A+ R A-
20 Νοεμβρίου 2018
Κώστας Γκέτσης

Κώστας Γκέτσης

Πως δεν θα πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας

Το τέλος του χρόνου πλησιάζει και οι ουρές στις εφορίες για κατάθεση πινακίδων για την αποφυγή των τελών κυκλοφορίας του 2019 θα επανεμφανιστούν. Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες πρέπει να υποβάλουν δήλωση ακινησίας και να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματος στην εφορία ως τις 31 Δεκεμβρίου
2018. Η κατάθεση των πινακίδων δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία. Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό. Όσοι υποβάλουν δηλώσεις ακινησίας και καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στις ΔΟΥ μέχρι τις 31-12-2018 θα αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2019, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που πληρώνουν οι κάτοχοι ΙΧ κυβισμού 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης. Τι χρειάζεται για την κατάθεση πινακίδων Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά: Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου. Πινακίδες. Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ. Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους. Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο. Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι το όχημα δεν θα σταθμεύσει σε δημόσιο δρόμο.

Διακοπή κυκλοφορίας για δέκα ώρες

 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Ιόνια Οδό και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα μεταξύ του Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Αβγού και του Α/Κ Εγνατίας, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών συντήρησης του εξοπλισμού των σηράγγων Αμπελιάς.

Ειδικότερα, από τις 21:00 το βράδυ της Τρίτης 20 έως τις έως τις 07:00 το πρωί της Τετάρτης 21 Νοεμβρίου, θα ισχύσει ολική διακοπή κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα, στο εν λόγω τμήμα, με ταυτόχρονο αποκλεισμό των κλάδων εισόδου του Α/Κ Αβγού προς Ιωάννινα και του Α/Κ Εγνατίας προς Αντίρριο.

Κατά το διάστημα αυτό, όσοι οδηγοί κινούνται επί της Ιόνιας Οδού με κατεύθυνση προς Ιωάννινα, θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου στον Α/Κ Αβγού και θα συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τον προορισμό της επιλογής τους, μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού (Π.Ε.Ο).

Ακολούθως, όσοι οδηγοί, κινούνται επί της Εγνατίας Οδού και επιθυμούν να εισέλθουν στην Ιόνια Οδό με κατεύθυνση προς Αντίρριο, θα εξέρχονται της Εγνατίας Οδού στον Α/Κ Ιωαννίνων και κινούμενοι με κατεύθυνση προς Άρτα θα εισέρχονται στην Ιόνια Οδό μέσω του Α/Κ Αβγού. Τέλος όσοι οδηγοί αναχωρούν από την πόλη των Ιωαννίνων και επιθυμούν να εισέλθουν στην Ιόνια Οδό με κατεύθυνση προς Αντίρριο, θα προσεγγίζουν τον κόμβο του Αβγού μέσω της Π.Ε.Ο με κατεύθυνση προς Άρτα.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν µε στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους.

Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα.

|

«Οι ανάγκες των συμπολιτών καθημερινά μεγαλώνουν και προσπαθούμε να τις ικανοποιήσουμε στο βαθμό που μπορούμε

 

 

 

Το κοινωνικό της πρόσωπο δείχνει για μια ακόμη χρονιά η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Άρτας, με σημαντικές εκπτώσεις στα τιμολόγια για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και συγκεκριμένα για πολυτέκνους, τριτέκνους, μονογονεϊκές οικογένειες (από φέτος), άτομα με αναπηρία, δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στο Δήμο, άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση ή έχουν μεσογειακή αναιμία και συμπολίτες με πολύ σοβαρά προβλήματα όρασης.

«Είμαστε εμπράκτως δίπλα σε όλους τους συμπολίτες μας, πόσο μάλλον στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι ανάγκες των συμπολιτών καθημερινά μεγαλώνουν και προσπαθούμε να τις ικανοποιήσουμε στο βαθμό που μπορούμε. Δεν σημαίνει ότι με αυτές τις μειώσεις αυξάνουμε τα τέλη για τους άλλους συμπολίτες, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα της καλής οικονομικής διαχείρισης που έχουμε κάνει ως Δημοτική Αρχή. Μάλιστα, από φέτος μαζί με τους πολυτέκνους, τριτέκνους, άτομα με αναπηρία, τυφλούς, δικαιούχους του ΚΕΑ κ.α. εντάσσουμε στην κατηγορία των μειώσεων και τις μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς πιστεύουμε πως είναι μια κατηγορία συμπολιτών που χρίζουν την αμέριστη στήριξή μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων και Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης.

