά από μισαλλοδοξία αλλά μέσα από τον σεβασμό. Σεβασμό του ανθρωπογενούς ηπειρώτικου τοπίου, πάνω και κάτω από τη συνοριακή γραμμή. Και βεβαίως σεβασμό των ανθρώπων, των ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, των ΕΛΛΗΝΩΝ που αποτελούν το σύνολο εκείνο, το διεθνώς αναγνωρισμένο αλλά και διαχρονικά αδικημένο, το οποίο είναι το ζωντανό παρελθόν και παρόν που θυμίζει την ιστορία της καθ’ όλου Ηπείρου. Δυστυχώς αγαπητοί φίλοι αυτές τις μέρες ακούμε πολλά. Και επειδή τα τέρατα έχουν βγει από τα ντουλάπια πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Με φοβίζει ότι από τη μία ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων κάνει λόγο για «Μεγάλη Αλβανία» και από την άλλη ο κ. Κοτζιάς ψελλίζει πως θα λύσει και τις εκκρεμότητες με την Αλβανία μέχρι να πάει διακοπές αυτό το καλοκαίρι. Τι από τα δύο να πιστέψω. Του προτείνω ανοικτά να πάει να κάνει τις διακοπές του γρήγορα. Διότι τα προβλήματα αυτά δεν λύνονται στο πόδι. Και αποφεύγω συνειδητά να μπω στο Μακεδονικό, γιατί αυτή τη στιγμή επικρατεί η ανασφάλεια για το αν η συμφωνία που υπογράφηκε είναι καλή. Είναι γνωστή η άποψή μου, την κατέθεσα και γραπτώς εδώ και μήνες ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι μια επικίνδυνη επιλογή εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο έχω μια απλή ερώτηση: Γιατί για το πολιτικό προσωπικό το Βόρεια Μακεδονία δουλεύει αλλά το Βόρειος Ήπειρος χάθηκε με χαρακτηριστική ευκολία; Το οποίο στο κάτω κάτω αφορά σε μειονότητα διεθνώς αναγνωρισμένη και όχι άλλο έθνος σε αναζήτηση ταυτότητας και ανεξαρτησίας».

«Το βλάχικο στοιχείο»

Την αδυναμία του νυν περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, να κατανοήσει τις σύγχρονες συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια, ανέλυσε ο κ. Ριζόπουλος, στην συνέχεια της ομιλίας του, προβαίνοντας σε σημαντικές αποκαλύψεις:

«Είναι προφανές ότι ο κ. Καχριμάνης δεν έχει μια τέτοια αντίληψη, αδυνατεί να δει το μεγάλο παιχνίδι και επειδή δεν μπορεί, καλύπτεται πίσω από το να δηλώνει αναρμόδιος. Κι αυτό γιατί εκπροσωπεί μια σχολή σκέψης που βλέπει τις ταυτότητες των ανθρώπων με ένα τρόπο κλειστό, εσωστρεφή, διχαστικό. Ακόμα και την καταγωγή του τη βλέπει με όρους περιχαράκωσης, όταν τόλμησε σε αυτή εδώ την πόλη να μιλήσει ιδιωτικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και του ζήτησε να παρέμβει ειδικά για το βλάχικο στοιχείο των Βορειοηπειρωτών. Στην αρχή ομολογώ πως όταν το πληροφορήθηκα δεν του έδωσα την πρέπουσα σημασία. Πριν μερικές ημέρες όμως υπέπεσε στην αντίληψή μου ότι στην περιοχή της Κόνιτσας με την ανοχή των τοπικών αρχών γίνονται μαθήματα βλάχικων σε δημόσιους χώρους και μάλιστα με τον ρόλο του δασκάλου να έχει επιφορτισθεί και συγκεκριμένο πρόσωπο. Δεν θα κάνουμε ονοματολογία εδώ, όμως επειδή όπως είπα οι καιροί είναι πονηροί πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και το κράτος δικαίου. Με τη λογική του «σώπα καημένε» την πατάμε στη Θράκη και έτσι την πατήσαμε στη Φλώρινα.

Δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, γιατί δεν μπορώ να καταλάβω αν αυτοί που τα κάνουν αυτά καταλαβαίνουν τι κάνουν».

