A+ R A-
23 Ιουνίου 2018
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017 21:16

ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

|

Αντί για 50 ευρώ, πληρώνουν 496 ευρώ το διαμέρισμα, οι κάτοικοι της Φιλιππιάδας...

 

 

 

 

Η ΓΝΩΜΗ φέρνει ξανά στην επικαιρότητα το θέμα που αφορά το τέλος σύνδεσης που πληρώνουν όσοι θέλουν να συνδέσουν τις οικοδομές τους με την αποχέτευση στο Δήμο Ζηρού. Αφορμή δόθηκε από τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της Νέας Κερασούντας που καλούνται από το Δήμο να συνδεθούν άμεσα με το δίκτυο αποχέτευσης που κατασκευάσθηκε πρόσφατα και απειλούνται με αυστηρά πρόστιμα σε περίπτωση που δε συμμορφωθούν!!

Η "Γ" για μία ακόμα φορά καταγγέλλει ότι το ποσό που εισπράττει ο Δήμος Ζηρού από τους ιδιοκτήτες ως τέλος σύνδεσης αποχέτευσης είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ: Σε προηγούμενα δημοσιεύματά μας αναλύσαμε διεξοδικά ότι το τέλος σύνδεσης των οικοδομών με την αποχέτευση είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ και έχει σχέση μόνο με τα έξοδα που δαπανά ο Δήμος ή η ΔΕΥΑ (όπου λειτουργεί) για να κατασκευάσει τις παροχές από τον αγωγό του αποχετευτικού δικτύου μέχρι και τα φρεάτια στα οποία θα συνδεθούν οι οικοδομές. Υπενθυμίζουμε ότι:

-Τα έργα της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού στο Δήμο Ζηρού κατασκευάσθηκαν με κρατικά ή ευρωπαϊκά κονδύλια και με επιδότηση 100%.

-Η σύνδεση των οικοδομών με τα φρεάτια γίνεται με δαπάνη των ιδιοκτητών μέσω ιδιώτη εργολάβου-υδραυλικού.                                                  

-Η κατασκευή των παροχών δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη και επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη με αρκετά χρήματα τα οποία πληρώνει στο Δήμο.

Με βάση τα παραπάνω ο ιδιοκτήτης πρέπει να πληρώσει στο Δήμο ως τέλος σύνδεσης με την αποχέτευση το πηλίκο της διαίρεσης του ποσού που έλαβε ο εργολάβος για να κατασκευάσει τις παροχές δια του αριθμού των συνδέσεων (φρεατίων) που για την πόλη της Φιλιππιάδας είναι ένα φρεάτιο ανά δύο οικοδομές. Γι’ αυτό και ο σημερινός Δήμαρχος κύριος Καλαντζής δήλωσε –σωστά- προεκλογικά (γραπτά αλλά και προφορικά) ότι οι συνδέσεις θα πληρώνονται ανά οικοδομή και όχι ανά διαμέρισμα δηλαδή ένα μικρό ποσό. Τι άλλαξε από τότε; Γιατί εξαπάτησε τους συμπολίτες του χωρίς να δώσει καμία εξήγηση; Με το παραπάνω σκεπτικό στην ΚΑΜΠΗ που ανήκει στο Δήμο Αρταίων τα έργα της αποχέτευσης κατασκεύασε η Περιφέρεια Ηπείρου με επιδότηση 100%, ενώ τις παροχές (φρεάτια) η ΔΕΥΑ Άρτας με εργολαβία. Επομένως οι κάτοικοι της Καμπής θα πληρώσουν ως τέλος αποχέτευσης μόνο το ποσό της εργολαβίας κατασκευής των φρεατίων δια του αριθμού των συνδέσεων. δηλαδή πολύ λιγότερα από τους κατοίκους της Άρτας. Να θυμίσουμε ότι, τα λύματα Καμπής ,Φιλοθέης και Ρόκα θα επεξεργάζονται στο νέο βιολογικό της Φιλιππιάδας.

Στις πόλεις που λειτουργεί ΔΕΥΑ (Άρτα- Πρέβεζα- Ιωάννινα- Ηγουμενίτσα) τα έργα αποχέτευσης – βιολογικού καθαρισμού ΔΕΝ κατασκευάζονται δωρεάν, αλλά υπάρχει συμμετοχή της ΔΕΥΑ στη δαπάνη. Το ποσοστό αυτό της συμμετοχής καλύπτεται με δάνειο και ως εκ τούτου επιβαρύνονται με τοκοχρεολύσια. Γι αυτό το κοστολόγιο των ΔΕΥΑ λόγω και των αυξημένων λειτουργικών εξόδων τους ανεβαίνει σε σχέση με αυτό του δήμου Ζηρού και δικαιολογείται κάποια μικρή διαφορά στα τιμολόγια τους.

Να λάβουμε υπόψη ότι στη μελέτη για την κατασκευή των παροχών της αποχέτευσης υπολογίζεται, ότι κοστίζουν 200- 300 Ευρώ η κάθε μία. Αν δε αφαιρέσουμε την έκπτωση που συνήθως είναι περίπου 50% , τότε κάθε φρεάτιο κοστίζει περίπου 120 - 150 Ευρώ, που είναι για δύο οικοδομές. Επομένως για κάθε διαμέρισμα το κόστος είναι περίπου 50 Ευρώ.

Στο Δήμο Ζηρού ισχυρίζονται ότι υπάρχει μελέτη από την οποία προκύπτει ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώνουν 496 Ευρώ για κάθε διαμέρισμα μέχρι 100 τετραγωνικών. και 4 Ευρώ για κάθε επιπλέον τετραγωνικό μέτρο. Η μελέτη αυτή βιωσιμότητας δεν έχει σχέση με το ανταποδοτικό ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ με την αποχέτευση, αλλά με το ΤΕΛΟΣ ΧΡΗΣΗΣ αποχέτευσης το οποίο ως γνωστό οι δημότες πληρώνουν μαζί με τους λογαριασμούς ύδρευσης.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με τους ιδιοκτήτες που πλήρωσαν υπερβολικά χρήματα για τέλος σύνδεσης με την αποχέτευση η απάντηση είναι απλή, απλούστατη. Να επιστραφούν τα επιπλέον χρήματα, ως μη νόμιμα εισπραχθέντα και μάλιστα με τον ανάλογο τόκο… Όχι άλλα συμπόσια μαγειρικής με τα χαράτσια των δημοτών.

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13309525
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2212
21294
78016

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 87 επισκέπτες και κανένα μέλος