Ειδικότερα, παρέχεται έκπτωση 50% στην κατανάλωση νερού από το πρώτο κυβικό για τις εξής ομάδες καταναλωτών:

•Πολύτεκνοι μέχρι και το 24ο έτος του μικρότερου τέκνου της οικογένειας

•Τρίτεκνοι για όσο διάστημα έχει η οικογένεια τρία προστατευόμενα τέκνα

•Τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα που πάσχουν από μεσογειακή ή δρεπανοκυταρική αναιμία

•Τα άτομα που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση

•Οι τυφλοί από 80% και πάνω.

•Τα άτομα με αναπηρία από 80 % και άνω

•Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στο Δήμο Αρταίων.

Επιπλέον, από φέτος παρέχεται έκπτωση 50% στην κατανάλωση νερού και στις μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες έχουν ανήλικα παιδιά ή ενήλικα μέχρι 24 ετών, που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένα σχολεία του εσωτερικού ή της αλλοδαπής, είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Αρταίων, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Συλλόγου Μονογονεϊκών οικογενειών, με την προσκόμιση στη ΔΕΥΑΑ των εξής δικαιολογητικών:

•Αίτηση ενδιαφερομένου

•Αντίγραφο ΑΔΤ ενδιαφερομένου

•Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

•Αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΥΑΑ με υπόχρεο τον δικαιούχο της μείωσης.

•Για την περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης, αντίγραφο δικαστικής απόφασης με την οποία ανατέθηκε αποκλειστικά η άσκηση της γονικής μέριμνας σε ένα μόνο γονέα ή         αντίγραφο πρακτικού κοινής συμφωνίας των γονέων θεωρημένο από το αρμόδιο δικαστήριο με το οποίο ανατέθηκε η άσκηση γονικής μέριμνας στον ένα εκ των δύο         γονέων. Για την περίπτωση χηρείας του μονογονέα, η χηρεία θα πρέπει να προκύπτει από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Για την περίπτωση τέκνου εκτός         γάμου του μονογονέα, υπεύθυνη δήλωση της μητέρας ότι δεν έχει αναγνωρισθεί το τέκνο από τον πατέρα και να φαίνεται εγγεγραμμένο στο πιστοποιητικό οικογενειακής         κατάστασης σαν κανονική εγγραφή.

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 08:40

Τον... βαφτίσαμε ξανά!

|

Ο ιατρός που παρουσίασε η «Γ», την περασμένη εβδομάδα στην στήλη «ΠΡΟΣΩΠΑ», είναι ο ενδοκρινολόγος Ιωάννης Βάσσης, τον οποίο ο δαίμων του τυπογραφείου παρουσίασε ως Δημήτρη Βάσση...

 

 

 

Ο ιατρός που παρουσίασε η «Γ», την περασμένη εβδομάδα στην στήλη «ΠΡΟΣΩΠΑ», είναι ο ενδοκρινολόγος Ιωάννης Βάσσης, τον οποίο ο δαίμων του τυπογραφείου παρουσίασε ως Δημήτρη Βάσση. Ο συντάκτης του κειμένου, είχε μπροστά του, την ώρα που έγραφε το συγκεκριμένο κείμενο, την επαγγελματική κάρτα του ιατρού, που το όνομα ήταν ιδιαίτερα ευκρινές, αλλά και χρησιμοποιούμενο στην τακτική επικοινωνία με τον ίδιο.

Συμβαίνουν κι αυτά, στις εφημερίδες, ιδιαίτερα σ’ αυτές που δεν έχουν την πολυτέλεια να έχουν το απαιτούμενο προσωπικό και εκδίδονται, από ελάχιστους ανθρώπους, οι οποίοι υπερβάλλουν εαυτόν.

Πάρα ταύτα... Ο Ιωάννης Βάσσης συστήθηκε ως επιστήμονας στην περιοχή μας, πριν ένα χρόνο περίπου και σε χρόνο ρεκόρ κατάφερε να έχει την φήμη, που λογικά θα έπρεπε να είχε κάποια χρόνια στην πλάτη του, για να την αποκτήσει. Κι επειδή εκ του αποτελέσματος όλα κρίνονται, ασφαλές είναι το συμπέρασμα, πως εργάστηκε σκληρά απ’ την μια και απ’ την άλλη είχε την δυνατότητα να αναδείξει την επιστημονική του επάρκεια.

