A+ R A-
23 Ιουνίου 2018
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017 21:20

Η ΑΡΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

|

Η παρέμβαση του γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Άρτας Δημήτρη Τζίμα, στο συνέδριο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

 

 

 

Τους ειδικούς λόγους, οι οποίοι επιβάλλουν να είναι η Άρτα, στην πρώτη γραμμή της προγραμματικής αναζήτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανέλυσε στο πρόσφατο συνέδριο της ΔΗΣΥ, ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Άρτας Δημήτρης Τζίμας, με την στοχευμένη παρέμβαση που έκανε κατά την διάρκεια των εργαιών του συνεδρίου

Αιτιολογώντας την επιλογή του, να θέσει ως πρώτο θέμα της αναζήτησής του, αυτό της προβολής της Άρτας, ο κ. Τζίμας, τόνισε: "Ως γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Άρτας, θα σταθώ κυρίως στα προβλήματα της ελληνικής περιφέρειας και συγκεκριμένα στον τόπο κατοικίας και επαγγελματικής ενασχόλησης, δηλαδή στον νομό της Άρτας, της δεύτερης μεγαλύτερης γεωγραφικής ενότητας της Περιφέρειας Ηπείρου και ειδικότερα με βάση ποιες προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει, μέσω του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ, την δική μας σύγχρονη, εναλλακτική και προοδευτική πρόταση για την βιώσιμη Ανάπτυξη της περιοχής και τον καθορισμό των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν".

Τρία βασικά στοιχεία

Αναλύοντας τα τρία βασικά στοιχεί της πρότασής του, ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τζίμας, τόνισε:

Θα σταθώ στα τρία βασικά στοιχεία που αποτελούν τον κορμό του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ και ταυτοποιούν την κάθε γεωγραφική περιφέρεια και αυτά είναι: Η αναγνωρισιμότητα της περιοχής, η τοποθεσία και το παραγόμενο προϊόν, οι τρεις δηλαδή αναπτυξιακοί πόλοι γύρω από τους οποίους θα αρθρωθεί ο ολοκληρωμένος παραγωγικός ιστός.

Πάνω στο πλαίσιο αυτό, εν συντομία θα αναφέρω μερικά ενημερωτικά στοιχεία για τον νομό της Άρτας.

Η αναγνωρισιμότητα. Κάθε γεωγραφική περιοχή ταυτοποιείται και αναγνωρίζεται από το φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και από το πολιτισμικό απόθεμα που κουβαλάει στην ιστορική του διαδρομή. Ο νομός της Άρτας έχει το προνόμιο να συνδυάζει στο στοιχείο αυτό τρία πράγματα. Τον ορεινό όγκο των Κεντρικών Τζουμέρκων και την οροσειρά των Ραδοβυζίων, με τα πολλά και ζωτικά χωριά τους, το αστικό κομμάτι του νομού με κύρια αναφορά στην πόλη της Άρτας, κατ’ εξοχήν εμπορικό κέντρο και των χωριών πέριξ του Αράχθου ποταμού και την γνωστή πεδιάδα της Άρτας με την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών.

Η τοποθεσία. Ο νομός της Άρτας γεωγραφικά επικοινωνεί με Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και Ήπειρο και νότια βρέχεται από τον Αμβρακικό κόλπο. Η πόλη της Άρτας, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, είναι κτισμένη επάνω στα ερείπια της αρχαίας Αμβρακίας, την πρωτεύουσα του βασιλιά Πύρρου και κατά τους βυζαντινούς χρόνους, ήταν η πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου των Κομνηνοδουκάτων. Ξεχωρίζει από τις αναρίθμητες και μοναδικές στην τεχνοτροπία τους βυζαντινές εκκλησίες, όπως η πολιούχος Αγία Θεοδώρα, ο Άγιος Βασίλειος, η Παναγία των Βλαχερνών, με προεξάρχουσα την μοναδική στο είδος της Παναγία η Παρηγορήτισσα, η οποία μαζί με το πανελλαδικά γνωστό και θρυλικό Γεφύρι της Άρτας, στον ποταμό Άραχθο, αποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και κακώς μέχρι σήμερα δεν έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο διατηρητέων μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ. Θεωρούμε, ότι η έννοια του λεγόμενου θρησκευτικού τουρισμού βρίσκει στη συγκεκριμένη περίπτωση τον πλήρη εκφραστή της.

Το προϊόν. Ο νομός της Άρτας, ως κατ’ εξοχήν αγροτικός νομός, έχει πολλά να προσφέρει, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας. Όλα τα είδη των εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια), η καλλιέργεια των ακτινιδίων, η μοναδική στο είδος της βρώσιμη ελιά, κατ’ εξοχήν εμπορεύσιμο προϊόν, η αλιεία και η ιχθυοκαλλιέργεια στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού, η προστασία από διεθνείς συμβάσεις και η αξιοποίηση του υγροβιότοπου του Αμβρακικού κόλπου, η κτηνοτροφία, η καλλιέργεια εποχικών προϊόντων και τελευταία η ραγδαία αναπτυσσόμενη πτηνοτροφία, έχουν βρει τα κατάλληλο περιβάλλον για σημαντικές και αξιόλογες παραγωγές. Δυστυχώς όμως το επιθυμητό δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό. Οι καθηλωμένες τιμές των προϊόντων, η έλλειψη οργάνωσης της παραγωγής, οι μεσάζοντες και η απουσία υποδομών, όπως π.χ. έχουν κλείσει όλα τα εργοστάσια χυμοποίησης, έχουν οδηγήσει την περιοχή σε φθίνουσα πορεία.

Καταθέτουμε στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. αυτές τις σύντομες και περιεκτικές προτάσεις για την περιοχή μας, θέλοντας να πιστεύουμε ότι ενόψει του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ, θα αποτελέσουν μία πρώτη βάση για την Ανάπτυξη, που έχει ως αδήριτη ανάγκη ο τόπος και που επιτακτικά επιβάλλουν οι καιροί.    

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13309521
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2208
21290
78012

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 90 επισκέπτες και κανένα μέλος