 

eipe-00-a

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΤΗΤΑ

Μου είπε κάποια στιγμή ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας στο Βουργαρέλι, θα σου κάνω μια απλή ερώτηση, γιατί μιλάς τόσο για την εξωτερική πολιτική σαν να είναι δουλειά του Περιφερειάρχη. Φυσικά και στη δική μου αντίληψη, την αντίληψη της περιφερειακότητας ο Περιφερειάρχης πρέπει πρωτίστως να ξέρει καλά Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις. Πώς αλλιώς θα τοποθετήσει την περιφέρεια στον κόσμο; Προειδοποίησα από την Πρέβεζα για τα δύο διεθνή αεροδρόμια που σχεδιάζονται στην Αλβανία και τον κίνδυνο να βρεθούμε αποκομμένοι τουριστικά από βορρά και νότο. Αυτά πρέπει να μπουν στη διαδικασία επίλυσης των διαφορών ως προαπαιτούμενα.

 

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Περιφερειακότητα έναντι στείρου τοπικισμού.

Πολιτιστική ανάσταση έναντι της κλίκας των ξεπεσμένων.

Πρωτογενής επιχειρηματικότητα έναντι «φεταρχίας».

Ισοτιμία στα κέντρα λήψης αποφάσεων έναντι επαιτείας.

Τουριστικοί αναπτυξιακοί άξονες έναντι του 2,2% συνεισφοράς του τουρισμού.

Διαφάνεια έναντι διαπλοκής.

Υπερκομματικότητα έναντι κομματικού στίγματος.

Ακμαιότητα και αυτοπεποίθηση έναντι της πολιτικής μελαγχολίας.

 

Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Η απλή αναλογική και τη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει. Ξεκαθαρίζω εξαρχής ότι υποστηρίζω την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα για την Αυτοδιοίκηση. Αυτό όμως που έχει φέρει ο κ. Σκουρλέτης δεν είναι απλή αναλογική. Είναι ένα νομοσχέδιο που εξυπηρετεί τις πολιτικές επιδιώξεις εκείνων που θέλουν την Αυτοδιοίκηση πλήρως υποταγμένη στις ανάγκες του εκάστοτε Υπουργού των Εσωτερικών. Είναι ένα νομοσχέδιο που δεν δίνει πνοή στην περιφερειακότητα, που κάνει δήμους και περιφέρειες το μακρύ χέρι των Υπουργείων και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Είναι ένα νομοσχέδιο που θα προσφέρει επιπλέον δικαιολογίες σε όσους παλεύουν να καλύψουν τη διοικητική τους ανεπάρκεια και παριστάνουν τους τροχονόμους των κονδυλίων. Ωστόσο, επιμένω, πως ειδικά στην Ήπειρο, αυτή η κολοβή έστω απλή αναλογική, που δεν έχει δικλείδες ασφαλείας, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τον εκδημοκρατισμό της Περιφέρειας, για να εξαφανιστούν οι κατά τόπους φύλαρχοι που θέλουν να συντηρούν την κλίκα των ξεπεσμένων, όπως την έχω ονοματίσει.

 

riz-igoum-33-b

 

 

riz-igoum-33-a

|

Έντονη ακαρπία σε ακτινίδια και εσπεριδοειδή που σημαίνει μειωμένη παραγωγή - Επιβάλλεται η εξασφάλιση χρηματοδότησης από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ

 

 

 

 

Το θέμα της εκτεταμένης ακαρπίας στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ακτινιδίων που παρατηρείται φέτος σε ολόκληρη την Άρτα και την Ήπειρο επισήμανε στον αρμόδιο Υπουργό ο Γιώργος Στύλιος. Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι λόγω της αναμενόμενης απώλειας της παραγωγής, κατά την επόμενη χρονιά, το εισόδημα των καλλιεργητών αλλά και όλων των εμπλεκόμενων στους κλάδους εμπορίας και τυποποίησης θα μειωθεί αισθητά.

Ο κ. Στύλιος τόνισε ότι σύμφωνα με τους γεωπόνους, το φαινόμενο οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της Άνοιξης, σε συνδυασμό με την μεταφορά σκόνης από την Αφρική που είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμοποίηση κατά την άνθιση και την καρπόδεση.

Ο κ. Βουλευτής, ανέφερε ότι δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τον ΕΛΓΑ σχετικά με το πώς θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί, ή αν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα.

Ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε στο έντονο πλήγμα που θα δεχτεί η τοπική οικονομία της Άρτας δεδομένου ότι στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ακτινιδίων. Μίλησε επίσης για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, λόγω του οποίου ακραία και δυσμενή καιρικά φαινόμενα θα παρατηρούνται συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση.

Καταλήγοντας, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατία ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει άμεσα αντισταθμιστικά μέτρα και να επανεξετάσει το όλο θεσμικό πλαίσιο των αποζημιώσεων για απώλειες παραγωγής που σχετίζονται με την επερχόμενη κλιματική αλλαγή.