Ήταν παράλληλα και στρατιωτικός ιατρός... Όμως θέλοντας να προσφέρει με την κατάθεση της γνώμης του, στην καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης στον τόπο μας, θεώρησε την υπαλληλική ιδιότητα, εμπόδιο στην διάθεσή του. Είναι το σπάνιο, που κάνουμε λόγο στον πρόλογο... Και παραιτούμενος απ’ την υπαλληλική ιδιότητα, έχει ανοίξει τον δρόμο, να διαβεί την κοινωνική οδό και να το κάνει και πιό επίσημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν μέσα στην κοινωνική αναζήτηση, όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Και βεβαίως ισχύει το ουδέν κακόν αμιγές καλού. Το λάθος, αποτέλεσε την αφορμή, για να θυμηθούμε ξανά, ένα σημαντικό πρόσωπο, το οποίο μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην τοπική κοινωνία, με την ελπίδα ότι η τελευταία θα του δώσει την δυνατότητα, να προσφέρει σ’ αυτή όσα μπορεί και έχει την πρόθεση να προσφέρει...

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 10:18

Ta ΜΟΕ να μην υποκαταστήσουν τη λύση

Γράφει ο
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Λ. ΟΜΗΡΟΥ*

 

Υπήρξε ορθή η θέση ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι ευπρόσδεκτα κα επωφελή.
Υπό την απαράβατη προϋπόθεση να μην διαστρέφουν την ουσία του Κυπριακού, που δεν είναι ασφαλώς μια δικοινοτική διαμάχη, αλλά πρόβλημα εισβολής και παράνομης στρατιωτικής κατοχής τμήματος μιας ανεξάρτητης χώρας.
Ταυτόχρονα, δεν πρέπει τα όποια μέτρα «βελτίωσης της καθημερινότητας» να οδηγούν σε υποκατάσταση της λύσης, που πρέπει να τερματίζει την κατοχή που είναι η πηγή της κακοδαιμονίας.
Άρα, θα ήταν αδιανόητο και άκρως επικίνδυνο, να συζητούνται και να υλοποιούνται οποιαδήποτε μέτρα εμπιστοσύνης, χωρίς να είναι κυρίαρχη και πρωτεύουσα η συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού. Δηλαδή η συζήτηση των κεφαλαιωδών πτυχών, της αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, της κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 και της επίτευξης συμφωνίας για τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια ιθαγένεια, με ενότητα κράτους, θεσμών, λαού, χώρου και οικονομίας και με κατοχυρωμένα τα  ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.
Σε αυτή τη διαδικασία πρόταξης της ουσίας του Κυπριακού, που διασφαλίζει τον πραγματικό του χαρακτήρα, ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, οφείλουμε να επιμένουμε διαχρονικά
Σε αντίθεση με την Τουρκία και την υποχείρια τουρκοκυπριακή ηγεσία, που επίσης διαχρονικά, επέμεναν ότι το Κυπριακό είναι θέμα «ομαλής συμβίωσης των δύο Κοινοτήτων που θα πρέπει να ζήσουν πλάι – πλάι ως καλοί γείτονες». Με αποδοχή των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής.
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην πρόσφατη του Έκθεση για το Κυπριακό, αποδίδει ιδιαίτερο βάρος και μέγιστη σημασία, κατά τρόπο εμφανώς δυσανάλογο με την πραγματική προτεραιότητα, που θα πρέπει να είναι η λύση.
Ο κίνδυνος είναι προφανής. Να υπάρξει αποδοχή της τουρκικής άποψης ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα καλής γειτονίας των δύο κοινοτήτων. Με διαγραφή της κατοχής και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι ως εκ τούτου, αμείλικτα.
-    Αποδεχόμαστε ότι αυτό που προέχει είναι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης;
-    Αποδεχόμαστε ότι αυτό που επείγει δεν είναι ο τερματισμός της κατοχής και η λύση, αλλά «μέτρα καλής γειτονίας»;
Η περιρρέουσα περί «αποκεντρωμένης, συνομοσπονδίας ακόμα και δύο κρατών» τείνει να ευνοεί τα ΜΟΕ ως προλείανση του εδάφους προς τέτοιες καταστροφικές λύσεις. Ουσιαστικά τα ΜΟΕ να υποκαταστήσουν τη λύση. Ή να προετοιμάσουν το έδαφος προς τέτοιες λύσεις, εφιαλτικές για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

*Τέως Πρόεδρος της Βουλής των
Αντιπροσώπων της Κύπρου

Σελίδα 1 από 639

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14002746
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
5277
14801
95318

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 58 επισκέπτες και κανένα μέλος