A+ R A-
10 Δεκεμβρίου 2018
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 20:51

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ;

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

|

Μιλούν στην «Γ» ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, ο πρώην δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς

 

 

 

 

 

Οι εξελίξεις περί το προσφυγικό, σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, δημιουργούν απανωτές εξελίξεις και στην χώρα μας και ειδικά στην ηπειρωτική Ελλάδα, που πρέπει να διοχετευτούν όλα τα κύματα προσφύγων που θα φτάσουν, μετά και την συμφωνία που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο Μέρκελ.

Είναι λογικό για κάθε κοινωνία, να είναι προετοιμασμένη, για το ενδεχόμενο να δεχτεί πρόσφυγες, μιας και όπως και να προκύψει αυτό, οι αναταράξεις θα προκύψουν.

Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης της προετοιμασίας των τοπικών κοινωνιών και η έρευνα που πραγματοποίησε η «Γ», σε σχέση με το ενδεχόμενο να έρθουν και στην Άρτα πρόσφυγες.

Τι δηλώνουν οι παράγοντες της περιοχής

«Ποιός τα λέει αυτά», ήταν η απάντηση του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Κλάπα, σε ερώτηση που του έθεσε η «Γ» και αφορούσε στο αν θα έρθουν στην περιοχή μας και νέοι πρόσφυγες. Βεβαίως η αφορμή δόθηκε απ’ Συντονιστή του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα Νίκο Ράγκο, ο οποίος σε διαδικασία ενημέρωσης των δήμων της ευρύτερης περιοχή, ανέφερε πως ακολουθεί «επέκταση των προσφυγικών δομών που ήδη λειτουργούν στην Ήπειρο αλλά πιθανότατα και η δημιουργία νέων καταυλισμών».

Διαφορετικές οι απόψεις, των δυό παραγόντων, που χειρίζονται το μείζον θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής, είναι το συμπέρασμα, το οποίο οδηγεί σε σκέψεις και έντονο προβληματισμό τους πολίτες της περιοχής και ειδικά τους κατοίκους της Άρτας, για τους οποίους αποτελεί αφορμή αγανάκτησης, η πληροφορία ότι το Στρατόπεδο Άρτας, μπορεί να λειτουργήσει ως κέντρο διαμονής προσφύγων.

Η αναζήτηση συνεχίζεται και στην ίδια ερώτηση της «Γ», εκλήθη ν’ απαντήσει ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, που έχει ένα λόγο περισσότερο, μιας και είναι ο μοναδικός Δήμος της περιοχής, που παραχώρησε χώρο, για την λειτουργία του κέντρου υποδοχής μεταναστών, στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη.

«Δεν θα δεχτούμε άλλους πρόσφυγες στον Δήμο μας και ειδικά στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη, για το οποίο συμφωνήσαμε πως θα δεχτεί μέχρι 250 πρόσφυγες και κανέναν παραπάνω», απάντησε ευθύς εξ αρχής ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής και διευκρίνισε πως «μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το αν θα έρθουν και άλλοι πρόσφυγες στην περιοχή μας».

Στην συζήτηση που είχαμε διευκρίνισε ακόμη, πως «είμαστε κάθετα αντίθετοι, να δημιουργηθεί και νέος καταυλισμός για την υποδοχή προσφύγων στα όρια του Δήμου μας. Εμείς το χρέος μας, απέναντι σ’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα, το έχουμε κάνει πρώτοι. Ας συνεισφέρουν και άλλοι Δήμοι, σ’ αυτή την χρονική συγκυρία».

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση του κ. Καλαντζή, όμως έπρεπε να τεθεί και το θέμα του πιθανού αιφνιδιασμού, απ’ την πλευρά της κυβέρνησης και απάντησε: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι, είπαμε. Δεν θα δεχτούμε άλλους πρόσφυγες στα όρια του Δήμου μας».

Την συνεννόηση, όλων των παραγόντων της ευρύτερης περιοχής, εν όψει των νέων αποφάσεων για την διαχείριση των μεταναστών, ζητάει ο πρώην δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης, σε δηλώσεις που έκανε, με αφορμή τις τελευταίες ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα.

«Το πρώτο ζητούμενο, είναι να μην πιαστούμε και πάλι στον ύπνο», τονίζει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Όπως συνέβη και πριν τρία χρόνια, που έφεραν τους πρόσφυγες στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη, χωρίς να ερωτηθεί καν ο Δήμος Ζηρού, ο οποίος βρέθηκε ουραγός των εξελίξεων και αναγκάστηκε να κάνει όλες τις παραχωρήσεις, χωρίς αυτές να συνοδεύονται με κάποια ανταποδοτικά κονδύλια, ώστε η περιοχή, να είναι έτοιμη να δεχτεί τους μετανάστες».

Δεν υπάρχει χώρος που να πληροί τις προϋποθέσεις, για φιλοξενία των προσφύγων στην Άρτα, δηλώνει ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, που κι αυτός εκλήθη ν’ απαντήσει στα ερωτήματα της «Γ», στο πλαίσιο της έρευνας, για το τι πρόκειται να γίνει στην Άρτα. Λέει χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Αρταίων: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεταναστευτικό αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα σήμερα στην χώρα μας, με την Ήπειρο να μην μένει ανεπηρέαστη. Ήδη τόσο στη γειτονική μας Φιλιππιάδα, όσο και στα Ιωάννινα υπάρχουν χώροι φιλοξενίας προσφύγων και ο αριθμός τους είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Σχετικά με το ενδεχόμενο να έρθουν και στην Άρτα πρόσφυγες, τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος χώρος που να πληροί τις προϋποθέσεις για ενδεχόμενη φιλοξενία προσφύγων, ούτε ο Δήμος έχει στην κατοχή του κάποιο χώρο που να μπορούσε να διαθέσει».

Καμία ενημέρωση σε σχέση με το θέμα της έλευσης προσφύγων στην Άρτα και την δημιουργία δομής φιλοξενίας, δεν έχει ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, που κι αυτός ρωτήθηκε απ’ την «Γ», για το θέμα. «Συνήθως δεν ενημερώνουν εμάς, για τέτοια θέματα», είπε χαρακτηριστικά».

Ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, μας είπε ακόμη, πως για την περίπτωση του ΚΕΝ Άρτας, που ακούστηκε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος δημιουργίας δομής φιλοξενίας, δεν πρέπει να είναι αξιόπιστες οι πληροφορίες, μιας και τις προηγούμενες ημέρες, μπήκε στο στρατόπεδο και αυτό αποκλείει κάθε άλλο ενδεχόμενο.

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14097919
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
3074
3074
46973

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 49 επισκέπτες και κανένα μέλος