Οι εκλογές για την ανάδειξη Συντονιστή της Τοπικής Οργάνωσης του Καλλικρατικου Δήμου Αρταίων θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018 και ώρες 08:00 – 20:00 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας στο Ρολόι (Κάστρο)

 

 

 

 

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του καταστατικού, τον κανονισμό λειτουργίας και την απόφαση της Εκτελεστικής Πολιτικής Γραμματείας, προχωρούμε στη διαδικασία συγκρότησης των νέων Τοπικών Οργανώσεων του Κινήματος Αλλαγής στους Καλλικρατικους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.

Οι εκλογές για την ανάδειξη Συντονιστή της Τοπικής Οργάνωσης του Καλλικρατικου Δήμου Αρταίων θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018 και ώρες 08:00 – 20:00 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας στο Ρολόι (Κάστρο).

Στην εκλογική διαδικασία μπορούν να συμμετάσχουν τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής,που διαμένουν στον Καλλικρατικό Δήμο Αρταίων που ψήφισαν στις εκλογές του Νοεμβρίου 2017 αλλά και όσοι επιθυμούν να εγγραφούν μέλη ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας.

Όσοι συμμετέχουν στην ψηφοφορία καταβάλλουν δύο (2) Ευρώ.

Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, απαιτείται η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας και η συμπλήρωση των απαιτούμενων εγγράφων που θα ζητηθούν από την Εφορευτική Επιτροπή.

Στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων θα συσταθούν δύο τοπικές οργανώσεις ήτοι , μία στον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Αγνάντων (Άγναντα) και μία στον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Αθαμανίας (Βουλγαρέλι).

Στους άλλους δύο(2) Καλλικρατικούς Δήμους, η σύσταση των οργανώσεων θα πραγματοποιηθεί στην έδρα τους.

Παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ στο cafe του βιβλιοπωλείου IANOS (Σταδίου 24 Αθήνα)

 

 

Τι περιουσία έχει σήμερα ένας τραπεζικός λογαριασμός του ενός ευρώ με επιτόκιο 5% την χρονιά γέννησης του Χριστού; Πώς ανακαλύφθηκε ο (νέος) κόσμος; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος πήγε Νότια (στην Αίγυπτο), ενώ κυνηγούσε τον Δαρείο Ανατολικά; Είναι το νόμισμα εμπόρευμα; Γιατί τα πεζοδρόμια έχουν νεραντζιές και οι αυλές λεμονιές; Γιατί ορισμένοι είναι και με τους μετανάστες και με την προσφυγιά, ενώ θα έπρεπε να είναι μόνο με τους πρώτους;  Έχουν χιούμορ οι οικονομολόγοι; Θα έχουν (κοινωνικά) δικαιώματα τα ρομπότ;
Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν τα παιδιά στο βιβλίο του δημοσιογράφου Χρήστου Μέγα «ΑΝΑΠΙΑΣΜΑΤΑ - Μιλώντας για την Οικονομία με τα παιδιά μου» (εκδόσεις Καμπύλη).
 Μέσα από αλλεπάλληλα και αιχμηρά ερωτήματα τα παιδιά θέτουν τα σύγχρονα προβλήματα με διεισδυτική… αφέλεια, ενώ τα σύγχρονα προβλήματα ενυπάρχουν και με τις αυριανές προτάσεις διαφυγής από το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.
Ως «όχημα» διαφυγής αναδεικνύεται το Δημογραφικό (η αύξηση των γεννήσεων μέσα από συγκεκριμένα κίνητρα θα έδινε σημαντική οικονομική ώθηση) και η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης από την επίτευξη μικρών αλλά υλοποιήσιμων στόχων…
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο cafe του βιβλιοπωλείου IANOS (Σταδίου 24 Αθήνα) την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018 στις 18:30.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:
Κώστας Ζαχαριάδης (Διευθυντής Κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ)
Κωστής Χατζηδάκης (Αντιπρόεδρος της ΝΔ)
Θανάσης Θεοχαρόπουλος (Πρόεδρος ΔΗΜΑΡ-Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΣΥ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ)
Σάββας Ρομπόλης (καθηγητής Πάντειου Πανεπιστημίου)
Και ο Συγγραφέας.
 Θα συντονίσει ο μαθητής Γυμνασίου Θανάσης Μπάρκας

 

anapiasmata-00-a

Σελίδα 1 από 286

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13309497
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2184
21266
77988

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 79 επισκέπτες και κανένα μέλος